Spa-TVB-44

Zoals elk jaar zal J-Motorsport volgend weekend op volle sterkte aanwezig zijn in de Rally van Wallonië. Het team brengt er drie wagens aan de start voor Kevin Demaerschalk, de officiële vertegenwoordiger van Citroën Belux dit jaar, en de jongeren Amaury Molle en Achiel Boxoen. Voor Jourdan Serderidis zal het zijn enige rally van dit jaar worden in het Kampioenschap van België.

Net als 12 maanden geleden, komt Jourdan aan de start met een Citroën C4 WRC gehuurd bij D-Max. Een keuze die een beetje geforceerd is: “Ik zou liever gereden hebben met onze DS 3 WRC, maar die is helaas niet toegelaten in het Kampioenschap van België. Omdat ik toch de voorkeur geef aan de sensaties van het rijden met een WRC, grijp ik terug naar deze C4 van de vorige generatie WRC’s. Vorig jaar vond ik hem logger dan de DS 3. De motor is krachtiger, maar ik voelde me minder goed in mijn sas aan het stuur dan met de DS 3 WRC waarmee ik eind maart de Rallye des Ardennes won. Ik hoop dat het dit jaar beter zal gaan. Ik ga maximaal de voorziene testsessie van 60 km proberen te gebruiken om de wagen naar mijn hand te zetten.”

Jourdan, die deze keer genavigeerd zal worden door Lara Vanneste, houdt van de Rally van Wallonië: “Het zal mijn 5de deelname aan deze wedstrijd worden. Het is de rally die ik het best ken, ook omdat hij in mijn achtertuin verreden wordt. De proef van Natoye passeert op 5 km van mijn deur, die van Crupet op 4 km. Ik hou ook van het begin van de rally op de Citadel in Namen. Dat showgedeelte vind ik heel tof.”

BRC
KAMV

De baas van Arήs legt de lat voor zichzelf niet te hoog: “Er zullen een twintigtal goede wagens aan de start komen. Achter de favorieten, waar Kevin Demaerschalk zich ook tussen moet kunnen mengen, belooft de strijd heel open te zijn. Ik wil voluit mijn kaart uitspelen. Vorig jaar werd onze wedstrijd ingekort door een kapotte turbo. Maar, ik denk dat ik globaal gesproken goed uit de verf kwam in deze wedstrijd. In 2015, met de DS 3 R5, stond ik 8ste toen ik tijd verloor door een mechanisch probleem. Dankzij mijn overwinning in Dinant kon ik mentaal een stap vooruit zetten, maar ook op het vlak van ‘car control’ heb ik een aantal stappen gezet.”

Jourdan en het team van J-Motorsport rekenen natuurlijk op Kevin Demaerschalk om hun kleuren hoog te houden met de DS 3 R5. De Brabander zal voor de eerste keer met een wagen rijden voorzien van de Evo-kit en de laatste ontwikkelingen van Citroën Racing. Jourdan Serderidis en Fred Miclotte kijken er trouwens naar uit om in Jambes twee jonge, talentrijke piloten in te zetten, Amaury Molle en Achiel Boxoen.

“De Rally van Wallonië, is de wedstrijd die mij mijn passie voor rally gaf, toen ik als kind ging kijken,” vertelt Amaury Molle. “Het is de wedstrijd het dichtst in mijn buurt. Het wordt mijn 4de deelname. Ik heb er meestal niet veel geluk. Daarom wil ik dit jaar goed scoren. Ik voel me goed in de DS 3 R3 MAX. De exploitatie van de turbomotor past beter bij mijn vloeiende rijstijl dan de R2 van vorig jaar, waarin ik nooit de goede afstellingen vond. Het eerste doel in de Rally van Wallonië is ervaring opdoen door zoveel mogelijk kilometers te rijden, net als in de Spa Rally. Ondanks de opgave na een sortie, maak ik een positieve balans op van die rally, want onze tijden waren goed.”

Amaury benadrukt ook de gunstige context waarin hij kan rijden: “Ik zal deze keer, en de rest van het seizoen, samen met Michaël Louette rijden. Hij heeft als copiloot veel ervaring in een DS 3 R3. In Spa kon hij me niet navigeren, want hij had zich al elders geëngageerd. Onze samenwerking oogt positief. De verkenningen zijn heel goed verlopen. We kunnen de samenwerking nog verfijnen tijdens de privé testsessie die J-Motorsport georganiseerd heeft. Daardoor moeten we in de best mogelijke omstandigheden aan de start kunnen komen. Ik hoop dat het droog blijft, zodat ik het potentieel van de DS3 R3 MAX maximaal kan benutten. Maar, we zullen eerst foutjes moeten vermijden op de Citadel vrijdagavond, terwijl we ook een goede tijd moeten rijden om een goede startpositie te veroveren.”

Nadat hij een goede indruk maakte in Tielt bij zijn debuut met de Opel Adam R2 van J-Motorsport, zal Achiel Boxoen er opnieuw het maximum aan doen om het vertrouwen van Freddy Loix en Skoda Import te rechtvaardigen. Het parcours van de Rally van Wallonië is natuurlijk helemaal anders dan de proeven van de TAC Rally, maar volgers hebben daar opgemerkt dat hij zich blijkbaar goed voelt in snelle waaiers. Dat vraagt om een bevestiging in Namen.

J-Motorsport zal dus vertegenwoordigd zijn in vier categorieën. Het team zal dit weekend kleur geven aan de Rally van Wallonië. De wedstrijd wordt verreden over drie dagen en telt 230 km tegen de chrono, verdeeld over 25 chronoritten. Het programma begint op vrijdag 28 april met een kleine opwarming bestaande uit twee passages op de Citadel van Namen om 19h00 en 21h15. De etappes op zaterdag (3 lussen van 5 KP’s) en zondag (2 ronden van 4 KP’s) beginnen telkens om 8h. De finish is zondag voorzien om 15h30 op het podium in de tent in het centrum van Jambes.

VAS
RT2
Rallyliefhebbers kunnen hun hart weer ophalen in Trois-Ponts
BRC
TAC Rally - Boeiende affiche in de maak
VAS
Verslag Short Rally van Moorslede 2024
VAS
Debackere en Degryse domineren Short Rally van Moorslede
BRC
Miclotte-T'Joen vanaf TAC Rally in het BRC
BRC
2WD Trophy voor Delvigne met Nissan Micra in Rallye des Ardennes
BRC
Jonas Dewilde leider in het Kroon-Oil BRC Divisie 2
BRC
Jos Verstappen wint de 70ste Rallye des Ardennes
BRC
Rallye des Ardennes - Verstappen neemt de leiding na de opgave van Rouard
BRC
Rallye des Ardennes - Rouard neemt de beste start
X