Eerst gaan we even in de tijd terug, meer bepaald tot in 1985, waar Erik Vleminckx destijds de overwinning in de toen nog genoemde “12 uren van Bocholt” met overwicht wegkaapte voor de vele andere goede regionale en top rijders. Nu 31 jaar na datum zou hij in het R-Criterium (regionale) gedeelte, graag trachten om deze prestatie nog eens over te doen, zeker omdat het nu een 40ste verjaardag editie betreft.

opname zonder titel-0410-2

Erik vertelt hierover: “ in 1985 werd in het voor ons verre en toen onbekende Bocholt, naast het regionale hoofdprogramma ook een Nationale nevenwedstrijd georganiseerd waar een zekere Pascal Gaban met de Porsche die dag de winst vlot wegkaapte. We waren de hele wedstrijd elkaars tijden aan het vergelijken en hierdoor werd, zonder het echt te beseffen, het latje wat hoger gelegd wat resulteerde in een mooie overwinning in het Regionaal gedeelte ver voor de andere regionale en plaatselijke toprijders.

VAS
RT1

Bocholt in 2005: de eerste manche ooit van een Criterium – was de overwinning ook maar net uit mijn handen geglipt met enkele seconden nadat ik in de eerste proef, in het fameuze stuk in het bos waar ieder jaar wederom velen recht doorgaan, meer dan 20 seconden had verloren. Daarvan heb ik nog steeds spijt, want dat zou dan toch een mooie tweede overwinning exact 20 jaar na datum van de eerste, kunnen geweest zijn.

Een tijdje terug heeft iemand van de organisatie toespeling gemaakt dat het mooi zou zijn dat ik als oud-winnaar zou deelnemen aan deze jubileum editie om te proberen mijn naam terug op het palmares te plaatsen. Daar het onverharde in Bocholt ook steeds een van mijn geliefde parcours geweest is, leek dat inderdaad geen slecht idee om dit nog eens te betrachten.

Dit jaar zal het zeker zomaar geen gemakkelijke opgave worden omdat er nog enkele ernstige winst kandidaten aan de start staan met goed en snel materiaal. Maar toch is deze “ouwe” samen met copiloot Gert Pauchet in deze wedstrijd zinnens om ten volle de strijd aan te gaan voor de overwinning tegen het veelal “veel jongere” geweld.

Op 21 mei ’s avonds zullen we echt weten of onze betrachting al dan niet uitgekomen is. Het zou voor mezelf een unieke mijlpaal zijn in mijn toch al leuke carrière mochten we daar in kunnen slagen. Doch het allerbelangrijkste voor mij zal toch toch het volle plezier beleven van het sturen over het leuke onverhard in de regio van Bocholt blijven.

RSVM_2016_JV_270

Een ding wil ik echter nog kwijt : Dit betreft de aandacht voor het R-Criterium door zowat iedereen of misschien beter uitgedrukt – de niet-aandacht. Akkoord, het is een nevenwedstrijd aan de BRC manche die uiteraard belangrijker is, doch enige aandacht mag deze nevenwedstrijd toch steeds hebben toch?

Blijkbaar iedereen beschouwd dit zowat als een noodzakelijk “aanhangsel” en word er zelfs door de media weinig of geen aandacht aan gegeven. Die rijders staan zowat in de koude!!

Gevolg : geen publiek langs de proeven, daardoor wederom geen enkele media aandacht…

Als men nu het deelnemersveld bekijkt van deze Sezoens Rally zit men met het aantal deelnemers 57 voor de BRC manche en 36 voor het Criterium. Hierdoor maakt het Criterium hier 40 % uit van het totaal!! Niet belangrijk zegt men??

Bovendien kan je met zekerheid stellen dat al deze teams die daar aan deelnemen toch héél graag rijden want je weet op voorhand dat je voor weinig publiek rijdt en bovendien wordt dit zo goed als doodgezwegen in zowel de media als het internet.

En toch : als je eens de moeite neemt om te gaan kijken zitten er zeker steeds weer genoeg deelnemers bij die zeker interessant en snel zijn om te zien passeren. Misschien met een beetje goede wil van ieder dat daar toch enige verandering in komt, want dit “regionale” gedeelte is wel degelijk belangrijker dan men vandaag blijkbaar denkt.

Zeker trouwens onder andere voor de toekomst van vele jonge rijders die hierdoor toch kennis kunnen maken met het parcours van de “grote” wedstrijden en ervaring opdoen zonder dat ze het grote budget nodig hebben en hen hierdoor eventuele toekomstmogelijkheden kan geven.

En dat op zich is zeker steeds de moeite waard om aandacht aan te blijven besteden.”

 

EVA Racing Press

RT2
BRC
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X