Na een bloedstollende en verrassende finale, heeft Adrian Fernémont de Herock Spa Rally 2018, de tweede manche van het Jobfixers Belgian Rally Championship, gewonnen. De piloot uit Namen werd vooraf als outsider bestempeld, want het was pas zijn eerste nationale wedstrijd met de Skoda Fabia R5. Uiteindelijk hield hij een dikke 5 seconden over op Kris Princen, de leider in het kampioenschap, die door een lekke band de overwinning uit handen gaf. De derde plaats ging al even verrassend naar Michaël Albert, die voor eigen publiek en bij zijn debuut met een Ford Fiesta R5 op het podium eindigde.

Na de eerste avond leek Kris Princen goed op weg naar de overwinning. Met 17″1 voorsprong op Ghislain de Mevius en 35″ op Adrian Fernémont, beiden eveneens met een Skoda Fabia R5, kon Princen zaterdag de wedstrijd controleren. De leider bleek ook een goede strateeg, want hij monteerde “full wet” regenbanden, hoewel het droog was, voor de eerste lus op zaterdag. Princen verloor wat tijd op droog asfalt, maar op het onverhard van de Clémentine sloeg hij toe. De Fabia R5 met startnummer 1 keerde met 22″7 voorsprong op Ghislain de Mevius terug naar het servicepark. Adrian Fernémont volgde al op 26″9. Verschillende andere tenoren ontbraken al op het appel, zoals Cédric Cherain, die van de baan ging in Fays, Guillaume de Mevius, die hard op een boom knalde op de Clémentine, Armand Fumal die een injector brak en Frédéric Bouvy, die zijn Porsche 997 GT3 in het decor parkeerde.

Maar, bij het begin van de tweede ronde op zaterdag kantelde de wedstrijd plots in Blanchimont, een rondkoers op en rond het circuit van Spa-Francorchamps. Kris Princen verloor meer dan 40″ door een lekke band. Ghislain de Mevius verloor bijna 4 minuten nadat hij een velg stuk reed op een blok beton. Adrian Fernémont stond plots helemaal aan de leiding met nog drie korte proeven te rijden, maar zijn voorsprong op Kris Princen was miniem.

RT1
KAMV

“Met amper 13″7 voorsprong maak ik me geen illusies. Als ik de schade kan beperken op asfalt, dan zal Kris me zeker 20″ aan de broek geven op de Clémentine. Een 2de plaats achter een klepper als Princen bij mijn nationaal debuut met de Skoda zou al erg knap zijn…”

Maar, in zijn binnenste had de piloot van San Mazuin de overtuiging om zijn vel duur te verkopen. In Fays verloor hij amper 2″3 en op de Clémentine kon hij de schade beperken tot 5″1. Daardoor begon hij met 6″3 voorsprong aan de prachtige afdaling van de Maquisard. De leider reed beheerst als een ervaren rot en gaf amper 1″1 toe op zijn rivaal. Voor de eerste keer mocht Adrian Fernémont op het hoogste schavotje staan van een nationale rally.

“Ik realiseer me nog niet wat me overkomt,” genoot hij op het podium. “Dit was een erg moeilijke en zenuwslopende rally, maar ik bleef foutloos en ik heb geen overdreven risico’s genomen. Die strategie werd beloond. Ik wil niet te hoog van de toren blazen, maar ik ben erg trots dat ik een topper als Kris Princen achter me heb gehouden!”

Kris Princen was groots in het verlies. Hij benadrukte de verdienste van de winnaar: “Om te winnen had ik nog een paar proeven meer nodig, want we reden met dezelfde auto, dus was het moeilijk om het verschil te maken. Na mijn lekke band heb ik geen overdreven risico’s meer genomen. Zelfs een tweede plaats is een goede zaak voor het kampioenschap, al ben ik natuurlijk ontgoocheld, want ik had veel liever gewonnen.”

Michael Albert eindigde op het podium na een erg regelmatige wedstrijd met de Ford Fiesta R5 die hij voor de eerste keer bestuurde: “Dit weekend was het vooral een kwestie van regelmatig te zijn en fouten te vermijden. Dat werd beloond. Deze podiumplaats, daar had ik niet op gehoopt, maar ik heb wel leren rijden op de baantjes van het circuit van Spa-Francorchamps. Dit is mijn thuisrally!”  

VAS
RT2
Rallyliefhebbers kunnen hun hart weer ophalen in Trois-Ponts
BRC
TAC Rally - Boeiende affiche in de maak
VAS
Verslag Short Rally van Moorslede 2024
VAS
Debackere en Degryse domineren Short Rally van Moorslede
BRC
Miclotte-T'Joen vanaf TAC Rally in het BRC
BRC
2WD Trophy voor Delvigne met Nissan Micra in Rallye des Ardennes
BRC
Jonas Dewilde leider in het Kroon-Oil BRC Divisie 2
BRC
Jos Verstappen wint de 70ste Rallye des Ardennes
BRC
Rallye des Ardennes - Verstappen neemt de leiding na de opgave van Rouard
BRC
Rallye des Ardennes - Rouard neemt de beste start
X