Change of (weekend)plans… Wat oorspronkelijk een werkweekend moest worden, draaide uiteindelijk toch een ietsje anders uit… Vrijdagavond omstreeks 19u een telefoontje van Johan Dekens met de vraag of ik mee kon als co in de Rallye Salamandre in diens bloedsnelle Porsche 997 GT3. Niet getwijfeld, dus even vrijaf geregeld en zaterdagmorgen vroeg op weg naar de andere kant van het land voor de verkenningen.

Al snel bleek dat het parcours niet echt op maat van de Porsche was: smal, hobbelig, blinde toppen, waaiers à volonté, passages door dorpen maar vooral spekglad. Vanuit de organisatie wisten we dat deze rally vooral voor dit laatste bekend stond. Glad. En als het regent, dan ja, dan wordt het parcours herschapen in een ijspiste. Haha, goed gelachen want het ging immers een mooi zonnig weekend worden.

Op zondagmorgen een staalblauwe hemel. Dus de slicks opgelegd en richting wagenpark. Zien we daar nu een beetje donkere wolken? Toch maar nog eens de buienradar checken. Een onweerszone kwam regelrecht op ons af. Bij het uitrijden van het wagenpark de eerste druppels… Slik! Op kousenvoeten de start aangevat en tijdens de eerste twee proeven hebben we alle kanten van het parcours gezien. Wild kwispelend spartelde de 450pk zwangere Duitser zich doorheen de openingsfase van de wedstrijd, dewelke we buiten een sierlijke tête-à-queu toch foutloos wisten af te werken. Een dikke minuut op de toppers ging verloren. Een bescheiden 12de en 7de tijd waren ons deel.

VAS
KAMV

Tijdens de eerste servicebeurt lieten we regenbanden monteren. Geen risico’s nemen. Het parcours droogde echter snel op. Toen de buien waren verdwenen waren we enkel op de nog vettige stroken tussen de bomen in het voordeel. Proef 3 lag de Porsche het beste en hier konden we al eens een 4de tijd noteren. Dit zou onze proef worden! Op proef 4 konden we niet bevestigen door een kleine uitstap in het decor, zonder veel erg.

Opnieuw service voor de tweede lus. De slicks werden opnieuw gemonteerd. Meteen 1’23” sneller dan bij de eerste doortocht op de langste en moeilijkste proef. Maar ook de concurrentie stond niet stil. 2x een 6de tijd op de tabellen. Al beter dan tijdens de eerste lus maar hiervoor waren we niet gekomen. We verhoogden het tempo voor “onze” proef en hier konden we meteen een eerste scratch noteren wat we tot onze verbazing nog eens over deden op de meer technische showproef van Leval.

Ok, we hadden het goede ritme te pakken. Bij de aanvang van de laatste lus bleek de koppeling nukkig te doen. Dus probeerde Johan deze zoveel als mogelijk te sparen en vielen onze plannen om een opmars in het klassement te realiseren nog in duigen. Op de volgende proef kregen we bovendien nog eens problemen met de sequentiële versnellingsbak en gingen zeker nog eens 20 seconden verloren. Gelukkig kon dit euvel snel opgelost worden door de ervaren servicecrew.

Voor de laatste proeven lieten we nog nieuwe slicks monteren en besloten we er nog eens voor goed te gaan zitten in de hoop dat de koppeling het zou uithouden. De hoogste toerentallen werden vermeden en geen brute starts meer. Het tempo ging weer de hoogte in. De waaiers volgden elkaar in een rotvaart op. We wisten nog tweemaal een ruime snelste tijd op de tabellen te zetten en zo werkten we op amper 2 kp’s maar liefst 43 seconden van onze achterstand weg op Hubert Deferm, die net voor ons geklasseerd stond. De rally was dus eigenlijk één proef te kort want we eindigden op amper 7 seconden van Hubert.

P5 in de eindstand was de onze. Met de Porsche zeker niet slecht op dergelijk parcours maar zonder regen zat er meer in. Veel meer… Chapeau aan Johan om dit beest in deze omstandigheden op de baan te houden! Als hij nog eens een interim co nodig heeft, hij weet mij te vinden

RallyTime animated
RT2
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X