Een kampioenschap openen is vaak een voordeel, want de belangstelling is groter omdat iedereen de protagonisten wil leren kennen. Dat geldt ook voor de Rally van Haspengouw, de eerste manche van het Belgisch rallykampioenschap (BRC). Maar, de organisatie van TRC Haspengouw moet wel rekening houden met een serieus nadeel: ze zijn verplicht om iets te vroeg in het jaar op de kalender te staan. Een verplichting die het gevolg is van het verbod dat al enkele jaren van kracht is om de landbouwwegen te gebruiken tussen 1 maart en 31 oktober, om ruimte en rust te bieden aan wandelaars en fietsers.

In dit ‘just in time’ tijdperk, is het geen verrassing dat de inschrijvingslijst voor de Rally van Haspengouw vijf dagen voor de afsluiting van de inschrijvingstermijn nog niet volledig is. Heel wat piloten en teams zijn nog druk bezig met het prepareren van hun wagen of met het onderhandelen over hun programma, zodat ze nog niet denken aan de administratieve formaliteiten.

Sommige titelkandidaten voor 2017 lijken gelukkig wel beter georganiseerd. We hebben al de bevestiging van twee gekende Skoda Fabia’s R5 aan de start, in handen van Vincent Verschueren en Melissa Debackere. We wachten nog op zijn officiële inschrijving, maar het is geweten dat Kris Princen en Peter Kaspers ook aan de start komen, twee dagen na de voorstelling van hun nieuwe Fabia R5 in de gebouwen van hun hoofdsponsor, Dakwerken Crabbe. De andere grote nieuwigheid van de wedstrijd wordt het debuut van Polle Geusens met de Ford Fiesta R5 van Floral Racing in de kleuren van Renties. Het startveld in R5 zal trouwens mooi gevarieerd zijn, want ook Bert Cornelis komt naar Landen met een DS3 R5.

RT2
RallyTime animated

WRC’s zullen niet meer talrijk zijn in het kampioenschap, want reglementair kunnen ze geen rol van betekenis meer spelen, maar Guino Kenis blijft wel trouw aan zijn originele Mini. Natuurlijk rijdt de Mini JCW niet in WRC-configuratie, maar wel conform de RRC-configuratie, waardoor hij mee kan doen in de topklasse RC2.

Het is nog wat te vroeg om te voorspellen hoe de strijd in de klassen zal zijn, maar in Groep N mogen we al een mooie strijd verwachten, want Jonas Langenakens komt aan de start met zijn snelle Mitsubishi Lancer EvoX. En wat te zeggen van de M-Cup, waarin al zeker zes BMW’s van 4 types aan de start komen. In Historic belooft het ook een prachtige strijd te worden tussen de BMW’s M3 E30 (waaronder die van vice-kampioen Robin Maes), de Ford Escorts (aangevoerd door kampioen Dirk Deveux), Opel Ascona’s en Manta’s 400, Porsches 911 en Toyota Celica GT4.

Hopelijk wordt deze voorlopige deelnemerslijst de komende dagen nog flink uitgebreid. Maar, het wordt tijd dat de laatkomers werk maken van hun inschrijving. De inschrijvingstermijn sluit op vrijdag 17/2 om middernacht…

 

IN HET KORT

20ste Rally van Haspengouw – 25 februari 2017

1ste manche van het Belgian Rally Championship
1ste manche van het Junior BRC
1ste manche van het Belgian Historic Rally Championship
1ste manche van het RACB Rally Criterium

Centrum van de wedstrijd: Domein ‘t Park (EMI22), Hannuitsesteenweg 80, Landen

Parcours: 320,80 km in totaal, waarvan 150,40 km chrono, verdeeld over 12 KP’s (3×4); Criterium 8 KP’s. 100% asfalt.

Verkenningen: vrijdag 24 februari van 8h tot 20h, maximum 2 passages

Website: www.rallyvanhaspengouw.be

Radio: Trudo FM

Inkom: Algemene inkom: 20€; per KP: 7€; programma: 5€

Nevenwedstrijden

Gitter Regularity: 1ste manche van het VAS Regularity Kampioenschap
Demo Slowly Sideways Belgium

Timing

Vrijdag 24/2

08h00-12h00  Administratieve keuring
08h00                Verkenningen
13h00-19h00  Technische keuring, Domein ‘t Park, 3400 Landen

Zaterdag 25/2

08h00               Start
19h00               Finish Podium

BRC
KAMV
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
VAS
Monteberg Rally - Bjorn Syx geeft de zege niet uit handen
BRC
BRC MASTERS - Jimmy D'hondt op uithouding en regelmaat in Rallye de Wallonie
X