Volgend weekend staat alles in Koekelare weer in het teken van de rallysport. Het is reeds 25 jaar geleden dat leden van Autostal Hemicuda, samen met leden van Autostal Atlantic, de eerste wedstrijd organiseerden. Na 25 jaar zijn de meeste van deze mensen nog steeds betrokken bij de organisatie van de 16de Hemicuda Rally. Met de 16de Hemicuda Rally is het VAS kampioenschap reeds toe aan zijn 9de wedstrijd. De verschillende klassementen beginnen dan ook vorm te krijgen.

hemicuda2

De wedstrijd in Koekelare heeft nog niet aan populariteit ingeboet. Getuige daarvan zijn de 125 deelnemende teams. Een mooie opkomst voor een rally die samenvalt met de Rally van Doornik, een wedstrijd net over de taalgrens, en de GTC Rally bij onze noorderburen. Deze laatste wedstrijd ontvangt trouwens ook de rijders van de Belgische M-Cup. Van de 125 deelnemende teams starten er 81 bij de moderne wagens en 44 bij de historics. Daarnaast kunnen we ook vermelden dat 1 team op 4 uit het buitenland komt. We tellen namelijk 32 buitenlandse teams en 6 verschillende nationaliteiten. Deze grote buitenlandse opkomst dankt de organisatie wellicht aan het feit dat de wedstrijd ook meetelt voor de Flanders International Rally Challenge.

De kans is zeer groot dat er zondagavond een Mitsubishi Lancer EVO als winnaar het podium oprijdt. Niet minder dan 14 EVO’s verschijnen er aan de start. Welke piloot er achter het stuur van de winnende wagen zal zitten, is evenwel moeilijker te voorspellen. Met reeds 5 overwinningen in Koekelare kunnen we stellen dat Andy Lefevere de topfavoriet is. Uitdagers zijn er genoeg. Denken we maar aan de winnaar van vorig jaar, Bert Coene. Steve Bécaert die op weg lijkt naar de VAS kampioenschapstitel. Thuisrijder Lorenzo Bossu. Of de altijd snelle Nederlander Piet Van Hoof. Wanneer het weer droog blijft, is er die andere spectaculaire Nederlander, Hans Weijs Jr. Misschien kan hij er voor zorgen dat niet een EVO maar wel de BMW 130i van Schmid Racing de wedstrijd wint.

RT1
VAS

Naast de reeds eerder vernoemde EVO rijders, maken ook de andere EVO rijders kans op een dichte ereplaats. Een overzicht vind je in dit artikel 16de Hemicuda Rally: Ook Piet Van Hoof zakt af naar Koekelare

Bij de historics bombardeerde Tom Calcoen zichzelf tot favoriet. Op de persvoorstelling gaf hij duidelijk te kennen dat hij beter wou doen dan vorig jaar. Vorig jaar reden vader en zoon Calcoen aan de leiding tot ze een tijdstraf kregen wegens een inklokfout. Verder is het uitkijken naar de prestatie van Tobi Vandenberghe. De Opel Kadett kreeg een nieuwe motor ingebouwd. Christophe Merlevede in de BMW M3 en Dirk Vermeirsch in de Ford Sierra Cosworth zullen ongetwijfeld ook voor het nodige weerwerk zorgen.

Aangezien dit reeds de 9de VAS wedstrijd is, bekijken we ook even de standen in de verschillende divisies.

In divisie 3 gaat de strijd tussen Steve Bécaert (leider in klasse 3I) en Kris Gellinck (leider in klasse 3H). Steve Bécaert (EVO X R4) beschikt over de beste papieren. Het zal moeilijk worden voor Kris Gellinck (BMW E36) om de kloof van bijna 30 punten te dichten in de resterende wedstrijden.

Thorben Vandeputte staat nog steeds aan de leiding in divisie 1-2. Thorben heeft wel reeds 7 wedstrijden in rekening gebracht. Wanneer Stefaan T’Joens de wedstrijd in Koekelare tot een goed eind brengt, neemt hij meer dan waarschijnlijk de leidersplaats over. Stefaan staat slechts 33 punten achter en kan nog 1 wedstrijd meer in rekening brengen.

In divisie 4 staat Koen Verhaeghe aan de leiding. Koen zal er niet bij zijn in Koekelare. Van de top 3 staat enkel nummer 3, Michel Casseyas, aan de start. Mits een goede eindklassering, kan hij de aansluiting vinden bij Koen Verhaeghe.

Divisie 5 tenslotte. Wanneer je de tussenstand bekijkt, lijkt de kloof tussen nummer 1 en nummer 2 groot. Dick Lambrecht (leider in klasse H6) heeft reeds 130 punten voor op Koen Beyne (leider in klasse H7). Koen Beyne heeft echter nog maar 5 wedstrijden in rekening gebracht. Wanneer hij in de volgende 2 wedstrijden evenveel punten pakt als in de vorige wedstrijden, dan staan beide rijders bijna ex-aequo.

BRC
VAS
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X