Hermen Kobus en Erik de Wild sloten de Renties Ypres Rally dit weekend af met een mooie 7de plaats. Met hun Skoda Fabia R5 realiseerden ze een sterke finale, wat Hermen vertrouwen geeft voor de volgende afspraak voor het Nederlands kampioenschap, de GTC Rally die op 14 juli van start gaat op Breda International Airport.

Het was een erg intense week in het West-Vlaamse Ieper, waar de wedstrijd donderdagavond al van start ging met de Qualifying Stage. Hermen Kobus klokte de 10de tijd en daar was hij niet helemaal tevreden over.
“We hebben nog een klein probleem met de mapping van de nieuwe evolutiemotor. Die reageert nog niet helemaal perfect op de benzine die we hier moeten gebruiken,” vertelde Hermen.

Stannic_animatie
KAMV

Vrijdagavond werd de eerste avond, na 9 klassementsproeven, afgesloten op de 9de plaats.
“Ik ben absoluut niet tevreden,” vertelde Hermen. “Ik heb geen vertrouwen in de reacties van de auto. De proeven liggen er erg glad bij en de auto heeft onderstuur in de snelle bochtencombinaties. Wanneer hij niet precies stuurt in bochten boven de 150 km/h, dan is het moeilijk om voluit aan te vallen. Ook de achtertrein springt in snelle bochten wel eens uit de koord. Er staan nu jongens voor ons die ik zeker moet kunnen kloppen hier. We waren in Ieper al twee keer 4de en twee keer 5de. Ik weet welk niveau ik hier kan halen, maar dat lukt voorlopig nog niet.”

Zaterdagochtend ging de Nederlandse kampioen ook nog eens achterstevoren, wat nog wat tijd kostte. Maar, Hermen en Erik bleven knokken en halfweg de tweede dag vond Hermen zijn glimlach terug.
“We hebben iets veranderd en plots voelde de wagen weer vertrouwd aan. Ik kreeg weer vertrouwen en kon weer voluit aanvallen. Jammer dat de wedstrijd toen voor het grootste deel al gereden was, maar ik neem dat vertrouwen wel mee naar onze volgende afspraak, de GTC Rally. Het ritme van Ieper zal me ook goed van pas komen, want het ging waanzinnig hard.”

Zoals hij vooraf had voorspeld, moest Hermen even wennen aan de snelheid op de Belgische baantjes. “Ik weet het, 200 km/h is 200 km/h, maar die snelheid voelt helemaal anders aan op een Nederlandse weg dan op een smal, hobbelig baantje in Ieper. Dan lijkt het wel of je 250 km/h rijdt. Ik heb jaren in het Belgisch kampioenschap gereden en toen was ik gewend aan dat ritme en die snelheid. Ik was toen in gevecht met Kris Princen en Vincent Verschueren, maar hier kon ik hen niet volgen, gewoon door dat gebrek aan ritme in Belgische wedstrijden.”

Toch had er nog een 6de plaats in gezeten, want Hermen Kobus en Erik de Wild eindigden op de 7de plaats op amper 18″ van Adrian Fernémont…
“En die had een straftijd moeten krijgen, want door een elektrische panne kreeg hij zijn wagen niet aan de praat in de startzone van een proef. Hij ging minuten te laat van start… Ik rekende erop dat hij nog straftijd zou krijgen, maar die bleef uit…”

Het had wel een aantal punten verschil gemaakt voor de Benelux European Rally Trophy, maar daarin blijft Hermen Kobus wel afgetekend aan de leiding in de tussenstand. Afspraak met Kobus Tuning in de GTC Rally op 14 juli, waar Hermen zijn zege in de ELE Rally wil bevestigen.

VAS
RT2
VAS
TN-Motorsport - Short Rally van Moorslede 2023
BRC
Maxime Potty verstevigt zijn leidersplaats met winst in de South Belgian Rally
Damien Strobbe ruilt Opel Corsa in voor Renault Clio
6 Uren van Kortrijk is allerlaatste wedstrijd GoDrive team
VAS
Kampioenschap wordt beslist in Regularity van Zuid-Limburg
VAS
6de Rally van Zuid - Limburg
BRC
DG Sport Compétition viert zijn titel tijdens de Spa Rally
BRC
Condroz Rally - Pieter-Jan Maeyaert oppermachtig met de BMW M3 E30
BRC
2WD Trophy - De Fina domineert in Condroz Rally, T'Joens neemt de leiding in kampioenschap
BRC
Condroz Rally - Verstappen wint, Jimmy D'hondt kampioen
X