Het wordt een feesteditie voor de ORC Canal Rally want dit jaar mogen we de tiende verjaardag van de wedstrijd vieren! Een gelegenheid voor het bestuur om iedereen te bedanken die in de vorige jaren meehielp om de wedstrijd in goede banen te leiden. Voor deze 10de editie is er inmiddels een interessant deelnemersveld en aan het gekende opzet van 4 lussen met 3 proeven wordt er niet geraakt. Zo stevenen we af op een gedegen klassieke regionale wedstrijd.

ORC2016_2

De klassementsproeven van Hulste, De Ginste en Oostrozebeke blijven de sterkhouders van deze ORC-Canal Rally, waarbij er gereden wordt op het grondgebied van de gemeenten Wielsbeke en Oostrozebeke in West-Vlaanderen. Ondertussen staan al ruim 100 teams op de inschrijvingslijst en er worden nog meer deelnemers verwacht. Veel mooi volk aan de start met Kurt Braeckevelt, die voor één keer zijn BMW thuis laat en eens zal proeven van een heuse Skoda Fabia WRC. Melissa Debackere zorgt voor de andere primeur en start op de pas aangekochte Fabia R5, terwijl ook Yves Bruneel en regerend VAS divisie 3 kampioen Steve Becaert zich voor de gelegenheid in een Citroën DS3 R5 hijsen. Een andere graag geziene gast, spektakelman Hans Weijs Jr, is opnieuw van de partij met de Schmid 130i. Verder is er traditiegetrouw een sterke Britse vertegenwoordiging die optreedt in de Flanders International Rally Challenge (FIRC) en het ziet ernaar uit dat ook hier alle records inzake inschrijvingen zullen gebroken worden.

Op het vlak van het regionaal kampioenschap is er nog helemaal niets beslist want de ORC vormt slechts de derde wedstrijd in een seizoen met 11 proeven. Een kort overzicht van de situatie geeft ons deze zeer vroege stand van zaken. Steve Bécaert wil met de Evo X de nationale toer op maar de regerende VAS kampioen in de Divisie 3 zit na de openingsproeven met 126 punten in het kielzog van de voorlopige leiders in de tussenstand, het duo Pieter Tailleu en Angelo Delbaere (BMW 325i, 128 punten) die vooral profiteerden van hun goede start in Moorslede. Een heus duel onder routiniers vinden we in de Divisie 1-2, waar Stefaan T’Joens met de Subaru (136 punten) voorlopig Brecht Hoorne (133 punten) met zijn gekende blauwe BMW afhoudt. Mooie prestatie daar van Jeffrey Decock en Sarah Glibert, die met de bescheiden Peugeot 106 uit de klasse 1A derde staan met 126 punten. Bij de Historics in de Divisie 4 heersen in dit seizoensbegin vader en zoon Calcoen, die zich lieten opmerken met een knalprestatie op de Monteberg. Het duo Stefan Sijbers – Malgorzata Mielczarek (Fiesta XR2I) staan voorlopig aan de kop van de nieuwe Divisie 5 (Youngtimers).

KAMV
RT1

Voor deze tiende editie van de ORC Canal Rally wilde Roger Bucamp, die er alle vorige edities bij was als bezemwagen, een beker geven aan het beste spektakelteam van de rally. Helaas kan Roger dit niet meer waarmaken daar hij vorig jaar op 6 juli overleden is. Daarom zal zijn zoon Anthony, die meeging als co, nu zelf bezemwagen rijden en de wens van zijn vader uitvoeren en ervoor zorgen dat er toch een beker is voor het spektakelteam van deze jubileumeditie.

Traditiegetrouw worden de startposities bepaald met een kartrace op woensdagavond in het Kortrijkse Flanders Indoor Kart. Net zoals de vorige editie wordt er de hele dag live verslaggeving voorzien door Patrick Rosiers van RPR op 89.3 FM. De podiumpresentatie is dan weer in handen van Jean-Paul Klinkers, het icoon onder de rallypresentatoren.

KAMV
Stannic
BRC
63ste A&D Omloop Vlaanderen blijft vernieuwen
VAS
TN-Motorsport - Short Rally van Moorslede 2023
BRC
Maxime Potty verstevigt zijn leidersplaats met winst in de South Belgian Rally
Damien Strobbe ruilt Opel Corsa in voor Renault Clio
6 Uren van Kortrijk is allerlaatste wedstrijd GoDrive team
VAS
Kampioenschap wordt beslist in Regularity van Zuid-Limburg
VAS
6de Rally van Zuid - Limburg
BRC
DG Sport Compétition viert zijn titel tijdens de Spa Rally
BRC
Condroz Rally - Pieter-Jan Maeyaert oppermachtig met de BMW M3 E30
BRC
2WD Trophy - De Fina domineert in Condroz Rally, T'Joens neemt de leiding in kampioenschap
X