Tijdens de afgelopen maand september stond de Skoda Fabia R5 van ASD Autosport Debackere drie maal aan de start van een wedstrijd. Een rally en 2 rallysprints. Een 4de plaats in de Omloop van Vlaanderen, sortie in de Rallysprint van Oudenaarde en winst in de Rallye Sprint du Trèfle. Dat zijn de resultaten die Melissa Debackere kan voorleggen. We blikken kort terug op deze wedstrijden. Verder vertelt Melissa ook waarom haar voorkeur momenteel naar rallysprints gaat en wat er nog op het programma staat.

Een 4de plaats algemeen in de Omloop van Vlaanderen, een resultaat waar Melissa best tevreden over is. Vooral na de rustige start op vrijdag.

naamloos-88

“Op vrijdag zijn we rustig gestart. Het begon plots te regenen. We hadden een redelijk goede bandenkeuze gemaakt maar het is niet evident om de hele tijd in de regen te rijden. Zeker niet wanneer het vertrouwen, om in de regen te rijden, er nog niet helemaal is,” vertelt Melissa Debackere. “Zaterdag ging het zeer goed. Tevreden over de tijden die we lieten noteren. We hebben ons geamuseerd en belangrijk, het gevoel in de auto zit goed.”

RallyTime animated
BRC

Na de Omloop van Vlaanderen stond de Rallysprint van Oudenaarde op het programma.

naamloos-511

“De Rallysprint van Oudenaarde wordt gereden in de achtertuin van Vincent Verschueren, Tim Van Parijs en Pieter Tsjoen. Dus wisten we dat die mannen snel gingen zijn,” aldus Melissa Debackere. “De wedstrijd verliep redelijk goed. Tot de derde proef in de regen. We wilden een toptijd neerzetten en zodoende wat tijd terug pakken. Tijd die we in de eerste proef verloren hadden. Maar in de laatste bocht voor de finish ging het fout. Kasseien, nat, iets te snel… door al deze omstandigheden gleden we van de baan. En wanneer je hier in een gracht belandt, moet je al veel geluk hebben om geen duikertje tegen te komen. De schade aan de wagen viel al bij al nog mee.”

Het duurt niet lang en de Skoda Fabia R5 staat weer startensklaar. Twee weken na Oudenaarde trekt Melissa Debackere naar Froidchapelle om er te starten in de Rallye Sprint du Trèfle.

naamloos-752

“De Rallye Sprint du Trèfle hebben we gereden om vooral kilometers te doen. Ik had mezelf vooraf geen doelstelling opgelegd. Toen we de eerste tijden doorkregen, was de verbazing groot. We konden dadelijk een groot verschil maken,” weet Melissa. “Met Dewulf in de Corolla WRC en Bouvard in mijn oude Celica GT Four stonden er toch enkele sterke deelnemers aan de start. Ook Tournay in de Mitsubishi Lancer, vroeger reeds een lastige klant toen mijn vader nog reed, is zeer snel. Elke proef waren we een 12 seconden sneller. Enkel in de laatste proef, opnieuw in de regen, waren we niet het snelste. We stonden op slicks, omdat we niet van configuratie wilden veranderen, zoals in Ieper of het Belgisch kampioenschap. De concurrentie stond wel op ‘full wet’ en dat maakt toch wel een verschil. We reden de vierde tijd wat ook niet zo slecht was. Onze voorsprong was immers groot genoeg, de zege kon ons niet meer ontglippen.”

De ASAF Rallye Sprint du Trèfle werd verkozen boven de East Belgian Rally, toch een manche van het Belgisch kampioenschap. Melissa Debackere verduidelijkt haar keuze.

“Het is niet zo dat de Skoda Fabia R5 niet tijdig klaar was na onze sortie in Oudenaarde. Maar momenteel komt de garage op de eerste plaats. Er gaat heel veel tijd naartoe. Tijdsgebrek is dus de voornaamste reden om niet te starten in de East Belgian Rally. Bij een manche van het Belgisch kampioenschap zijn er reeds verkenningen op donderdag of vrijdag. Hierdoor ben je een groot deel van de week weg. De rallysprinten zijn momenteel ideaal. Je doet toch een 50, 60-tal kilometers. Er zijn moeilijke parcours. De concurrentie mag er ook zijn. En… je moet pas zaterdagnamiddag vertrekken. Ideaal om te combineren met het werk in de garage.

De ASAF rallysprinten zijn soms wel heel primitief qua inrichting. Maar er is heel veel appreciatie. Wanneer je er toekomt, is iedereen content dat je er bent. Er is altijd een leuke sfeer. Iedereen maakt er ambiance, iedereen eet er een braadworst… ik vind de sfeer er wel leuk. Het is helemaal anders dan in het Belgisch kampioenschap, waar er natuurlijk altijd wel druk is om te presteren. Momenteel heb ik daar minder zin in. De auto goed leren kennen om klaar te zijn om volgend jaar te rijden in het Belgisch kampioenschap. Daar zijn deze rallysprints ideaal voor.”

Momenteel staan er nog 2 rally’s op het programma van Melissa Debackere:
12/11/2016 – Rallye de Charlemagne
26/11/2016 – 6 Uren van Kortrijk

Ook de RS Leptines in Estinnes stond op het programma, maar deze gaat dit jaar niet door. Misschien worden er nog een tweetal rallysprints toegevoegd. Natuurlijk mag de wagen dan niet verhuurd zijn. Zo is het bv niet ondenkbaar dat we de wagen te zien zal zijn in de Condrozrally.

 

VAS
KAMV
Pieter Tsjoen Racing met Toyota GR Yaris Rally2 in Ypres Rally
BRC
Vande Walle – Truyaert kijken tevreden terug op hun thuisrally
BRC
Van de Vivere - Canoot maakten kennis met Skoda Fabia Rally2 in TAC Rally
BRC
2WD Trophy - Spelmans komt net te kort ondanks sterke inhaalrace
BRC
TAC Rally - 2WD Trophy - Faustin Lahy wint bij zijn debuut in Tielt 
BRC
TAC Rally - One-man-show van Paul Lietaer in Historic
BRC
TAC Rally - Kurt Braeckevelt de snelste in Divisie 2
BRC
TAC Rally - Leerrijke wedstrijd voor debutant Dré De Rycke
BRC
Niels Reynvoet snelste in 49ste TAC Rally
BRC
Startvolgorde TAC Rally
X