In zijn thuiswedstrijd, amper enkele kilometers van het kloppend hart van het team in Thimister-Clermont, heeft BMA zijn stempel op het gebeuren gedrukt met als resultaat verschillende podiumplaatsen in de Spa Rally, de tweede manche van het Belgian Rally Championship 2018. Vanaf de start, vrijdagnamiddag op het Circuit van Francorchamps, namen Kris Princen en Bram Eelbode met de Skoda Fabia R5 van BMA de leiding in handen, vastbesloten om op het elan van de Rally van Haspengouw verder te gaan. Dankzij verscheidene geslaagde bandenkeuzes kon het duo zijn leidersplaats verstevigen, maar zaterdagnamiddag werd alles weer in vraag gesteld door een lekke band tijdens de tweede doortocht op de proef van Blanchimont.

 Kris Princen begon met een achterstand van 13 seconden op de leider aan de laatste drie proeven. Hij zou uiteindelijk op 5 luttele seconden van de zege stranden… “IK had nog een of twee proeven nodig om opnieuw aan de leiding te komen,” vertelde Kris na de finish. “Na die lekke band, ben ik niet meer op jacht gegaan naar de laatste seconde. Op de Clémentine had ik meer tijd kunnen winnen, maar ik had geen zin om tussen de bomen te eindigen. Deze zilveren medaille is ook een goede zaak voor het kampioenschap…”

RallyTime animated
KAMV

De mannen van BMA feliciteerden winnaar Adrian Fernémont, die de ganse rally foutloos bleef. Het team besefte dat het er alles aan gedaan had om te winnen… “Als Kris gewonnen had, dan zou het een mooie bekroning geweest zijn van ons teamwerk en vooral onze strategie, want onze bandenkeuze was uitstekend,” vertelt Bernard Munster. “Een lekke band is frustrerend, maar dat behoort ook tot de rallysport…”

 

Snijers meesterlijk in GT

Na een gemiste start was Patrick Snijers, deze keer genavigeerd door Davy Thierie, erop gebrand om orde op zaken te stellen in Spa in de categorie voor GT’s. Afgezien van een moment waarop er veel rook in de cockpit kwam omdat er teveel olie op de motor was gedaan, was er niets wat de opmars van de 7-voudige kampioen van België en de Europese kampioen kon verstoren. Een zege in GT en de Top 6 algemeen, behaald met een spectaculaire rijstijl: Snijers reed een perfecte wedstrijd.

“Patrick heeft duidelijk een uitstekende wedstrijd gereden,” analyseert Bernard Munster. “Van bij de start, in heel moeilijke omstandigheden, nam hij meteen de maat van Fred Bouvy. Hij blijft ongelofelijk gedreven en zijn aanpassingsvermogen blijft opmerkelijk. Petje af!” Het publiek genoot trouwens met volle teugen van de huilende boxermotor in de bossen…

 

Grégoire Munster, de revelatie van het seizoensbegin !

Op een week tijd heeft de jonge Grégoire Munster, amper 19 jaar, naam gemaakt in de rallywereld. Het weekend voor de Spa Rally, nam hij deel aan de openingswedstrijd van de ADAC Opel Rallye Cup in Duitsland, verreden in het kader van de Saarland-Pfalz Rallye. De berichtgeving over deze merkencup zag hem een beetje over het hoofd bij het overlopen van de zegekandidaten. Grégoire, die nog maar een tiental wedstrijden in de benen heeft, toonde zijn talent op een parcours dat voor een groot stuk helemaal ondergesneeuwd was. Omstandigheden die nieuw waren voor de jonge rijder, die bovendien reed met een Opel Adam Cup op straatbanden, want spijkerbanden zijn verboden volgens het reglement.

Uiteindelijk werd hij derde, achter twee andere jonge talenten, de Est Volver en de Zweed Lundberg, die respectievelijk op hun 14 en 15 jaar debuteerden in de rallysport in landen waar rallyrijden op jonge leeftijd al toegelaten is. Beiden hebben ze al tientallen wedstrijden gereden, maar Grégoire Munster verdedigde zijn kansen uitstekend. Hij nam de maat van enkele andere beloftevolle rijders op het internationale toneel, waaronder de Duitser Griebel. “En hij had vooraf nooit op sneeuw gereden. Grégoire vond snel zijn draai op het moeilijke parcours,” vertelt zijn vader. “Die podiumplaats is een eerste erkenning van zijn talent. En, er zullen er nog volgen…”

Grégoire kwam goed gewapend en met de Duitse wedstrijd in de benen aan de start in Spa, deze keer met een Opel Adam in R2-versie. Het doel was de zege in het klassement van het Pirelli Junior BRC. “Dat de auto aan de start kwam, was donderdag nog niet zeker. De wagen had motorstoringen en wat later kregen we hem helemaal niet meer aan de praat,” vertelt Bernard Munster. “We hebben de wagen terug naar het atelier gebracht om de oorzaak te zoeken. Ik zou trouwens J-Motorsport en Fred Miclotte willen bedanken, want zij hebben niet getwijfeld om ons een volledig reservemotor voor de Adam R2 te lenen, zodat we rustig naar het probleem kunnen zoeken. Romain Delhez en zijn vader hebben ons ook goed geholpen door een aantal wisselstukken ter beschikking te stellen. Het team heeft de ganse nacht gewerkt om de motor terug tot leven te wekken. Het was bij een laatste poging, in de vroege uurtjes, dat het blok eindelijk weer een teken van leven gaf en dat de oorzaak van het probleem werd gevonden. Het had geen 5 minuten langer mogen duren of we waren buiten koers!”

Na een moeilijke nacht, trok Grégoire Munster, genavigeerd door Anthoine Podgorny, meteen in de aanval. Hij klokte een paar snelste tijden in het Junior BRC. Op de proef van Mont-Rivage, verreden in helse omstandigheden met dikke mist, klokte de jonge kerel de 7de tijd algemeen. Hij sloeg een kloof in het Junior-klassement. Met in totaal 8 snelste tijden in de categorie, won Grégoire de strijd in het Junior BRC en in klasse RC4…

“Dit is mijn eerste overwinning en ik geniet er met volle teugen van, zeker wanneer je weet hoe moeizaam het voor de wedstrijd verliep,” lacht Grégoire. “We hadden dit weekend de snelheid die we nodig hebben om veel bonuspunten voor snelste tijden in de klasse te scoren. Dat maakt het weekend nog mooier. Ik weet dat papa heel trots was bij de finish. Het zal hem ongetwijfeld terug doen denken aan zijn eerste stappen in de rallysport. Daar ben ik blij om…”

 

Top 3 in Historic

In de Spa Rally zette BMA ook de Porsche 911 van André en Guillaume Lausberg in. Zij reden in het Historic BRC. Na problemen met de versnellingsbak, die het team definitief kon oplossen, reed het duo, dat zich al liet opmerken in de categorie “Challenger” in de Legend Boucles, opnieuw naar een podiumplaats. Vader en zoon Lausberg eindigden op de derde plaats. Opdracht volbracht…

Vincent Prégardien en Grégory Durand, van de partij met hun vertrouwde en prachtige Ford Escort MK2, beleefden een rally zonder tegenslagen. Ze waren heel tevreden met de 6de plaats algemeen in het Historic BRC!

Drie wagens in de VHRS-nevenwedstrijd (Regularity) stonden in Spa ook onder de tent van BMA. Hun bemanningen reden in de eerste plaats voor het plezier in Spa, maar ze haalden toch de finish. Daniel Janssens, bijgestaan door Georges Chalseche, strandde net buiten de Top 10 met zijn Porsche 911 SC RS. Daarmee deed hij enkele plaatsen beter dan Thierry Delobel en Michaël Blech met een Porsche 911 SC. Enkele plaatsen verder eindigde Joseph Charlier met zijn Porsche 911 SC. Hij werd voor de gelegenheid genavigeerd door Eric Marnette, omdat zijn echtgenote wegens ziekte forfait moest geven…

Na deze Spa Rally 2018 kan BMA even op adem komen, alvorens in het tweede weekend van april zijn campagne in het BRC verder te zetten in de TAC Rally. Daar keert Steve Matterne terug met een Skoda Fabia R5 van BMA en ook de aanwezigheid van Didier Duquesne kan al bevestigd worden.

RallyTime animated
BRC
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
VAS
Monteberg Rally - Bjorn Syx geeft de zege niet uit handen
BRC
BRC MASTERS - Jimmy D'hondt op uithouding en regelmaat in Rallye de Wallonie
X