Twee weken na hun prachtige vijfde plaats in de Ypres Rally, stonden Hermen Kobus en Erik de Wild al aan de start van hun volgende grote afspraak: de GTC Rally voor het Nederlands rallykampioenschap. In West-Brabant was Hermen Kobus de snelste, maar door een turboprobleem moest hij tevreden zijn met de derde plaats.

Zaterdagavond opende Jasper van den Heuvel met de eerste snelste tijd, maar daarna reden Hermen Kobus en Erik de Wild drie snelste tijden op rij. De rood-blauwe Skoda Fabia R5 in de kleuren van Kroon-Oil had een voorsprong van 7″9 op Bob de Jong.

“En toch kan het nog beter,” vertelde Hermen. “We zijn gestart met de afstellingen van Ieper, maar daar zijn de proeven hobbeliger. Onze auto stond te hoog afgesteld, waardoor hij minder stabiel was. We gaan met een andere setting de tweede ronde in.”

Stannic_animatie
63ste OVV

Helaas zou die verbetering niet blijken uit de tijden, want Hermen voelde op de eerste proef na de service het vermogen plots verdwijnen. “Het vermogen viel weg. We dachten dat de turbo stuk was, maar uiteindelijk bleek een pin uit de wastegate van de turbo verdwenen te zijn. Daardoor bleef de wastegate open staan en bouwde de turbo geen druk meer op. Het was erg frustrerend om zo drie proeven te moeten rijden…”

Zondag ging Kobus met verse moed verder. Hij bleef derde algemeen, als tweede in de Dutch R5 Challenge, maar hij verkleinde wel zijn achterstand op de koplopers die nog in strijd waren voor de overwinning.

“Met nog eens 4 snelste tijden op 8 proeven, waaronder de beste tijd op de Power Stage, bewezen we dat we deze wedstrijd hadden gewonnen wanneer we geen technische problemen hadden gekend. Ik hoefde vandaag niet meer aan te vallen, maar de auto voelde zo goed aan dat de tijden vanzelf kwamen. We reden 25″ dicht op de Jong en van den Heuvel. Ook mooi dat we twee keer de snelste tijd reden op de Belgische proef, waar het asfalt duidelijk gladder was. Daar maakten we gebruik van onze ervaring in België.”

Na de wedstrijd reikte het duo ook de Kroon Oil Support Award uit aan Roald Leemans, de snelste met een voortrekker. “In de Nederlandse rallysport ontbreekt het een beetje aan vers bloed, aan jongeren die voor de opvolging willen zorgen. Roald is zo een jonge kerel die dit jaar het Nederlands kampioenschap rijdt met een voorwielaandrijver. Dat willen we graag aanmoedigen.”

De volgende afspraak van Hermen Kobus en Erik de Wild is de Hellendoorn Rally op 15-16 september.

VAS
RallyTime animated
BRC
TAC Rally - Benoit Verlinde boekt een leerrijke overwinning
BRC
TAC Rally - PJ Maeyaert klopt Paul Lietaer in de sprint
BRC
Maxime Potty wint 48ste TAC RAlly
BRC
TAC Rally - Sterke affiche in BRC Masters
BRC
HBRC - TAC Rally - Paul Lietaer wil de BMW's weer verslaan
BRC
JBRC - TAC Rally - Duel der Clio's, met Maxim Decock als outsider
BRC
Topaffiche voor de 48ste TAC Rally
BRC
63ste A&D Omloop Vlaanderen blijft vernieuwen
VAS
TN-Motorsport - Short Rally van Moorslede 2023
BRC
Maxime Potty verstevigt zijn leidersplaats met winst in de South Belgian Rally
X