Wie “memorial” zegt weet dat er iets te herdenken valt. En dat is hier niet anders. Mensen die de rallysport in Belgie volgden in de jaren ’80 en ’90 toen de WRC’s nog niet bestonden, kennen ongetwijfeld de Rally van Looi. In de beginjaren was de markt van Looi het rallycentrum. Daarna verhuisde het evenement richting Vismarkt, waar ook nu de Memorial Rally van Looi plaats vindt.

Omwille van de vele onverharde  wegen was de jaarlijkse afspraak in Looi door veel piloten gevreesd, door sommige zelfs gemeden. Maar voor het publiek was dit een groot spektakel. Helaas kwam aan dit mooie liedje  een einde met de laatste editie in 1995. “Helaas”, moeten ook Hans Calsius (co-piloot ) en Olivier Lodewijckx ( verantwoordelijke rally-radio in ‘95) gedacht hebben. Met de hulp van enkele oud-bestuursleden, oud-medewerkers, vrijwilligers en  financiële partners ontstond in 2015 de eerste Memorial Rally van Looi : een rondrit voor rally look-alike auto’s en sportieve old- en youngtimers.

Meteen een schot in de roos, want het concept was  eenvoudig maar sterk: breng de sfeer van de rally terug. Het cultureel centrum het Loo werd  binnen omgetoverd tot een heuse racing show. Voeg hierbij projecties van rally filmpjes uit het verleden , live rally-radio, een rally simulator, een verzorgd roadbook , 130 tevreden deelnemers aan de gewaardeerde rondrit en een goede catering, en je hebt een geslaagd evenement.

BRC
KAMV

In 2016 maakte de memorial -bijgestaan door een stralende zon- opnieuw het mooie weer in Tessenderlo. Je kon enkele legendarische Belgische rally Porsches bewonderen, die pasten in het jaarthema Porsche.  De racing show werd vervangen door een drift demo met telegeleide schaalmodellen voorzien van een rally carrosserie. De rest van het concept bleef bijna onveranderd, en met 150 deelnemers aan de mooie  rondrit van 150 km was het alweer een succes.

Op dus naar 9 september  2017, want de vraag voor een derde memorial is groot. Dat bleek uit de inschrijvingen, die na één week al voor de helft volzet waren! Duiken we nog even  terug de rallygeschiedenis in, dan leren we dat het automerk Opel goed was voor een aantal successen in de Rally van Looi. Exact 30 jaar geleden won Guy Colsoul -de tuner en piloot uit Landen, deze rally met een Opel Manta 400. Drie jaar later zegevierde Bruno Thiry met een heel andere Opel, namelijk een Kadett Groep A. Een oneerlijke strijd die hij onverwacht won na het uitvallen van enkele Toyota’s en Fords. Hetzelfde jaar kwam een piepjonge Freddy Loix aan de start, eveneens met een Kadett Gr.A. Graven we nog dieper in de tijd, dan vergeten we zeker niet de overwinning voor thuisrijder Patrick Snijers met een Kadett GT/E in 1979, en drie eerste plaatsen voor Jos Boon met een Kadett GT/E en Ascona i2000. Zowel Freddy Loix als Patrick Snijers zullen acte de présence geven op 9 september in Het Loo vanaf 10 uur ’s morgens.

Met de gewaardeerde medewerking van Garage Exelmans Tessenderlo en een hoop inspiratie kozen we dit jaar Opel als thema. Naar ondertussen goede gewoonte stellen we enkele zeer mooie wagens tentoon in Het Loo en aanvullen doen we alweer met  live rally-radio en de gekende rally simulator.  Dit jaar ruilen we de drift demo in voor een slot racing demo, en nieuw is een live stream met beelden vanop de rondrit. En die rondrit, daar draait het natuurlijk om : we hebben een nieuw  mooi parcours klaar van 120 km, voorzien van een tussenstop van 30 minuten op de grote markt  in Diest waarna  een unieke passage over de citadel van Diest volgt!

 

KAMV
BRC
BRC
Michelin en Kronos Tyres zijn klaar voor het Kroon-Oil BRC 2024
BRC
Tom Boonen klaar voor volgend hoofdstuk in zijn rallycarrière.
VAS
Wout Coopman tankt zelfvertrouwen in Hemicuda Rally
BRC
East Belgian Rally - Spektakel en spanning verzekerd in de Oostkantons
BRC
63ste A&D Omloop van Vlaanderen - Veel outsiders willen favoriet Maxime Potty verrassen
BRC
Freddy Loix wint voor de tweede keer op rij de Aarova Rally
BRC
63ste A&D Omloop van Vlaanderen – Inschrijven aan voordeeltarief loopt ten einde
BRC
TAC Rally - Benoit Verlinde boekt een leerrijke overwinning
BRC
TAC Rally - PJ Maeyaert klopt Paul Lietaer in de sprint
BRC
Maxime Potty wint 48ste TAC RAlly
X