De organisatoren van de ORC Canal Rally, vzw Rally Events onder voorzitterschap van rallyrijder Dirk Vermeirsch, hadden het zelf niet beter kunnen dromen. Voor de 10de editie van hun wedstrijd kregen ze een mooie strijd, goede prestaties van de lokale rijders en een nieuwe dubbele winnaar, Andy Lefevere.

ORC-2016-JV-3060

Voor zondag 29 mei was een bewolkte zwoele dag aangekondigd met regenbuien. Voor een groot deel van de dag echter kregen deelnemers en bezoekers het occasionele straaltje zon en lagen alle wegen er droog bij. Ideale omstandigheden voor de krachtige Mitsubishi Evo X R4 van Andy Lefevere. Die nam vanaf de eerste klassementsproef de regie in handen met een besttijd. Hij zou dat nog vijf keer herhalen op de 11 verreden proeven. Niemand had echter verwacht dat Melissa Debackere zou schitteren tijdens haar debuut op de pas aangekochte Skoda Fabia R5. Nadat Kurt Braeckevelt in de fout ging met zijn eenmalige verschijning op een Skoda Fabia WRC, plaatste Debackere zich op de tweede positie en toen de regen dan toch kwam lukte ze er in nog te komen aansluiten aan de kop.

Op de voorlaatste proef bedroeg het verschil amper 1.4 seconden! Maar ook Melissa had geen zin veel risico te nemen met de nieuwe R5 en Lefevere stelde orde op zaken. Hij won de ORC Rally voor het tweede jaar op rij, met een voorsprong van 3.9 seconden op Melissa Debackere. Een prachtige finale en een mooie winst voor Andy Lefevere die met deze overwinning een voor hem drukke periode afsluit. “De laatste dagen was ik volop bezig met de verhuis van mijn dealership naar Staden”, zei een zeer tevreden Lefevere na de finish. “Ik had 6 maand niet in een rallywagen gezeten en dat voel je wel! Ik ben blij dat ik terug ben.”

RallyTime animated
RT2

Met een kwalitatief hoogstaand deelnemersveld, gevuld met gelegenheidsrijders op R5 en WRC wagens, werd het moeilijk voor de concurrenten in de regionale tussenstand om zich te laten opvallen. Zo moeten we zakken tot de 12de plaats om Brecht Hoorne te vinden, winnaar van de Divisie 1-2 op zijn BMW 325. Hij eindigt er voor Luc Diet en Marniq Jodts. Die mogen een tweede plaats algemeen in Divisie 1-2 en klassewinst in 2C met de kleine Peugeot 106 gerust een waar exploot noemen! Paul Lietaer kwam zijn Subaru Legacy testen met het oog op Ieper en won de Youngtimer-klasse op een mooie 5de plaats algemeen. De eerste traditionele historic werd Tom Tytgat (Opel Kadett) op de 9de plaats algemeen. Die hield een kleine 5 seconden voorsprong op de Porsche 911 van Dekeyser-Denys.

ORC-2016-JV-3065Opvallend was de derde plaats van Steve Bécaert, met de Citroën DS3 R5. Nog maar eens toonde hij dat hij de coming man in de competitie is. “Het zal moeilijk zijn om terug in de Evo te stappen na deze ervaring”, vertelde hij. “Maar het zullen de financiën zijn die de doorslag geven. Nu ik opnieuw goede klasseringen haal in de VAS regionale competitie, moet ik misschien eens nadenken om opnieuw voor de titel te gaan? Ik wil nog wel naar de TBR en naar Oudenaarde, maar samen met de nationale campagne eist dit toch veel tijd op. Dit jaar wil ik nog veel rijden en veel dingen bijleren. Maar volgend jaar moet ik de kraan wat dichtknijpen…”

De gelukkigste lokale rijder werd Kurt Braeckevelt. De Oostrozebekenaar liet voor de gelegenheid zijn BMW op stal en schoof aan het stuur van een heuse WRC, een Skoda Fabia. In het begin van de wedstrijd hield hij het tempo bij van leider Andy Lefevere en schaduwde hem op een kleine 3 seconden. Maar een schrikmoment in de 5de proef wierp hem terug. Uiteindelijk eindigde hij op een 4de plaats. “Ik heb nu gezien wat een 4×4 allemaal kan en ik heb ook gemerkt dat ik het tempo kan volgen, en dat stemt mij tevreden”, stelde hij achteraf.

De volgende regionale rally is voor de meesten een niet zo verre verplaatsing. Op 11 juni is er de Rally van Wervik, waar traditioneel ook heel wat rijders Ieper komen voorbereiden.

BRC
RallyTime animated
Rallyliefhebbers kunnen hun hart weer ophalen in Trois-Ponts
BRC
TAC Rally - Boeiende affiche in de maak
VAS
Verslag Short Rally van Moorslede 2024
VAS
Debackere en Degryse domineren Short Rally van Moorslede
BRC
Miclotte-T'Joen vanaf TAC Rally in het BRC
BRC
2WD Trophy voor Delvigne met Nissan Micra in Rallye des Ardennes
BRC
Jonas Dewilde leider in het Kroon-Oil BRC Divisie 2
BRC
Jos Verstappen wint de 70ste Rallye des Ardennes
BRC
Rallye des Ardennes - Verstappen neemt de leiding na de opgave van Rouard
BRC
Rallye des Ardennes - Rouard neemt de beste start
X