Na de 6 Uren Van Kortrijk 2017 werd het een tijdje stil rond Bram Fonteyne. Maar daar bracht het FB Motorsport team gisteren verandering in tijdens een sponsoravond. Verfwinkel Colora uit Ieper was gastheer en tijdens een gezellig onderonsje werden de plannen voor 2018 uit de doeken gedaan. Een nieuw seizoen waarbij de piloot uit Zillebeke opnieuw trouw zweert aan zijn Volvo 240. Een unieke keuze in de hedendaagse rallysport …

“Ik ben in 2002 begonnen met de rallysport,” opent Bram Fonteyne het gesprek. “De eerste twee seizoenen heb ik telkens een wagen gehuurd: eerst een Opel Corsa en daarna een Peugeot 206 Gr A tot een vriend me overtuigde om zelf een wagen te bouwen. Omdat ik niet de zoveelste met een Citroën Saxo of een Opel Ascona wilde zijn, ben ik beginnen speuren op internet. Mijn oog viel daarbij op de Volvo Original Cup die binnen het Nederlandse Rallykampioenschap georganiseerd werd. In België zag je de Volvo’s vooral in de rallycross terug en ook mijn ouders reden jarenlang met een Volvo. Dus toen we een geschikte kas van een Volvo 240 vonden, dacht ik waarom niet?”

De RMO-vrachtwagenbestuurder gaat verder … “De basis was een standaardwagen op straatbanden en dat is door de jaren heen stelselmatig geëvolueerd volgens budget en naar eigen kunnen. Deze wagen hebben we op het einde van 2014 vervangen door een nieuwe kas nadat de carrosserie bij een sortie in de Omloop Van Vlaanderen te veel schade had opgelopen. Over het bouwproces ging ruim een jaar, maar het resultaat mag er zijn. We beschikken nu over een solide wagen met 185 PK onder de motorkap die ons de voorbije twee seizoenen telkens naar de finish bracht.”

RT2
KAMV

Een prima basis voor het twaalfde Volvo seizoen van Bram Fonteyne dat komende zaterdag van start gaat. “Inderdaad komende zaterdag neem ik deel aan de Motul Rally Van Wervik. Een rally waarmee ik een speciale band heb opgebouwd en waar ik reeds voor de zestiende maal aan de start kom. De twee seizoenen dat ik bezig was met de opbouw van de huidige wagen heb ik zelfs deelgenomen als copiloot.”

De twee voorgaande jaren werd voornamelijk voor het regionale VAS Rallykampioenschap gekozen, maar dit jaar wordt het een programma à la carte.
“Na Wervik volgt mijn vierde deelname aan de Ypres Historic Rally. Ieper is nog altijd uniek. Ik ben als kind opgegroeid met de 24 Uren Van Ieper en als je daar dan als streekrijder zelf deel van kan uitmaken … Ik ben trouwens zeer blij met de terugkeer van de Historics naar Ieper. Boezinge was wel een Historic rallydorp, maar de sfeer en gezelligheid in Ieper is toch apart.

Na Ieper zal ik ook nog deelnemen aan de Rallysprint Van Oudenaarde. Een proef die ik wel weet te appreciëren en als afsluiter volgt dan de Condroz Rally. In 2014 heb ik éénmaal het volledige BRC Historic Kampioenschap gereden. Door onze schuiver in Roeselare zijn we toen niet meer in Huy geraakt en dat wil ik nu rechtzetten. Het was mijn immers mijn doel om eenmaal alle nationale rally’s te rijden. In de verdere toekomst droom ik er ook van om eens te proeven van een wedstrijd in Noord-Frankrijk.”

Op het palmares van Bram Fonteyne staan reeds enkele mooie ereplaatsen in het BRC Historic, een VAS Historic titel in 2016 en vorig jaar strandde hij op 3 sec van een verlenging van die titel … Welke sportieve ambities brengt dit met zich mee?

“Eigenlijk ben ik nog nooit zomaar aan de start gekomen. Ik rij wel voor mijn plezier, maar ga niet telkens de handrem gebruiken. Het is wel leuk, maar ik zal steeds het hoogst haalbare resultaat nastreven. Een specifieke plaats zal ik er niet opkleven, maar rekening houdende met de aanwezige concurrentie zou een Top 10 in Ieper wel mooi zijn. En in Wervik misschien nog net iets beter? Met mijn parcourskennis heb ik al enkele krachtigere wagens kunnen verrassen in deze twee wedstrijden,” glimlacht de piloot die de collegialiteit hoog in het vaandel draagt.

In Wervik zal Bram Fonteyne opnieuw worden bijgestaan door goede vriend Hervé Boussery, terwijl hij in Ieper zal kunnen rekenen op de nota’s van Sabine Bruyneel. De copilote uit Brugge nam zelf reeds viermaal deel aan de Ypres Rally aan de zijde van Vincent Vermeeren in een Mitsubishi Lancer. Daarnaast heeft ze ook al ervaring opgedaan aan de zijde van Steven Dolfen, Jelle Vermeire en Patrick Mylleville. Voor de rest van het seizoen is het nog uitkijken wie de taak van copiloot op zich neemt.

Rest er nog een dankwoordje aan de familie en vrienden. “FB Motorsport is uitgegroeid tot een hechte vriendengroep en we organiseren ook al eens iets samen naast de rallysport, wat ik eveneens belangrijk vind. Zonder hun hulp en de steun van sponsors Colora Ieper, Cnockaert Construct, Aditco, Voipit, Zakenkantoor Lahousse, Restaurant De Kauwackers, Voeding Olly, Volvo Willaert , The Recycling Contractors, Vloeren Pattyn, Elektriciteitswerken David Thys, Dakwerken Nico Huyghe en Tuinen Malesys was dit allemaal niet mogelijk. Daarom aan al deze mensen en onze supporters, bedankt!”

KAMV
RT1
BRC
Cédric De Cecco start BRC campagne in Ralye de Wallonie
VAS
Wim Meulders: Drie decennia autosport met passie
Pieter Tsjoen Racing met Toyota GR Yaris Rally2 in Ypres Rally
BRC
Vande Walle – Truyaert kijken tevreden terug op hun thuisrally
BRC
Van de Vivere - Canoot maakten kennis met Skoda Fabia Rally2 in TAC Rally
BRC
2WD Trophy - Spelmans komt net te kort ondanks sterke inhaalrace
BRC
TAC Rally - 2WD Trophy - Faustin Lahy wint bij zijn debuut in Tielt 
BRC
TAC Rally - One-man-show van Paul Lietaer in Historic
BRC
TAC Rally - Kurt Braeckevelt de snelste in Divisie 2
BRC
TAC Rally - Leerrijke wedstrijd voor debutant Dré De Rycke
X