Tijdens het eerste weekend van november zal de rallykoorts opnieuw de streek rond Hoei overnemen, ter gelegenheid van de Condrozrally. Eens te meer zullen duizenden toeschouwers de finale van het Belgisch rallykampioenschap bijwonen. Bij de deelnemers ook de jonge Henegouwers Sébastien Bedoret en Thomas Walbrecq. Zij gaan een onwaarschijnlijke uitdaging aan: het veroveren van de Belgische Junior-titel… terwijl dat enkele maanden geleden nog onmogelijk leek.

Ze tellen af, net zoals twee kinderen die wachten op Sinterklaas. Over ongeveer een week staan Sébastien Bedoret en Thomas Walbrecq met hun Peugeot 208 R2 van het Pevatec team aan de start van de Condrozrally. In het Belgische autosportlandschap in de rally rond Hoei een uniek geval. Vooreerst door haar sfeer en populariteit. De duizenden toeschouwers overrompelen het assistentiepark, warme wijn en hotdog in de hand, en maken deel uit van het grote feest. Ook dankzij de sportieve kant van de zaak. De Condrozrally wordt het eerste weekend van november afgewerkt en is één van de moeilijkste wedstrijden van het land, niet in het minst door de grillige weersomstandigheden. Regen, modder, gevallen bladeren, mist… Allemaal elementen die van de Hoeise klassieker een waar monument maken!

Op hun 22 staan Sébastien Bedoret en Thomas Walbrecq voor de derde keer aan de start van deze rally. “Samen met Sébastien heb ik goede herinneringen aan onze eerste twee deelnames”, stelt de corijder. “Zowel met de Renault Twingo R2 in 2015 als met de Peugeot 208 R2 vorig jaar stonden we aan de finish. Zoals men kon vaststellen in de East Belgian Rally, waar we onze voorsprong hebben bij elkaar gereden op de doornatte proeven aan het begin van de wedstrijd, houdt Sébastien wel van die lastige omstandigheden, waarbij je een beetje moet improviseren. In 2016 reed hij hiervoor het eerste met de Peugeot 208 R2 en op zondag draaiden we tijden die heel dicht bij die van de beste R2-rijders lagen. Sindsdien hebben we heel wat meer ervaring met de auto en hebben we ook veel geleerd in het Europese kampioenschap. We hopen dan ook dat we in onze klasse voor de zege kunnen gaan.”

RT2
RT1

Maar de rijder uit Donstiennes koestert nog andere ambities. “Wiskundig heb ik nog een klein kansje op de Belgische Junior-titel”, legt hij uit. “Bij de start van het seizoen was dat zeker niet mijn doel: ik had besloten om me op mijn Europese programma toe te leggen en heb daardoor nogal wat Belgische rally’s gemist. Maar dankzij mijn derde Junior-zege in de East Belgian Rally maak ik nog altijd een kans. Om die titel te behalen moet ik als eerste Junior finishen en 14 bonuspunten scoren. Die krijg je telkens je in je categorie een snelste tijd op één van de klassementsproeven neerzet. Wetende dat er slechts 18 proeven op het programma staan, is dat bijna een ‘mission impossible’… Maar zolang er hoop is, hoe klein ook, wil ik het geluk een beetje forceren!”

Dat betekent ook dat Sébastien en Thomas hun strategie wat moeten aanpassen. “In normale omstandigheden beginnen we de Condrozrally wat voorzichtig, om dat gestaag het ritme te verhogen”, legt Sébastien uit. “Dat kan ik me nu niet permitteren, want als ik op zondagavond één of twee punten mis, dan wil ik er geen spijt van hebben dat ik te voorzichtig ben begonnen. Zoals altijd in deze hoogstaande rally zal de concurrentie niet min zijn. Bovendien is het mogellijk dat sommige chronoritten worden geneutaliseerd… Aanvallen van bij de start, dat is dus het motto. Tuurlijk wordt dat een beetje alles of niets en het risico in het decor te belanden wordt daardoor groter. Dat weten we maar al te goed. Maar indien ik er zo in slaag aan de finish te staan, dan zal de voldoening des te groter zijn. Ik heb in ieder geval niets te verliezen!”

Omdat zijn persoonlijke Peugeot 208 R2 na een motorpanne nog niet hersteld is, doen Sébastien en zijn entourage opnieuw beroep op het team van Pevatec om er een andere leeuw te huren. De banden zullen Pirelli’s zijn. “Dezelfde banden als in het Europese kampioenschap en we weten dat we ook de gedegen raad van Pirelli-verdeler Caren Burton kunnen rekenen, zelf trouwens ook uitstekend achter het stuur”, vervolgt Thomas. “Dit is een onwaarschijnlijke uitdaging… En dat is net wat het zo spannend maakt!”

Met hun jeugdig enthousiasme, en tegelijk blijk gevend van intelligent koersdoorzicht willen Sébastien Bedoret en Thomas Walbrecq in Hoei het onmogelijke waarmaken. Zal hen dat lukken? Antwoord op 4 en 5 november aan de oevers van de Maas!

VAS
BRC
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
VAS
Monteberg Rally - Bjorn Syx geeft de zege niet uit handen
BRC
BRC MASTERS - Jimmy D'hondt op uithouding en regelmaat in Rallye de Wallonie
X