Beter kon het rallyseizoen niet beginnen voor Hermen Kobus en Erik de Wild. Na een zinderende Zuiderzeerally waar het team van Kobus Tuning Competion het op moest nemen tegen een handvol R5’s en regerend Nederlands kampioen Jasper van den Heuvel in zijn Mitsubishi Evo X R4 werd de overwinning uiteindelijk zelfs na de finish beslecht in het voordeel van Kobus en de Wild. Kobus reed een ijzersterke wedstrijd en zou uiteindelijk profiteren van een inklokfout van het duo Jasper en Martine van den Heuvel.

De zaterdag begint voorzichtig voor Hermen die sinds augustus 2016 geen competitieve kilometers meer heeft gereden. Desondanks barst er een interessante strijd los tussen de R5’s van Bob de Jong, Christian Riedemann en Hermen Kobus. “Iedereen is duidelijk een beetje roestig zo lijkt het. Hermen heeft natuurlijk opnieuw vertrouwen op te bouwen met de Fabia nadat het vorig seizoen een tweetal keren flink mis is gegaan. Desalniettemin denk ik dat het ritme begint te komen, dat is ook te zien aan de tijden die telkens beter worden. Ik denk dat we tijdens de avondproeven nog wel kunnen verassen!” aldus Erik na klassementsproef 6 van de wedstrijd.

Voor de derde boucle van proeven maakt de equipe echter een foute bandenkeuze waardoor Hermen en Erik een plekje toe moeten geven op Christian Riedemann. Bob de Jong is op dat moment uitgevallen met mechanische pech aan zijn Citroen DS3 R5. “Verkeerde bandenkeuze. Ik merkte dat de banden ietwat begonnen te smeren tijdens de vorige proef waardoor ik gegokt heb op de hardere compound band. Dit blijkt echter slecht uit te pakken. Ik krijg de banden niet warm op de relatief korte dijkproeven. Jammer, we verliezen nu 5 seconden, maar zo maakt iedereen wel eens een verkeerde keuze,” aldus Hermen.

RT1
RallyTime animated

En dat blijkt tijdens de 4e boucle van proeven. Want daar maakt Christian Riedemann een verkeerde bandenkeuze en hij verspeeld zo de 2e positie aan Kobus en de Wild die op de industrieproef toeslaan en zo een voorsprong weten op te bouwen van 12 seconden. Erik vertelt: “We hebben gegokt op regen en juist die regen kwam op het goede moment. Net voordat de industrieproef van start ging begon het iets te miezeren, dit maakt dat de banden optimaal konden blijven presteren.”

De opgebouwde voorsprong op Riedemann geven Kobus en de Wild tijdens de laatste boucle van proeven niet meer weg. Kobus rijdt een scratch op de voorlaatste klassementsproef en komt slechts 0,1 seconden tekort voor een scratch op de laatste proef. Zo weet het team van Kobus Tuning Competition een 2e plaats, achter Jasper en Martine van den Heuvel, veilig te stellen. Een prachtige prestatie.

Na de finish van de rally blijkt echter dat Jasper en Martine een inklokfout hebben gemaakt waardoor zij een tijdstraf van 1 minuut krijgen. Zij zakken hierdoor terug naar een 3e positie algemeen, waardoor Kobus en de Wild de algemene overwinning pakken.

“Een dubbel gevoel. Natuurlijk zijn we blij met de overwinning, maar een wedstrijd win ik liever op de proeven en niet daarbuiten. Maar, een rally is niet alleen hard rijden, de navigator heeft ook zeker buiten de klassementsproeven een verantwoordelijke taak.”

Een mooie start van een uitdagend seizoen. De volgende wedstrijd zal zijn op 5 en 6 mei in Sulingen. Tot dan!

RT1
VAS
Rallyliefhebbers kunnen hun hart weer ophalen in Trois-Ponts
BRC
TAC Rally - Boeiende affiche in de maak
VAS
Verslag Short Rally van Moorslede 2024
VAS
Debackere en Degryse domineren Short Rally van Moorslede
BRC
Miclotte-T'Joen vanaf TAC Rally in het BRC
BRC
2WD Trophy voor Delvigne met Nissan Micra in Rallye des Ardennes
BRC
Jonas Dewilde leider in het Kroon-Oil BRC Divisie 2
BRC
Jos Verstappen wint de 70ste Rallye des Ardennes
BRC
Rallye des Ardennes - Verstappen neemt de leiding na de opgave van Rouard
BRC
Rallye des Ardennes - Rouard neemt de beste start
X