“Het startveld is nog sterker dan in Ieper”

Twee maanden na zijn schitterende 4de plaats in de Kenotek Ypres Rally, staat Hermen Kobus dit weekend aan de start van de Barum Rally in het Tsjechische Zlin, de 8ste manche van het FIA European Rally Championship. Voor de gelegenheid zal Hermen genavigeerd worden door de Belg Davy Thierie. Samen mikken ze met de Skoda Fabia R5 voorzien van startnummer 8 op een plaats in de Top 5.

Ieper16 (KL) 039

Opmerkelijk is dat de piloot uit Lichtenvoorde in Tsjechië aan de start komt met Davy Thierie naast hem. Erik de Wild is deze keer niet van de partij. “Door drukke privé-verplichtingen kon Erik er niet bij zijn. Davy heeft mijn nota’s al gelezen in Moorslede, toen in de Ford Fiesta R2, en in Wervik, onze testrally met de Skoda Fabia R5 voor Ieper. Op dat vlak maak ik me geen zorgen. De aanpassing zal vlot verlopen,” vertelt Hermen, die na twee maanden pauze in het ritme kon komen tijdens een officiële testsessie op dinsdag.

VAS
RT1

“De organisatoren van de Barum Rally organiseerden dinsdag een officiële testdag. Er waren een 20-tal R5-teams aanwezig, waaronder de officiële teams van Skoda Motorsport. In het begin moest ik weer even het ritme zoeken, maar uiteindelijk heb ik wel een tiental runs gedaan. Dat moet volstaan om morgen scherp te staan voor de shakedown en de Qualifying Stage. De chrono op de Qualifying is niet zo belangrijk voor de wedstrijd zelf. Het parcours van de shakedown kan je immers goed uit het hoofd leren, maar de klassementsproeven zelf natuurlijk niet, tenzij je in Tsjechië woont. Twee passages om te verkennen, dat is erg weinig op proeven die zo snel en technisch zijn, maar dat maakt de uitdaging des te mooier,” vervolgt Hermen na de verkenningen.

De Barum Rally is, net als de Kenotek Ypres Rally, een absolute toprally in het Europees kampioenschap. Dat valt ook af te lezen van de deelnemerslijst. “Het startveld is weer indrukwekkend, met onder andere Alexey Lukyanuk, Kajetan Kajetanowicz en Jan Kopecky aan de start. En Cédric Cherain met een Ford Fiesta R5. Een plaats in de Top 10 zou goed zijn, maar ik ben ambitieus en ik mik eerder op een plaats in de Top 5. Vorig jaar werden we 8ste, maar toen had ik amper kilometers in de benen met de Skoda Fabia R5. We hadden toen enkel de korte rallysprint van Staden gereden. Deze keer zijn we beter voorbereid. Het feit dat het mijn tweede deelname is, zal ook een voordeel zijn. Ik weet wat me te wachten staat, al zijn de proeven bijna allemaal veranderd.”

Hermen en Davy zullen donderdagavond om 23h de fameuze showproef van vrijdagavond in het stadscentrum van Zlin nog verkennen. Daarna volgen vrijdagochtend de shakedown, Qualifying Stage en ‘s avonds om 21h gaat de wedstrijd van start met de showproef in Zlin. In totaal staan er 15 klassementsproeven op het programma, goed voor 229 kilometer tegen de chrono. Zondag omstreeks 15h30 zal de winnaar gehuldigd worden in Zlin. Na hopelijk een beresterke wedstrijd van Hermen Kobus en Davy Thierie met hun Skoda Fabia R5.

KAMV
VAS
BRC
Cédric De Cecco start BRC campagne in Ralye de Wallonie
VAS
Wim Meulders: Drie decennia autosport met passie
Pieter Tsjoen Racing met Toyota GR Yaris Rally2 in Ypres Rally
BRC
Vande Walle – Truyaert kijken tevreden terug op hun thuisrally
BRC
Van de Vivere - Canoot maakten kennis met Skoda Fabia Rally2 in TAC Rally
BRC
2WD Trophy - Spelmans komt net te kort ondanks sterke inhaalrace
BRC
TAC Rally - 2WD Trophy - Faustin Lahy wint bij zijn debuut in Tielt 
BRC
TAC Rally - One-man-show van Paul Lietaer in Historic
BRC
TAC Rally - Kurt Braeckevelt de snelste in Divisie 2
BRC
TAC Rally - Leerrijke wedstrijd voor debutant Dré De Rycke
X