10 jaren is hij reeds actief in de rallysport. Bijna had hij de handdoek in de ring gegooid. Maar sinds vorig jaar zit zijn ‘carrière’ als co-piloot in de lift. En zodoende wordt ook dit seizoen een druk seizoen. Een seizoen dat van start gaat in de Rallysprint van Moorslede. Een wedstrijd waar hij zijn debuut maakt als piloot. We hebben een gesprek met Kenny Deroo.

Reeds 10 jaren ben je actief in de rallysport. Weet je nog hoe het allemaal begonnen is?
“Op de Claudy Desoil Rally. We gingen reeds veel naar rally’s kijken. Dat weekend was ik samen op pad met Geert Techel, die er deelnam aan de wedstrijd. Ik kreeg er de vraag om ook eens mee te gaan. En zo maakte ik op mijn achttiende mijn debuut in de rallysport. In de Rally van Staden zat ik naast Geert Techel in de Subaru Impreza. Het was dat jaar mijn enigste rally. Maar als je eenmaal te smaak te pakken hebt,” lacht Kenny.

“Daarna heb ik nog aan de zijde gezeten van Patrick Schiettecatte (Opel Manta), Pedro Samaey (Peugeot 106), Patrick Moens (Peugeot 106, Citroën Saxo), Mitch Van Oplynes (Peugeot 106), Geert Rogiers (Opel Kadett), Michel Casseyas (Opel Ascona), Brecht Hoorne (BMW) en Rik Vannieuwenhuyse (Ford Escort). Rik is trouwens sinds vorig seizoen mijn vaste piloot waarmee ik ook dit seizoen aan de start kom.”

Reeds een lange lijst van piloten en wagens. Wat is tot nu toe je leukste ervaring?
“Mijn leukste ervaring,” denkt Kenny even na. “De eerste rally was heel speciaal. Het was meteen met een snelle wagen. En daarnaast zeker en vast de Rally van Ieper. Een rally waar je als klein manneke overal ging kijken. Een rally in eigen streek. Als je daar dan kan aan deelnemen en uitrijden met zelfs een goed resultaat. Ja. Dat was wel een heel unieke ervaring.”

BRC
RallyTime animated

Dit seizoen wacht je opnieuw een leuke ervaring. Je maakt je debuut als piloot in de Rally Sprint van Moorslede. Had je al langer zin om zelf te rijden?
“Daar droom ik al van sinds ik een jaar of 6 was. Ik had echter nooit gedacht dat het ook echt ging gebeuren. Nu na tien jaar actief te zijn in de rallysport is het zover. Waarom de Rally Sprint van Moorslede? Wel, Rik Vannieuwenhuyse start in de Rally Sprint van Moorslede met zijn dochter. Het is dus als het ware het ideale moment.”

Met welke wagen kom je aan de start in Moorslede?
“Ik zal er starten met de Honda Civic van Mathias Bruggeman. Mathias ken ik trouwens heel goed. We hebben vroeger nog samen in de klas gezeten. De Honda Civic is een goede wagen en niet onbelangrijk een betaalbare wagen. Vorig jaar zat trouwens mijn broer Nick Deroo in het rechterzitje bij Mathias Bruggeman. Dit jaar zal mijn broer bij mij instappen en dus opnieuw met de Honda Civic starten in Moorslede.”

Heb je bepaalde verwachtingen voor Moorslede?
“Er enorm van genieten. Dat is de bedoeling. Het was een droom. Iets dat ik zo graag gewoon eens wilde doen. Ik zou al heel blij zijn moesten we de wedstrijd uitrijden. Het zal misschien mijn eerste rally en ook meteen mijn laatste zijn als piloot. Maar mijn droom is uitgekomen. Dat pakken ze me niet maar af.”

Er komt heel wat bij kijken om deze droom te verwezenlijken. Zo heb je mensen nodig voor de service van de wagen. Moet je op zoek gaan naar budget…
“Heel veel heb ik te danken aan Express Transport Coudron. Zonder hen stond ik niet waar ik nu sta. Vorig jaar dacht ik er nog aan om te stoppen met de rallysport. Tot ik de kans kreeg om deel uit te maken van het Coudron Express Transport Rally Team. Dankzij hun steun heb ik een grote stap voorruit kunnen maken. Veel en grote wedstrijden kunnen rijden in een tof kampioenschap. Zij sponsoren mij ook voor onze wedstrijd in Moorslede en verzorgen ook de service. Daarnaast kan ik ook rekenen op steun van Dieter Corneillie van Codi-cars. Bij deze wil ik hen alvast bedanken.”

Je liet het daarstraks al uitschijnen. Het blijft bij één deelname als piloot? Wat staat er dit jaar nog op het programma?
“Inderdaad. Het blijft waarschijnlijk bij één wedstrijd. Ik denk dat ik beter ben als co-piloot. Daarnaast is zelf rally rijden ook te kostelijk. Dit jaar neem ik opnieuw deel aan de Pinto Cup met Rik Vannieuwenhuyse. Na de wedstrijd in Tielt beslissen we of we de Historic Challenge rijden. Verder staan er ook een paar wedstrijden op het programma in het rechterzitje van de supermooie BMW Compact van Brecht Hoorne. Een druk programma kan je wel zeggen. Maar zo heb ik het graag,” besluit Kenny Deroo.

RallyTime animated
KAMV
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X