Michael Lynneel nam een zeer sterke start. Dat is het minst wat je kan zeggen van zijn eerste wedstrijd in de Clio 2 Rally Challenge. Zo verzamelde hij na één ronde reeds een zeer mooie voorsprong. Echter door motorproblemen kwam hij niet meer aan de start van de tweede ronde.

“We wisten vooraf dat het niet makkelijk zou worden tegen de mannen van Clio 2 Rally Challenge,” vertelt Michael. “Zaterdag op de service werd ons nogmaals verteld dat er tussen de deelnemers een paar razend snelle jongens zaten. Daarom besloot ik samen met mijn co Kurt Dejonghe om snel van start te gaan. En zodoende reden we de eerste ronde aan een hoog tempo zonder echter risico’s te nemen. Het leverde ons een mooie voorsprong op.”

“Maar toen sloeg het noodlot toe. In de regroup zag ik dat er olie op de grond lag. Meteen wist ik dat dit einde rally betekende. Zeer spijtig. Met de tijden die we in de eerste ronde reden, zat er een mooie algemene plaats in. Ook stonden we reeds ruim op kop in de Clio 2 Rally Challenge. Zo zie je maar weer, het is en blijft een mechanische sport.”

RT1
Stannic

“Bij deze wil ik mijn servicemensen en mijn sponsors danken. Op naar de Hemicuda Rally,” besluit Michael.

RT2
VAS
BRC
63ste A&D Omloop Vlaanderen blijft vernieuwen
VAS
TN-Motorsport - Short Rally van Moorslede 2023
BRC
Maxime Potty verstevigt zijn leidersplaats met winst in de South Belgian Rally
Damien Strobbe ruilt Opel Corsa in voor Renault Clio
6 Uren van Kortrijk is allerlaatste wedstrijd GoDrive team
VAS
Kampioenschap wordt beslist in Regularity van Zuid-Limburg
VAS
6de Rally van Zuid - Limburg
BRC
DG Sport Compétition viert zijn titel tijdens de Spa Rally
BRC
Condroz Rally - Pieter-Jan Maeyaert oppermachtig met de BMW M3 E30
BRC
2WD Trophy - De Fina domineert in Condroz Rally, T'Joens neemt de leiding in kampioenschap
X