2017_Skoda_Clavier-16

Het is bijna zover. In de Sezoensrally van volgend weekend begint Achiel Boxoen zijn samenwerking met ŠKODA Import. De protégé van Freddy Loix en Johan Gitsels komt in Bocholt aan de start met zijn ŠKODA FABIA R5 en zal nadien alle resterende manches van het Belgisch rallykampioenschap afwerken. Gisteren werkte Boxoen in aanwezigheid van de pers nog een laatste geslaagde test af.

Tevreden gezichten gisteren in het Henegouwse Bois-et-Borsu. Samen met corijder Jasper Vermeulen mocht Achiel Boxoen zijn nieuwe speeltje voor het seizoen 2017 onthullen: een schitterend gedecoreerde ŠKODA FABIA R5 uit de ateliers van SXM Competition. Freddy Loix en Johan Gitsels, die Achiel de afgelopen maanden hebben klaargestoomd voor dit avontuur, keken goedkeurend toe.

“Achiel is klaar om de volgende stap te zetten”, knikt coach Freddy Loix. “Pas op, er is nog veel werk, maar dat wisten we op voorhand. De coaching loopt echter heel vlot. Elke verkenning of test woon ik bij. Ik lever Achiel een basisafstelling en laat hem dan zelf ontdekken hoe hij de wagen kan verbeteren. Maar coaching is meer dan dat, uiteraard. Zijn rijstijl bijschaven, rijden in functie van opeenvolgende situaties, leren hoe je in een bocht moet snijden, ontdekken hoe een parcours verandert als er tien of twintig auto’s zijn gepasseerd… Als je dat allemaal onder de knie hebt, dan kan je heel veel tijd winnen. Verder weet iedereen hoe belangrijk ik het vind dat een rijder fysiek in orde is. Dat maakt dus ook deel uit van het programma. Ik heb Achiel ook een oogtraining laten uitvoeren en hij weet nu hoe hij ook dat aspect kan verbeteren. Ja, we zitten helemaal op schema.”

KAMV
BRC

Boxoen werkte de afgelopen maanden al enkele wedstrijden met een wagen uit de R2-categorie af. “En hoewel hij geen enkele keer aan de finish stond, vond ik dat absoluut nodig”, vervolgt Loix. “Ik wou niet dat Bocholt zijn eerste rally werd. Dat zou alleen maar onnodige druk opleveren. Jammer uiteraard dat Achiel geen rally kon uitrijden, maar de wagens uit R2 zijn nu ook niet meteen een schoolvoorbeeld van betrouwbaarheid. Zelfs toppers uit die klasse moeten regelmatig met mechanische pech naar de kant. Daarom heb ik Achiel bij testen ook zo snel mogelijk met een R5 laten rijden. ŠKODA heeft met de FABIA R5 de meest betrouwbare rallywagen die er is. Nu is het aan Achiel om wedstrijden uit te rijden, kilometers te malen én progressie te maken.”

De jongeman in kwestie is in ieder geval tevreden over de samenwerking met de meervoudige Belgische kampioen. “Freddy is heel kritisch, maar zo heb ik het graag”, stelt Achiel Boxoen breed lachend. “Wat niet wegneemt dat als het goed is, hij dat ook zegt. Verder brengt hij door zijn persoonlijkheid heel wat rust en ook dat is belangrijk. We hebben de afgelopen weken heel wat progressie geboekt, al was dat niet altijd eenvoudig. Zoals vorige week bijvoorbeeld, toen hij mijn corijder was in de Leptines Rally. Freddy heeft me daar goed op de proef gesteld, maar aan het eind was de progressie duidelijk merkbaar. Ik kijk nu al ontzettend uit naar de start van de Sezoensrally.”

Dat is ook het geval voor corijder Jasper Vermeulen. Ook in het rechterzitje van de ŠKODA FABIA R5 komt de ervaring van Freddy Loix en Johan Gitsels van pas. “Samen met Johan heb ik ons hele notasysteem doorgenomen”, aldus Vermeulen. “Het systeem van Freddy overnemen was niet de bedoeling, want hij gebruikte een op snelheid gebaseerd systeem, en daar heb je pakken ervaring voor nodig. Maar onze eigen nota’s konden ook een stuk beter en bondiger vooral. Dat zal ook nodig zijn, want door de snelheid van de ŠKODA FABIA R5 zal ik over minder tijd beschikken om alles door te kunnen geven aan Achiel.”

Boxoen en Vermeulen komen volgend weekend in de Sezoensrally met een splinternieuwe ŠKODA FABIA R5 aan de start. De wagen wordt in de watten gelegd door SXM Competition. “Een nieuw team”, legt mede-oprichter en Loix’ voormalige corijder Fred Miclotte uit. “Een structuur die helemaal aan ŠKODA gewijd is, met een eigen leiding en eigen mechaniciens. De wagen zelf beschikt over de evolutie van 2017. Die maakt qua prestaties niet zoveel verschil, maar wel qua bedrijfszekerheid. Al is de FABIA R5 op zich al een heel betrouwbare wagen en bovendien heel makkelijk om te besturen. Met een goede basis-afstelling kan je zo instappen en beginnen rijden. Perfect geschikt dus voor Achiel.”

“Het partnerschap tussen ŠKODA Import en Achiel begint werkelijk dit weekeinde gedurende de Sezoensrally. Daarna volgen de reeds volgende ingeplande andere wedstrijden van het BK. We hebben vol vertrouwen”, zegt Karl Lechat, Directeur van ŠKODA België. « Het programma opgesteld door Freddy Loix vordert zeer goed. De testen zijn veelbelovend en we zijn ongeduldig om de vorderingen van Achiel te ontdekken”, vervolgt Lechat.

2017_Skoda_Clavier-2

KAMV
RT1
Rallyliefhebbers kunnen hun hart weer ophalen in Trois-Ponts
BRC
TAC Rally - Boeiende affiche in de maak
VAS
Verslag Short Rally van Moorslede 2024
VAS
Debackere en Degryse domineren Short Rally van Moorslede
BRC
Miclotte-T'Joen vanaf TAC Rally in het BRC
BRC
2WD Trophy voor Delvigne met Nissan Micra in Rallye des Ardennes
BRC
Jonas Dewilde leider in het Kroon-Oil BRC Divisie 2
BRC
Jos Verstappen wint de 70ste Rallye des Ardennes
BRC
Rallye des Ardennes - Verstappen neemt de leiding na de opgave van Rouard
BRC
Rallye des Ardennes - Rouard neemt de beste start
X