Beter kon het rallyseizoen niet beginnen voor Hermen Kobus en Erik de Wild. Na een zinderende Zuiderzeerally waar het team van Kobus Tuning Competion het op moest nemen tegen een handvol R5’s en regerend Nederlands kampioen Jasper van den Heuvel in zijn Mitsubishi Evo X R4 werd de overwinning uiteindelijk zelfs na de finish beslecht in het voordeel van Kobus en de Wild. Kobus reed een ijzersterke wedstrijd en zou uiteindelijk profiteren van een inklokfout van het duo Jasper en Martine van den Heuvel.

De zaterdag begint voorzichtig voor Hermen die sinds augustus 2016 geen competitieve kilometers meer heeft gereden. Desondanks barst er een interessante strijd los tussen de R5’s van Bob de Jong, Christian Riedemann en Hermen Kobus. “Iedereen is duidelijk een beetje roestig zo lijkt het. Hermen heeft natuurlijk opnieuw vertrouwen op te bouwen met de Fabia nadat het vorig seizoen een tweetal keren flink mis is gegaan. Desalniettemin denk ik dat het ritme begint te komen, dat is ook te zien aan de tijden die telkens beter worden. Ik denk dat we tijdens de avondproeven nog wel kunnen verassen!” aldus Erik na klassementsproef 6 van de wedstrijd.

BRC
RT2

Voor de derde boucle van proeven maakt de equipe echter een foute bandenkeuze waardoor Hermen en Erik een plekje toe moeten geven op Christian Riedemann. Bob de Jong is op dat moment uitgevallen met mechanische pech aan zijn Citroen DS3 R5. “Verkeerde bandenkeuze. Ik merkte dat de banden ietwat begonnen te smeren tijdens de vorige proef waardoor ik gegokt heb op de hardere compound band. Dit blijkt echter slecht uit te pakken. Ik krijg de banden niet warm op de relatief korte dijkproeven. Jammer, we verliezen nu 5 seconden, maar zo maakt iedereen wel eens een verkeerde keuze,” aldus Hermen.

En dat blijkt tijdens de 4e boucle van proeven. Want daar maakt Christian Riedemann een verkeerde bandenkeuze en hij verspeeld zo de 2e positie aan Kobus en de Wild die op de industrieproef toeslaan en zo een voorsprong weten op te bouwen van 12 seconden. Erik vertelt: “We hebben gegokt op regen en juist die regen kwam op het goede moment. Net voordat de industrieproef van start ging begon het iets te miezeren, dit maakt dat de banden optimaal konden blijven presteren.”

De opgebouwde voorsprong op Riedemann geven Kobus en de Wild tijdens de laatste boucle van proeven niet meer weg. Kobus rijdt een scratch op de voorlaatste klassementsproef en komt slechts 0,1 seconden tekort voor een scratch op de laatste proef. Zo weet het team van Kobus Tuning Competition een 2e plaats, achter Jasper en Martine van den Heuvel, veilig te stellen. Een prachtige prestatie.

Na de finish van de rally blijkt echter dat Jasper en Martine een inklokfout hebben gemaakt waardoor zij een tijdstraf van 1 minuut krijgen. Zij zakken hierdoor terug naar een 3e positie algemeen, waardoor Kobus en de Wild de algemene overwinning pakken.

“Een dubbel gevoel. Natuurlijk zijn we blij met de overwinning, maar een wedstrijd win ik liever op de proeven en niet daarbuiten. Maar, een rally is niet alleen hard rijden, de navigator heeft ook zeker buiten de klassementsproeven een verantwoordelijke taak.”

Een mooie start van een uitdagend seizoen. De volgende wedstrijd zal zijn op 5 en 6 mei in Sulingen. Tot dan!

RT2
63ste OVV
VAS
TN-Motorsport - Short Rally van Moorslede 2023
BRC
Maxime Potty verstevigt zijn leidersplaats met winst in de South Belgian Rally
Damien Strobbe ruilt Opel Corsa in voor Renault Clio
6 Uren van Kortrijk is allerlaatste wedstrijd GoDrive team
VAS
Kampioenschap wordt beslist in Regularity van Zuid-Limburg
VAS
6de Rally van Zuid - Limburg
BRC
DG Sport Compétition viert zijn titel tijdens de Spa Rally
BRC
Condroz Rally - Pieter-Jan Maeyaert oppermachtig met de BMW M3 E30
BRC
2WD Trophy - De Fina domineert in Condroz Rally, T'Joens neemt de leiding in kampioenschap
BRC
Condroz Rally - Verstappen wint, Jimmy D'hondt kampioen
X