Sébastien Bedoret, vice-juniorkampioen van België in 2017, zet dit seizoen een belangrijke stap in zijn carrière. Vanaf de Rally van Haspengouw zal de jonge rijder uit Donstiennes in actie treden met de Peugeot 208 T16 R5 van het Pevatec-team, een wagen uit de koninginneklasse. Samen met corijder Thomas Walbrecq heeft hij maar één doel: stap voor stap vooruitgang boeken!

Sébastien Bedoret maakte indruk in 2017. Tot de laatste wedstrijd kon hij strijden om de Belgische Junior-titel. Meer nog dan zijn vier overwinningen in de Junior-categorie was het zijn aanvallende stijl en zijn tijden die hij aan het eind van het seizoen liet optekenen die indruk maakten bij de waarnemers. Een eerste testrit met een Peugeot 208 T16 na de Condrozrally wist hem te overtuigen: in 2018 zou hij met een R5 aan de start komen.

“Dankzij alle inspanningen van mijn entourage en de steun van nieuwe partners kunnen we het Belgisch rallykampioenschap inderdaad in de koninginneklasse afwerken”, aldus de jongeman uit Thuin. “Behalve die vijftig testkilometers in november heb ik nog nooit met een vierwielaangedreven machine met turbomotor gereden. Tijdens die test werd me onmiddellijk duidelijk hoe fantastisch zo een bolide wel is. Aan de acceleratie kan je snel wennen, maar het remvermogen en de wegligging zijn een wereld van verschil met wat ik tot nu toe bestuurde. We kozen uiteindelijk voor een wagen die misschien niet van de allerlaatste generatie is, maar dat moet me wel toelaten meer rally’s te rijden en dus een maximum aan ervaring op te doen. Als ik er klaar voor ben kan ik nog altijd overschakelen naar een recentere auto!”

BRC
RT1

Sinds het debuut van Sébastien op nationaal niveau zit Thomas Walbrecq aan zijn zijde en dat zal ook dit jaar het geval zijn. “We beklimmen samen de ladder en we krijgen ook nu weer een mooie uitdaging op ons bord”, stelt de corijder glimlachend. “We blijven ons notasysteem verder verbeteren. Na onze deelname aan de Islas Canarias in het Europees Kampioenschap vorig jaar hadden we het systeem al vereenvoudigd. Hoogstwaarschijnlijk zullen we dat dit jaar opnieuw moeten doen, want een R5 gaat een pak sneller. Maar dat is de beste manier om vooruitgang te boeken!”

Sinds zijn debuut in het karten heeft Sébastien zich steeds op zijn methodische werkwijze en progressie toegelegd. Belgisch kampioen in 2010, net naast het Europese podium in X30 twee jaar later, winnaar van de RC5-categorie in zijn eerste rally in het Belgisch kampioenschap en dan vorig jaar vier keer de beste in de Junior-categorie… De 22-jarige kerel laat er geen gras over groeien, maar slaat ook geen stap over. “Ik ben ontzettend gemotiveerd, maar ik koester bescheiden ambities”, stelt hij onomwonden. “Tijdens de eerste twee of drie rally’s zal ik niet naar de tijden van de anderen kijken… Tenzij om de evolutie van het verschil te bestuderen. Ik ben er in de eerste plaats om te leren. Daarom ben ik ook heel blij dat ik met Pevatec kan samenwerken. Het is een supergemotiveerd team, waarmee ik in 2017 het seizoen heb afgerond. Ik beschik over een ideale context om stap voor stap vooruitgang te boeken!”

Met uitzondering van de Sezoensrally staan alle wedstrijden van de eerste seizoenshelft op het programma voor het duo in de Peugeot 208 T16 van het team uit Geluwe. “Aan het eind van vorig seizoen heeft Sébastien met zijn aanpak en zijn talent grote indruk op ons gemaakt”, stelt Peter Vandenbroucke, baas van Pevatec. “Hij beschikt duidelijk over heel wat potentieel en we willen samen met hem groeien. Onze Peugeot 208 T16, een Evo1 die met uitzondering van de motor over de belangrijkste evoluties van de Evo2 beschikt, zal zeker niet de snelste wagen van het pak zijn. Maar de auto is betrouwbaar en moet Sébastien toelaten om ervaring op te doen, zeker tot in Ieper. Nadien stellen we een balans op om te bepalen hoe we de laatste drie wedstrijden van het seizoen zullen aanpakken.”

Kalender 2018

24 februari: Rally van Haspengouw
9-10 maart: Spa Rally
7 april: TAC Rally
27-29 april: Rallye de Wallonie
22-23 juni: Ypres Rally
31 augustus-1 september: Omloop van Vlaanderen
29 september: East Belgian Rally
3-4 november: Rallye du Condroz

RT2
KAMV
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X