RV-Haspengouw-Z-29

De Rally van Haspengouw, de openingswedstrijd van het Belgian Rally Championship 2017, werd onder een frisse winterzon verreden, maar de omstandigheden waren uitermate moeilijk en verraderlijk. Door de aanhoudende regen in de week voor de wedstrijd, lag het parcours er bijzonder modderig en glad bij. Niet de ideale omstandigheden om te debuteren met een topauto. Nochtans was dat de uitdaging voor Polle Geusens met de Ford Fiesta R5 in de kleuren van Renties. De jonge Limburger begon overtuigend, maar een klein foutje had ongelukkige gevolgen, waardoor Polle Geusens en Filip Cuvelier veel te vroeg de strijd moesten staken.

Polle Geusens kwam met vertrouwen aan de start van de Rally van Haspengouw. Vooral de testsessie in Kruishoutem had het vertrouwen van de jonge piloot uit Lommel een boost gegeven.

“We hebben in heel wisselvallige omstandigheden getest in Kruishoutem en de wagen gaf me meteen veel vertrouwen,” vertelde Polle Geusens vrijdag op de persconferentie voor de start. “Tijdens die test heb ik verschillende afstellingen getest en zo kwamen we tot een prima basisafstelling die me vertrouwen geeft. De wagen is afgesteld met het oog op veel tractie en feedback aan de piloot. We gaan het tempo stelselmatig opdrijven. Ik ga me in de eerste ronde zeker niet gek laten maken door de tijden van piloten met veel meer ervaring in een R5.”

RT1
RT2

Polle opende de wedstrijd met een schitterende 4de tijd, voor de R5-collega’s Bert Cornelis, Melissa Debackere en Benoît Allart. Zonder aan te vallen sloot Polle meteen aan bij de tenoren die zouden strijden voor het podium. Maar, helaas ging het op de volgende proef, in Gingelom, meteen fout.

“Ik remde overal te vroeg en ik probeerde eens wat later te remmen, maar voor een linkse ging ik een paar meter te laat in de remmen. Er lag enorm veel modder op de baan en we schoven even tegen de talud. Niet aan hoge snelheid, maar misschien aan 10 km/h. Helaas werd de radiator beschadigd door een ijzeren pin die in die berm stak. De radiator was stuk,” vertelt Polle. “Op de proef verloren we maar 22″, maar we moesten nog twee proeven rijden voor de volgende service. We goten water bij en ik reed zonder ALS om de motor te sparen, maar toch liep de motor warm. We hoopten dat de motor niet teveel geleden had om de wedstrijd verder te zetten, maar het mocht niet zijn…”

Inderdaad, Polle en Filip Cuvelier begonnen nog aan de tweede ronde, maar in Walshoutem bleek de motor toch nog problemen te ondervinden van die verhitting in de openingsronde. De opgave was onvermijdelijk…

“Dit is een bijzonder hard verdict, want het was een miniem foutje in een bocht die bijna iedereen verraste,” vertelt Filip Cuvelier.” Polle was schitterend aan de wedstrijd begonnen. We hadden beter verdiend.”

RT2
VAS
BRC
63ste A&D Omloop Vlaanderen blijft vernieuwen
VAS
TN-Motorsport - Short Rally van Moorslede 2023
BRC
Maxime Potty verstevigt zijn leidersplaats met winst in de South Belgian Rally
Damien Strobbe ruilt Opel Corsa in voor Renault Clio
6 Uren van Kortrijk is allerlaatste wedstrijd GoDrive team
VAS
Kampioenschap wordt beslist in Regularity van Zuid-Limburg
VAS
6de Rally van Zuid - Limburg
BRC
DG Sport Compétition viert zijn titel tijdens de Spa Rally
BRC
Condroz Rally - Pieter-Jan Maeyaert oppermachtig met de BMW M3 E30
BRC
2WD Trophy - De Fina domineert in Condroz Rally, T'Joens neemt de leiding in kampioenschap
X