Tuur Vanden Abeele keert met een positieve balans terug van Landen, het epicentrum van de Rally van Haspengouw, de opener van het Belgisch Rallykampioenschap (BRC). In het slot moest de Kortrijkzaan zijn Mitsubishi Lancer Evo VII weliswaar op kant zetten, maar de problemen die vorig jaar de kop opstaken blijken verleden tijd.

TVA-1

Na maanden verlangen was het afgelopen weekend eindelijk zover, de start van het rallyseizoen. “Het was spannend tot op het laatste moment omdat we alles in eigen beheer doen vanaf dit jaar. Het team was wel heel enthousiast en gemotiveerd en alles viel goed in zijn plooi. Het was enorm leerrijk voor iedereen”, aldus Vanden Abeele.

Met zijn vaste co-rijder Frederick Bekaert begonnen ze de rally zaterdagochtend met een sterke vijftiende tijd, en op die plaats zouden de ze ook de eerste van drie lussen beëindigen. “Het gaat vrij goed. We moeten nog wat ritme opdoen, maar het lukt. In de laatste proef hebben we ons een eerste keer goed rechtgezet. De problemen van de afgelopen maanden spelen wel in het achterhoofd. Bij het minste dat we voelen of horen, vrezen we voor het ergste. Maar het gaat goed”, zei Vanden Abeele tijdens de eerste servicebeurt. “We hadden wel een warm momentje op KP2, die van Heers. Op de plaats waar Jourdan Serderidis zwaar van de baan ging, begonnen we ook te glijden. Tuur toonde daar een knap staaltje stuurmanskunst”, aldus Bekaert.

Tijdens de tweede lus, kende het duo toch enkele problemen. “Een darm is losgekomen, waardoor we vermogen verliezen. We rijden nochtans stukken beter dan in de eerste lus, maar de tijden volgen niet”, gaf Vanden Abeele mee terwijl hij het euvel zelf oploste in de regroup na de tweede boucle. “Eigenlijk hadden we toen ook de bougies moeten vervangen, maar dat deden we niet.

KAMV
VAS

Daardoor sputterde de Mitsubishi ook in het begin van de derde lus tegen. “En even verderop kwam de uitlaat los bij het aansnijden van een bocht. Die begon tegen de cardan te slaan. We beslisten om de wagen op kant te zetten om erger te voorkomen”, aldus Vanden Abeele.

Geen zorgeloze wedstrijd voor Vanden Abeele, maar de balans is toch positief. “De eerste ronde konden we zonder problemen afwerken. De tweede ronde kenden we een klein probleempje maar eigenlijk zonder erg, en de opgave in het slot is het gevolg van een wedstrijdfeit. De problemen van de jongste maanden, zelfs jaren, zijn volledig van de baan. Dat stemt ons gerust. Het doel is uiteindelijk bereikt. We hebben ons geamuseerd en toch ruim 100 kilometer ritme opgedaan in wedstrijdomstandigheden. Uiteraard hadden we liever over het eindpodium gereden, maar we komen heel dicht in de buurt“, besluit Vanden Abeele.

Het team gaat de wagen nu volledig klaarstomen voor de volgende rally. Dat wordt de BRC-manche in Tielt op 8 en 9 april. “We kunnen nu al verklappen dat we daar niet zonder ambitie vertrekken. We mikken resoluut op een goed resultaat”, blikt Vanden Abeele nu al vooruit.

RallyTime animated
BRC
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X