In de Historic-manche van de Sezoensrally kwamen twee specialisten van de maaskiezel aan de start, beiden met een Ford Escort Mk2. Alle ogen waren gericht op Gunther Monnens, de winnaar in Historic in 2009 en vooral een rasechte Bocholtenaar die leerde sturen op gravel, maar Dirk Deveux had het voordeel van het competitieritme en de iets krachtigere motor. Helaas kwam het duel er nooit helemaal uit, want nog voor het einde van de eerste halve lus stond Monnens aan de kant met een kapotte motor.

RT_Sezoens2016-RV-5300

Toch werd het geen one-man-show van Dirk Deveux, want de Alkenaar werd flink opgejaagd door Robin Maes en Stefaan Prinzie. Op de allerlaatste proef ging het zelfs nog bijna fout, toen Deveux zich liet verrassen in een remzone op onverhard, maar uiteindelijk hield de leider in het kampioenschap toch nog 20″ over om zijn eerste overwinning van het jaar te pakken.

“Vorig jaar glipte de zege door mijn vingers op de laatste proef en nu ging het ook nog bijna mis. Ik remde de motor dood en kreeg hem niet meteen weer aan de praat. Maar, gelukkig had ik net voldoende voorsprong op Robin Maes. Voor het kampioenschap doen we een goede zaak met het oog op de grote afspraak in Ieper,” genoot Dirk Deveux van zijn zege.

RallyTime animated
RT2

RT_Sezoens2016-RV-5711

Robin Maes was met zijn bloedmooie Camel BMW M3 tevreden met de tweede stek: “Ik heb twee lussen nodig gehad om te wennen aan het gevoel van de maaskiezel. De auto zweeft en danst op de kiezels en de snelheid ligt erg hoog tussen de bomen. Het duurde even voor ik het vertrouwen had om aan te vallen. Maar, het is wel bijzonder plezant om zo te spelen met de BMW M3. Ik ben blij met de tweede plaats. Petje af voor Dirk, die erg hard ging,” vertelde Robin Maes.

RT_Sezoens2016-RV-7183

Voor Stefaan Prinzie was de derde plaats, na een spannend duel met Robin Maes, even mooi als een zege. “We hebben met onze Ascona vandaag dingen gedaan die in feite niet mogelijk zijn. We zaten op, maar meestal ook over de limiet! Ik hou van dit parcours,” lachte Stefaan enthousiast.

Patrick Mylleville was lang in strijd met Jens Maes, maar die brak de aandrijfas van zijn Ascona. De Porsche-piloot behaalde een mooie vierde plaats na een regelmatige wedstrijd. “Een mooi resultaat na een prachtig dagje rally,” lachte Patrick, die ruim voor de moderne 996 GT3 van Robbie Moers eindigde. “Ik heb mijn eigen tempo gereden, want ik laat me niet meer opjagen om met de koplopers mee te gaan. Op de kiezel is onze Porsche niet makkelijk te temmen, want als je te vroeg op het gas gaat, dan duwt hij je over de neus rechtdoor. Ik denk dat we op onze plaats staan.”

RT_Sezoens2016-RV-6498

Tom Nemegheer wipte op de allerlaatste proef nog over Nick Hoens naar de vijfde plaats. De volgende afspraak voor het Historic BRC is de Ypres Rally.

RT1
RT2
Pieter Tsjoen Racing met Toyota GR Yaris Rally2 in Ypres Rally
BRC
Vande Walle – Truyaert kijken tevreden terug op hun thuisrally
BRC
Van de Vivere - Canoot maakten kennis met Skoda Fabia Rally2 in TAC Rally
BRC
2WD Trophy - Spelmans komt net te kort ondanks sterke inhaalrace
BRC
TAC Rally - 2WD Trophy - Faustin Lahy wint bij zijn debuut in Tielt 
BRC
TAC Rally - One-man-show van Paul Lietaer in Historic
BRC
TAC Rally - Kurt Braeckevelt de snelste in Divisie 2
BRC
TAC Rally - Leerrijke wedstrijd voor debutant Dré De Rycke
BRC
Niels Reynvoet snelste in 49ste TAC Rally
BRC
Startvolgorde TAC Rally
X