Guillaume Dilley en André Leyh komen in de Ypres Rally aan de start met de Hyundai i20 R5 #18 in de kleuren van Gordon Xplosion, Coyote Belgium, Instore en Jardiparc. Ze zijn er één van de outsiders in een wedstrijd die donderdagavond start met de Qualifying Stage. Het duo wil de zesde en één van de meest prestigieuze wedstrijd van het Belgische rallykampioenschap vol nederigheid en respect aanvatten… maar dat wil niet zeggen dat ze geen ambities koesteren!

Het is één van de belangrijkste afspraken van het Belgische rallywereldje. Tijdens het laatste weekend van juni slaat de Ypres Rally zijn tenten op in de Westhoek, tot grote vreugde van de liefhebbers van de rallysport. Niet alleen in België, maar ook buiten de landsgrenzen. Hoewel de Ypres Rally geen deel meer uitmaakt van het Europees Kampioenschap, blijft het een heel internationale wedstrijd, ondermeer ook door de aanwezigheid van de rijders van de Tour European Rally en het Brits rallykampioenschap.

In deze hoogstaande context willen Guillaume Dilley en André Leyh zich vanaf donderdag proberen onderscheiden. Aan het stuur van een Hyundai i20 R5 uit de ateliers van Burton Racing vertrekken ze met het statuur van outsider… die wel voor een verrassing willen zorgen. “Het wordt onze derde wedstrijd met de Hyundai dit jaar”, legt Guillaume uit. “In de Rallye de Wallonie streden we om de tweede plaats, toen we een technisch probleem kregen te verwerken. Het gaspedaal bleef soms hangen, waardoor ik wat terrein verloor en net naast het podium finishte. In de Rally van Wervik, een regionale wedstrijd met een sterk startveld, wist ik te winnen. Ondanks een tijdsverlies van ongeveer 30 seconden, het gevolg van een nukkige benzinepomp. Toch zorgde die wedstrijd voor vertrouwen. Ieper wordt echter een heel andere wedstrijd!”

VAS
BRC

In de Westhoek zal de 26-jarige Brabander de kleuren van een nieuwe sponsor dragen. “Ik wil de mensen van Gordon Finest Beers bedanken om zich bij mijn gebruikelijke partners te voegen”, aldus de rijder die ook de steun krijgt van Coyote Belgium, Instore en Jardiparc. “Bij Gordon wou men absoluut aanwezig zijn op een evenement in het noordelijke deel van het land, en met François Duval – hun gebruikelijke rijder – was dat deze keer niet mogelijk. Deze rally past perfect, niet alleen door de geografische ligging, maar ook omdat de rally in goede omstandigheden wordt georganiseerd. Met de aanwezigheid van Thierry Neuville zal Hyundai heel wat aandacht krijgen in Ieper. Ik denk dus dat onze partners van een mooie return zullen kunnen genieten… en wij zullen er alles aan doen om hen een goed resultaat te bezorgen.”

Net zoals in de Wallonie en in Wervik krijgt Guillaume André Leyh als corijder in het rechterzitje van de Hyundai i20 R5. “Omdat Stéphane Prévot door zijn Aziatisch programma niet aanwezig kon zijn, deed Guillaume beroep op mij en daar ben ik heel blij om”, aldus de Luikenaar. “Ik ken Ieper toch een beetje, met een tweede plaats in 2014 als beste resultaat. Ik wil mijn ervaring overbrengen op Guillaume. Ieper is een unieke rally! Meer dan ergens anders moet je tijdens de aanvangsfase geduld hebben en niet proberen het ritme te forceren. Voor je het weet beland je immers in het decor. Het wordt een afvallingsrace en gezien het aangekondigde startveld ben ik er van overtuigd dat men heel snel van start zal gaan… maar dat nogal wat rijders niet aan de finish zullen geraken. Het is aan ons om tegelijk snel én slim te zijn!”

Met meer dan 35 wagens in de R5-categorie – de koninginneklasse van het Belgische Rallykampioenschap – en heel wat internationaal gerenommeerde rijders aan de start in de Kattenstad, is het moeilijk om zich aan een pronostiek te wagen. “Er zijn nogal wat rijders, Engelsen vooral, waarvan ik geen enkel idee heb wat ze op dit parcours waard zijn”, stelt Guillaume. “Ik trek vooral met veel respect naar Ieper… maar ook vol ongeduld! Ik heb het geluk dat ik met een topwagen aan de start kan staan en ik ben vast van plan om er mijn mannetje te staan. Ik kan haast niet meer wachten om op het startpodium te staan… en ik hoop dat ik ook in een goede positie over het finishpodium kan rijden.!”

De Qualifying Stage, die op de eerste dag de startvolgorde bepaalt, wordt donderdagavond om 19u48 afgewerkt. Vrijdag wordt om 16u15 de start gegeven op de Grote Markt in Ieper, voor een eerste etappe van acht chronoritten. Zaterdag staan er 12 KP’s op het programma, met een start om 10u05 en de finish om 22u30. Het wordt warm dit weekend in Ieper, en niet alleen door de zon!

RT2
BRC
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X