RV-Ardennes-2017-648Corintin Tordeurs wint de eerste manche van de Challenge

Met de Rallye des Ardennes zit de eerste wedstrijd van de Clio 2 Rally Challenge erop. 11 deelnemers maakten zich op zondagmorgen klaar onder een stralende zon. Klaar om te strijden voor de eerste overwinning in de Challenge op het snelle en gladde parcours in en rond Dinant.

Nog voor de start van de eerste proef moest topfavoriet Vincent Bouchat de handdoek gooien. Bij het opwarmen van de banden en remmen, tijdens de verbindingsrit, brak immers het differentieel in zijn versnellingsbak. Door het wegvallen van Vincent waren alle ogen gericht op Jean-Yves Lejeune in zijn Clio groep A en Laurent Cravillon in zijn groep N.

Cravillon bevestigde meteen met een besttijd op de eerste proef en zette Lejeune, die in het midden van de proef een lekke band kreeg en verder moest op de velg, meteen op 22 seconden. De verrassing op de eerste proef kwam er van Alain Daco die met zijn standaard Clio maar 13 seconden moest toegeven op Cravillon. Hiermee zette Daco de 2de tijd op de tabellen. Van de Vlaamse piloten kwam zoals verwacht het meeste weerwerk van Jeroen Catelin die een mooie derde tijd lieten optekenen.

RT1
BRC

Lang heeft Catelin echter niet kunnen strijden. Nog voor de 2de proef moest hij de Clio aan de kant zetten met elektrische problemen. In die eerste ronde waren de andere besttijden voor Lejeune die zo stelselmatig zijn achterstand op Cravillon verkleinde. Tijdens de tweede ronde schreef Lejeune alle besttijden op zijn naam waardoor hij de leiding overnam van Cravillon. Het team Corentin Tordeurs – Thomas Jadot vond, na een teleurstellende tijd op de eerste snelheidsrit, het juiste ritme en klom zo op naar de 3de plaats. Ook alle andere teams verbeterden hun tijden in de 2de ronde aanzienlijk.

RV-Ardennes-2017-304Jean-Yves Lejeune reed lang aan de leiding

Op het einde van de 2de lus werden we opgeschrikt door een zware sortie van Bjorn Claeys die na een snelle situatie de controle over zijn Clio kwijt raakte. Een paar koprollen en 80 meter verder kwam de Clio in een veld tot stilstand. Zowel Bjorn Claeys als zijn co-pilote Sabine Liefooghe werden ter controle overgebracht naar het ziekenhuis van Dinant maar konden gelukkig terug huiswaarts. Voor hun Clio was de balans minder positief, total loss en einde Challenge 2017 voor dit team.

Nog meer uitvallers in de 3de ronde. Zowel de leider Lejeune als de tweede in de tussenstand Cravillon moesten de rally verlaten met mechanische pech. Een klassementsproef verder was het, met een defecte koppeling, de beurt aan het team Steve Seret – Primo Toffoli. Door deze opgaves werd het klassement totaal door elkaar geschud. Corentin Tordeurs kwam aan de leiding en stond deze niet meer af in de laatste ronde waar hij alle besttijden liet optekenen. Op plaats twee vinden we nu Alain Daco gevolgd door Eric Nandrin, genavigeerd door zijn vader Armand. De Limburger David Conard kon de vierde plaats vastleggen. Conard kwam op het einde voor de rally in het goede ritme na enkele jaren op non actief. Om het Daco en Nandrin lastig te maken, kwam hij wel te laat. Het rijtje werd afgesloten met het sympathieke duo Mats Verhulst – Maikel Vanhullebush, die ondanks het ontbreken van hun 2de versnelling na de eerste ronde, toch nog de vijfde plaats konden behalen.

Op de laatste proef van de dag, die meetelt als powerstage, werden er extra punten verdeeld onder de eerste drie van deze proef. Tordeurs zette de beste tijd neer voor Nandrin en Daco. De powerstage bracht geen veranderingen meer aan het eindklassement en zo werden Tordeurs-Jadot gekroond als winnaars van de eerste Clio 2 Rally Challenge wedstrijd in 2017. De overige podiumplaatsen gingen naar Alain Daco en Eric Nandrin.

De volgende wedstrijd van de Challenge staat gepland tijdens het eerste weekend van mei in het West-Vlaamse Wijtschate waar de Short Rally van de Monteberg op het programma staat. De teams hebben dus nog ruim een maand de tijd om hun Clio’s weer in top conditie te brengen om opnieuw de strijd aan te gaan voor een goed resultaat in de Challenge.

Eindrangschikking Rallye des Ardennes*

Piloot Punten Rally Punten Powerstage Punten Totaal
Tordeurs Corentin 18,75 3,75 22,50
Daco Alain 15 1,25 16,25
Nandrin Eric 10 2 12
Conard David 10 0 10
Verhulst Mats 7,50 0 7,50

*In deze eindrangschikking werd het coëfficiënt van 1,25 toegepast voor groep N piloten.

RallyTime animated
BRC
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
VAS
Monteberg Rally - Bjorn Syx geeft de zege niet uit handen
BRC
BRC MASTERS - Jimmy D'hondt op uithouding en regelmaat in Rallye de Wallonie
X