SDMC1

Traditioneel is de shakedown in Monte Carlo het startshot van het nieuwe WRC seizoen. Een start die Sebastien Ogier alvast niet gemist heeft. Met een tijd vier seconden sneller dan de rest van het pak, lijkt het erop dat hij zich vlug heeft aangepast aan de Ford Fiesta WRC. Het lijkt erop dat hij ook dit seizoen er met kop en schouders bovenuit steekt.

Zelf hecht hij niet te veel belang aan dit resultaat. Natuurlijk is het een goed begin maar het is te vroeg om conclusies te trekken, relativeert hij. Een aantal rijders maakte immers de keuze om banden te sparen voor de rally zelf.

Met slechts twee testdagen voelt Ogier zich nog niet helemaal klaar voor het nieuwe seizoen. Maar hij is er wel klaar voor om er het beste van te maken.  Het zal een moeilijke rally worden. Erg glad en met veel lastige omstandigheden, beseft hij. De bandenkeuze ziet er voorspelbaar uit. Nu is het de kunst om de wagen op de baan te houden.

KAMV
VAS

Zijn voormalig teamgenoot Andreas Mikkelsen zorgde misschien wel voor de opschudding van de dag. Met de Skoda Fabia R5 wist hij de tweede tijd op de tabellen te plaatsen. Een tijd waarover hij zelf, net als iedereen, verbaasd was.

Ok. Het is een speciale shakedown. Enerzijds is het door de nieuwe wagens voor vele teams nog wat zoeken en anderzijds is iedereen bezig met de banden. Daarnaast hielp het ook dat we vroeg op de baan waren. Maar dat dit mogelijk was, daar geloofde ik niet in, liet de Noor optekenen.

Ott Tanak zette de derde tijd neer in de tweede M-Sport Fiesta. Toch een teken dat ze er klaar voor zijn bij Ford. Met een vierde tijd voor Jari-Matti Latvala heeft ook Toyota zijn wederoptreden niet gemist.

De banden gebruikt in de shakedown tellen mee voor de rally zelf. Hierdoor zag je heel verschillende bandenkeuze’s en verschillende set-ups. Neem daarbij nog dat vele rijders geen risico’s wilden nemen op het steeds vuiler wordende parcours. Er werd immers meer en meer sneeuw uit de berm de weg opgetrokken. Hierdoor moeten we niet al te veel belang hechten aan de shakedown tijden. Het zal pas tijdens de eerste echte KP’s duidelijk worden hoe de verhoudingen liggen tussen de verschillende teams.

RallyTime animated
BRC
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
VAS
Monteberg Rally - Bjorn Syx geeft de zege niet uit handen
BRC
BRC MASTERS - Jimmy D'hondt op uithouding en regelmaat in Rallye de Wallonie
X