Zeventwintig jaar rally! De carrière van Freddy Loix was even lang als succesvol. Na een jaar waarin hij voor de elfde keer de Ypres Rally wist te winnen en een vierde nationale titel behaalde besloot de rijder van ŠKODA België dat het tijd was om de helm aan de haak te hangen. “Misschien rijd ik nog een paar rally’s voor de fun, maar mijn carrière als professioneel rijder zit er op”, bevestigt de 46-jarige Limburger.

13055771_1695268747428683_2255361179076671921_o

“Grote kampioenen weten op het juiste moment te stoppen. En Freddy stopt duidelijk niet omdat hij niet langer competitief zou zijn”, stelt Vincent Struye, Marketing en Communicatie Manager van ŠKODA België. “We hebben alle doelen bereikt die we ons hadden gesteld: een vierde opeenvolgende Belgische titel voor Freddy, een nieuwe zege in Ieper (Freddy’s elfde overwinning, de zesde aan het stuur van een Fabia) en de merkentitel voor ŠKODA in het nationale kampioenschap. Dat gebeurde ook op een prachtige manier, zeker door een reeks van zes overwinningen in de eerste zes rally’s van het seizoen. Zowel Freddy als de ŠKODA Fabia R5 hebben hun snelheid en betrouwbaarheid bewezen. We mogen trots zijn op de weg die we samen hebben afgelegd. Ik zou dan ook van harte ‘mijn’ rijder willen bedanken voor die vruchtbare samenwerking die in 2010 van start ging, maar ook voor zijn professionalisme, zijn houding tegenover de media, zijn eerlijkheid ook. Het was een plezier en een eer om hem de kleuren van ŠKODA België te zien verdedigen.”

Johan Gitsels, de afgelopen drie seizoenen aan de zijde van Freddy, genoot mee van het succes. “Onze drie overwinningen in Ieper blijven voor mij de beste momenten”, stelt de drievoudige Belgische kampioen bij de corijders. “Telkens we naar de Westhoek trokken, was Freddy de te kloppen man. Dat was een enorme druk op onze schouders! We waren misschien niet altijd de snelste, maar Freddy bleef altijd kalm en ging nooit over de limiet. Indrukwekkend! Maar een andere reden waarom ik er zo een goede herinneringen aan overhoud, is omdat Freddy naast een snelle rijder ook een toffe kerel is, die me altijd heeft verbaasd met zijn openheid en eerlijkheid tegenover onze tegenstanders. Hij aarzelde nooit om ze wat goede raad te geven. Nu zet hij er een punt achter, op het moment dat hij op zijn toppunt is. Hoed af daarvoor!”

KAMV
RallyTime animated

Maar een man die zo actief en dynamisch is als Freddy Loix is niet van plan om zijn dagen nu met ‘farniente’ te vullen. “Een van de redenen waarom ik stop, is omdat er zich een uitstekende professionele kans heeft aangeboden”, legt Freddy uit. “Eén van mijn langdurige sponsors heeft me voorgesteld om de marketing activiteiten van meerdere automobielconcessies van de Volkswagen-groep, dus ook ŠKODA, voor mijn rekening te nemen. Het is een uitdaging die ik wel zie zitten en ik voelde dat het tijd was voor iets anders. Maar ik koester ook een project dat me nauw aan het hart ligt: ik zou heel graag een jonge rijder helpen het te maken door hem in mijn ervaring te laten delen. Ik heb heel veel geluk gehad in het leven en de rallysport heeft me heel wat gegeven. Nu heb ik zin om iets terug te doen voor de sport en een jonge gast helpen spreekt me ontzettend aan. Ik zou dat graag met ŠKODA doen, want dat merk is me het nauwst aan het hart. Ten eerste omdat ik altijd een uitstekende relatie heb gehad met Christian Rampelbergh, directeur van ŠKODA België, en ook met Vincent Struye, de Marketing en Communicatie Manager. Ten tweede omdat de ŠKODA Fabia R5 de beste wagen in zijn categorie is. Over een hele rally is de wagen heel performant en ontzettend betrouwbaar. Een ideale auto om de stiel te leren!”

Vincent Struye ziet dat idee wel zitten, en houdt de deur open. “Rally heeft in de geschiedenis van ŠKODA en bij de imagovorming van het merk altijd een belangrijke rol gespeeld”, legt hij uit. “Daarom spreekt dit project ons wel aan, want het zou ons toelaten om verder met Freddy samen te werken en tegelijk een jong talent te helpen. Ik ben er van overtuigd dat onze kampioen een ideale coach zou zijn! Er ligt nog niets vast, en iedereen weet dat het op poten zetten van een sportprogramma nogal wat voeten in de aarde heeft, maar het moge duidelijk zijn dat we dit idee verder zullen bestuderen.”

Zo heeft de man die voor altijd ‘Fast Freddy’ zal zijn misschien een punt achter zijn carrière gezet, zijn vakkennis zou in de toekomst nog voor meer successen kunnen zorgen!

KAMV
BRC
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X