De examens zijn begonnen en de Werelbeker voetbal in Rusland staat voor de deur, maar rallyfans kijken in juni elk jaar opnieuw uit naar de Renties Ypres Rally. Ook dit jaar zal de topwedstrijd op de Belgische en internationale kalender weer kunnen uitpakken met een erg hoogstaande affiche, want de inschrijvingen stromen binnen bij VZW Superstage. We kunnen nu al aankondigen dat Thierry Neuville, de leider in het Wereldkampioenschap Rally, de overwinning niet cadeau zal krijgen in de Westhoek!

Abbring met de nieuwe Citroën C3 R5

In afwachting dat de Rode Duivels de Wereldbeker veroveren – dromen is niet verboden – is België trots op zijn nationale trots in de rallysport. Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul hebben de leiding genomen in het Wereldkampioenschap Rally! En de Hyundai-bemanning komt aan de start in Ieper. Natuurlijk starten ze als favoriet, maar aangezien ze niet met hun WRC, maar met de Hyundai i20 R5 rijden, is winst geen zekerheid. Dat bleek vorig jaar al, toen Thierry en Nicolas zich al vroeg lieten verrassen…

KAMV
RT2

Een referentie van dit formaat motiveert andere tenoren natuurlijk om de handschoen op te nemen, te beginnen met Kevin Abbring, de winnaar van vorig jaar. De Nederlander, opnieuw genavigeerd door Pieter Tsjoen, de enige die in Ieper won als rijder en ecorijder, zal een fonkelnieuwe Citroën C3 R5 besturen. Een nieuwe Citroën C3 R5 verwachten we ook voor Kevin Demaerschalk.

Bouffier met een Skoda

En dan is er natuurlijk de armada Skoda’s, aangevoerd door de Bryan Bouffier, die vorig jaar op 8″0 strandde van de overwinning. De Fransman, recent nog winnaar van de Rallye d’Antibes, is zeker een serieuze kandidaat op de zege, net als de Noor Ole-Christian Veiby, die asfaltervaring op komt doen in Ieper. Voor een dichte ereplaats moeten we ook denken aan Hermen Kobus, die telkens een gooi doet naar de Top 5 met zijn Skoda Fabia R5.

En dan zijn er nog de Belgische tenoren met snelle Skoda Fabia’s R5, aangevoerd door Belgisch kampioen Vincent Verschueren, Kris Princen, Sébastien Bedoret, Didier Duquesne, Davy Vanneste en nog een paar andere kleppers die nog verwacht worden, waaronder Cédric Cherain.

Keith Cronin verdedigt de Britse eer met een Hyundai i20 R5

Net als de Jobfixers, kiezen heel wat Britten, die de tweede wedstrijd van het MSA British Rally Championship, afwerken voor een Ford Fiesta R5, zoals Alex Laffey, Sam Moffett en Matt Edwards. Keith Cronin, die vorig jaar de Tony Pond Award won als eerste Britse piloot aan de finish, verdedigt zijn Britse titel met een Hyundai i20 R5, terwijl andere kleppers voor een Skoda kiezen, zoals Martin McCormack en Rhys Yates. En bij Peugeot, vorig jaar aan het feest met Kevin Abbring, is het vertrouwen gegroeid na de overwinning van Guillaume de Mevius in Oostrozebeke.

Met de teams die nog enkele formaliteiten moeten regelen, naderen we de kaap van 30 R5’s, zodat we weer afstevenen op een prachtige affiche. Zeker omdat de strijd tussen de Britse en Belgische Junioren in R2 eveneens erg boeiend zal worden.

En dan is er natuurlijk nog het grandioze spektakel van de Porsches 997 GT3, met kleppers als Tim Van Parijs, Patrick Snijers, Gunther Monnens, Chris Van Woensel, Claudie Tanghe, Jochen Claerhout, Fredericq Delplace en Yves Bruneel, stuk gereputeerde rijders die hun snelheid niet meer moeten bewijzen.

De snelheid zal weer bijzonder hoog liggen op de 23 klassementsproeven van de Renties Ypres Rally!

RT2
BRC
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X