Zelden hebben we zo een spannende editie meegemaakt van de Rally van Haspengouw, de openingswedstrijd van het Jobfixers Belgian Rally Championship. De spanning werd opnieuw in de wedstrijd gebracht door de straftijd van dertig seconden die Vincent Verschueren na de tweede ronde kreeg. Kris Princen greep zijn kans. Verschueren was nochtans de ganse dag de snelste, met 10 snelste tijden op 12 proeven. Maar met een geweldige eindsprint op de laatste proef, won Princen toch nog met 1″2 voorsprong zijn thuiswedstrijd. Het was de vierde zege voor Kris Princen in Landen na zijn overwinningen in 2002, 2015 en 2017.

“Ik heb alles gegeven op de laatste proef om te winnen,” juichte Kris bij de finish. “Maar, ik wil de verdienste en de geweldige prestatie van Vincent benadrukken. De tijden die hij reed in de 2de ronde kon ik niet evenaren. Het seizoen begint goed. Afspraak in Spa voor het vervolg.”

Vincent Verschueren had alle redenen om ontgoocheld te zijn. Hij was duidelijk de snelste op de proeven: “Die sanctie is heel zuur. Ik vind de straf veel te zwaar voor de fout die ik maakte. Op de laatste proef heb ik het beste van mezelf gegeven, maar dat was niet genoeg. Ik zal mijn revanche wel nemen.”

BRC
KAMV

Achter het Skoda-duo, schitterde Guillaume de Mevius: “Ik was blij met mijn eerste ronde, maar minder met de tweede. Maar, het slot van de wedstrijd was opnieuw goed. Ik denk dat ik heel goed gereden heb op de voorlaatste proef. Tegenover die twee kleppers met veel ervaring was het moeilijk om beter te doen. We gaan nu proberen een goed resultaat te behalen in Spa, in de wedstrijd van onze preparateur DG Sport.”

Marc Timmers, 4de op 1’25”, is ook tevreden over zijn wedstrijd: “Ik denk dat ik een mooie wedstrijd heb gereden na mijn jarenlange afwezigheid in een 4WD. De progressie in de loop van de wedstrijd was duidelijk en de laatste proef was ook mijn beste proef van vandaag. We zullen nu overleggen met Peter Kaspers of er een vervolg komt, maar normaal zal dat er wel komen met deze Subaru Impreza WRC.”

Rekening houdend met zijn inactiviteit van de voorbije jaren, kan ook Steve Matterne tevreden zijn over zijn prestatie in zijn eerste wedstrijd met een R5. Jonas Langenakens haalde ook het maximum uit zijn Mitsubishi Lancer met een zesde plaats op het kurkdroge parcours. Hij moest in de slotfase nog opletten voor Sébastien Bedoret, die veel progressie maakte in de loop van zijn eerste wedstrijd met een R5. Bedoret strandde op 10″ van de 6de plaats. Robin Maes en de twee koplopers van de M Cup, Mats Van den Brand en Franky Boulat, vervolledigen het podium.

De 11de plaats en de zege in Historic leek naar Paul Lietaer te gaan, maar de Subaru-rijder werd gediskwalificeerd wegens het niet respecteren van het parcours. Hij sneed twee keer op dezelfde plaats in Gingelom een bocht af… Zo ging de zege in Historic alsnog naar Glenn Janssens met zijn Porsche.

Hoewel hij een veertigtal seconden verloor door een foutje op de voorlaatste proef, bleef Niels Reynvoet afgetekend leider in R2. Hij won ook het klassement in het Pirelli Junior BRC, voor Thibaud Mazuin en Stijn Pacolet.

Met 31 wagens aan de finish van de 49 aan de start, bleek deze Rally van Haspengouw minder slopend dan andere jaren.

In het RACB Criterium ging de zege naar Philip Lommers (BMW M3), net als in 2014. Streekrijder Eric Dams werd in zijn eerste wedstrijd met een Nissan 350Z knap tweede, voor Tom Simonis (BMW M3) en Stefaan T’Joens (Renault Mégane RS).

Tot slot vermelden we nog dat de wedstrijd in Regularity gewonnen werd door Van den Bogerd-Nuyts (Ford Sierra), voor de families Van den Wyngaert (VW Corrado) en Budenaers (BMW 2002).