De 33ste editie van de Rally van Wallonië, die zal plaatsvinden op 29, 30 april en 1 mei blijft een rally over drie dagen. Maar het aantal wedstrijdkilometers ervan vermindert, waardoor de organisatoren wijzigingen moesten doorvoeren in hun wedstrijd.

Net als vorig jaar, is Namur tijdens het weekend van 1 mei opnieuw gastheer voor de BRC-karavaan van het Belgian Rally Championship. Ook nu is de rally van Wallonië de vierde van negen manches die op het programma staan. De wedstrijd ondergaat geen revolutie, maar zal via diverse en subtiele evoluties wel dichter aansluiten bij de wensen van RACB en de promotor.

wallonieOm daarvoor o.a. ongeveer 10% van het aantal gechronometreerde kilometers van vorig jaar te “winnen” (lees schrappen) moesten Etienne Lerson en zijn troepen het parkoers in zijn totaliteit grondig herzien : Hoewel globaal gezien de teams vorig jaar genoten hebben van onze wedstrijd over 250 km tegen de chrono in 11 verschillende proeven, werd aan alle organisatoren gevraagd om te verminderen. Begint de voorzitter van de Automobielclub van Namen zijn verhaal. “Simpel zou je denken, want 20 van de in totaal 250 km is toch niet veel… Maar om “coherent” te blijven moesten we bovendien ook de verbindingskilometers beperken. De grote moeilijkheid bij die oefening was evenwel het tanken, aangezien die zone voorzien was op een vaste plaats gedurende het ganse weekend. Daarom hebben we de lussen van zaterdag en zondag volledig moeten herschikken, waardoor de helft van de kp’s van zaterdag naar zondag verschuiven en omgekeerd. Mag ik opmerken dat i.f.v. die omschakeling ook een andere motivatie ons inspireerde, want enkele lokale clubs die trouw meewerken aan onze wedstrijd, krijgen nu drie passages op zaterdag i.p.v. twee op zondag en…als we achteraf tevreden kunnen zijn over die ingreep, is dat uiteraard ook de optie voor de toekomstige edities…”

 

KAMV
VAS

Kortom, hoewel de rally van Wallonië dit jaar dus één klassementsproef (Haltinne) minder telt dan vorig jaar, behoudt het parkoers zijn hoogstaande reputatie, m.a.w. twee ronden van één kp (Citadelle) op vrijdag, drie ronden van vijf kp’s (Malonne, Arbre, Bois-de-Villers, Wartet en Vedrin) op zaterdag en twee ronden van vier kp’s (Mohiville, Natoye, Crupet et Naninne) op zondag met -in detail- een korter traject van 2.5 km voor Bois-de-Villers, de start van Natoye één kilometer eerder en de proef van Naninne in omgekeerde richting en met een andere startplaats, maar over het showgehalte daarvan binnenkort meer details. De andere proeven ondergaan geen wijzigingen.

Tot slot nog meer goed nieuws, aangezien de tarieven ook dit jaar ongewijzigd blijven : 25€ voor een algemene toegangskaart (zaterdag en zondag), in voorverkoop kost die zelfs maar 20 € (daarover later meer info), 15€ specifieke toegang tot de Citadel op vrijdagavond, 5€ per kp en 8€ per showkp, terwijl het programmaboekje ook nog steeds 5€ kost.

RT2
BRC
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X