Het Belgian Rally Championship schrijft dit weekend zijn slotakkoord in en rond Hoei. De Condrozrally, ieder jaar een weergaloos volksfeest, kan zaterdag en zondag buigen op een hoogstaand startveld. Aan het stuur van de 208 T16 in de kleuren van Peugeot België-Luxemburg rekenen Kris Princen en Peter Kaspers er op om de talrijke fans langs de chronoritten hun deel van het spektakel te bieden.

rdcz-testdg-2016-031

De Condrozrally is het slot van het Belgische autosportseizoen. Het is tegelijk een groots volksfeest en een heel pittige sportieve uitdaging. Deze 43ste editie ontsnapt niet aan die regel: de deelnemerslijst is om van te snoepen, met heel wat buitenlandse rallyrijders die het zullen opnemen tegen de beste Belgen. En die zijn uiteraard niet van plan zich te laten kloppen door die buitenlandse vedetten.

Kris Princen en Peter Kaspers zijn in ieder geval bij de meest gemotiveerde van onze landgenoten. “Zoals heel wat rijders kan ik de Condrozrally wel smaken”, stelt de winnaar van 2014. “De laatste wedstrijd op de Belgische kalender wordt niet zo ver van bij me thuis verreden en er hangt een ongelooflijke sfeer. Zowel langs het parcours als in het assistentiepark in Hoei heerst er een onbeschrijflijk enthousiasme. Ik hou heel veel van dit parcours, je kan er alles vinden wat rallyrijden zo mooi maakt. Er liggen nogal wat valstrikken en schietgeweren, ja. Je moet in staat zijn om de weg te kunnen ‘lezen’ en in een fractie van een seconde de juiste beslissing te nemen. Zelfs al ken je de wegen door en door, een groot deel hangt nog steeds af van improvisatie. Kortom, alles waar het bij rallyrijden écht om draait.”

RallyTime animated
RT1

Om deze laatste afspraak van het seizoen voor te bereiden hebben Kris, Peter en het team van DG Sport niet op een inspanning gekeken. “Dinsdag hebben een stevige testsessie afgewerkt”, vervolgt de rijder. “Ik denk dat we met de Peugeot 208 T16 een kleine honderd kilometer hebben afgewerkt. Omdat het weer op dat moment nogal gunstig was, heeft ons team het professionalisme tot op het uiterste gedreven en de wegen door een landbouwer uit de buurt laten natspuiten. Zo hebben we de hele waaier van afstellingen op droge én natte wegen kunnen doorlopen.”

En dus kan er vol vertrouwen naar de start in Hoei worden getrokken. “Onze bolide bleek bij elk scenario goed voor de dag te komen”, legt Kris uit. “Zoveel te beter. Ik kijk er al naar uit om aan de start van de eerste proef te staan. De organisatoren in Hoei hebben een heel mooi deelnemersveld samengesteld, dus geen sprake van om kalm te beginnen en afwachten tot de wedstrijd kantelt. Zeker in de Condroz kan je verloren tijd heel moeilijk goedmaken.”

De Condrozrally begint op zaterdag om 8 uur in Hoei. Er staan twee lussen van acht chronoritten (122,86 km. tegen de klok) op het programma. De eerste rijders parkeren hun wagens vanaf 21u39 in het gesloten wagenpark. Op zondag trekt de wedstrijd zich om 7u45 op gang, voor acht KP’s verdeeld over twee lussen, of nog eens 97,20 km. tegen de klok. De finish wordt verwacht rond 15u37

RallyTime animated
VAS
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X