RV-SD-TAC-2017-489

Soms wordt het werk van teams die actief zijn in verschillende rallykampioenschappen bemoeilijkt door de kalendermakers. Zo moet J-Motorsport zich dit weekend opsplitsen tussen de Franse manche van het Wereldkampioenschap Rally, verreden in Corsica, en de eerste van de drie West-Vlaamse wedstrijden voor het Kampioenschap van België, verreden in Tielt.

“In een dergelijke context moet je keuzes maken,” vertelt Fred Miclotte, de team manager van J-Motorsport. “Onze ingenieur is in Corsica om Emil Bergkvist bij te staan, terwijl ik in Tielt blijf om de service te coördineren van de twee wagens die we inzetten voor klanten.”

J-Motorsport werkte mee aan de voorbereidende testen van Achiel Boxoen vorige week in Henegouwen. Ondertussen testte Emil Bergkvist zondag in Corsica.

KAMV
VAS

“Zoals gewoonlijk had J-Motorsport een serieuze testsessie voor ons georganiseerd ter plaatse,” benadrukt de jonge Zweed. “Het wisselvallige weer was misschien niet ideaal om een rally voor te bereiden die wellicht op een droog parcours afgewerkt zal worden, maar we zijn in elk geval voorbereid op alle mogelijke omstandigheden. Het belangrijkste is dat alles goed verlopen is. De DS 3 bleef efficiënt en makkelijk te besturen op asfalt. Ik had een goed gevoel aan het stuur.”

Na de testsessie werkten Emil en zijn copiloot Joakim Sjöberg de drie verkenningsdagen af. Drie dagen omdat op de baantjes op het Franse eiland kan je niet zo snel van de finish van een proef terug naar de start.

“Het is onze eerste deelname hier en we zijn onder de indruk,” juicht het duo dat gevolgd wordt door Citroën Racing. “We begrijpen nu waarom deze rally de bijnaam ‘Rally van de 10.000 Bochten’ heeft. Het langste rechte stuk is hier amper… 120 meter! Het is voortdurend draaien en keren! Je kan hier niet altijd aan 100% rijden. Je moet de banden en de remmen sparen… We zullen de juiste middenweg moeten vinden tussen snel rijden en ervoor te zorgen dat de auto niet warm loopt. Dat wordt de grootste uitdaging dit weekend.”

Bij zijn kennismaking met Corsica en zijn eerste echte asfaltrally van het jaar, blijft Emil Bergkvist realistisch in zijn ambities: “Het belangrijkste is het opdoen van ervaring op dit specifieke terrein. Er zijn bij onze tegenstanders heel snelle piloten die hier al verschillende keren hebben gereden. We zullen ons eigen ritme rijden. Maar, we willen natuurlijk nog een paar punten scoren in WRC 2.”

En ze willen graag een topresultaat realiseren, na de twee overwinningen in Monte-Carlo en Zweden, in de officieuze Citroën Ultimate Challenge, voorbehouden voor piloten met een DS 3 R5. Deze keer staan er 5 piloten met een DS 3 R5 aan de start!

In Tielt zal J-Motorsport ook “premières” bijstaan. Steve Bécaert zal zijn eerste nationale rally rijden met de DS 3 R5, na vier ervaringen met deze wagen op regionaal niveau.

“Ik heb woensdagavond een aantal runs gedaan op de shakedown en het gevoel aan het stuur van de DS 3 R5 is goed,” vertelt Bécaert, die dit weekend de DS 3 R5 zal besturen die we in Spa nog in handen zagen van Kevin Demaerschalk. “We hebben vooral in het donker gereden, maar het belangrijkste was dat ik weer een goed gevoel kreeg aan het stuur. In Moorslede scheurde na enkele kilometers een remleiding, waardoor we een goed resultaat meteen mochten vergeten. Maar, in het vervolg van de wedstrijd reden we 2de en 3de tijden, sneller dan Pieter-Jan Maeyaert en Tim Van Parijs. Als we dat kunnen herhalen in Tielt, dan zit het goed. Kijk, vorig jaar werd ik 6de in de TAC Rally met een gewone Groep N. Nu rijden we met een top DS 3 R5, maar het zal bijna onmogelijk zijn om dit resultaat te evenaren…”

Tot slot is er Achiel Boxoen, de jonge rekruut van Freddy Loix en Skoda Import, die zijn Belgisch rallydebuut zal maken met de Opel Adam R2 van J-Motorsport. Gelet op zijn gebrek aan ervaring, mikt hij niet meteen op de zege bij de Juniors of in klasse RC4. De nadruk ligt op het opdoen van ervaring, want zijn deelname is het begin van een meerjarig project.

BRC
KAMV
BRC
BRC MASTERS - Jimmy D'hondt op uithouding en regelmaat in Rallye de Wallonie
BRC
10de plaats voor Tom Boonen in Rallye de Wallonie
BRC
JBRC - Indrukwekkend debuut van Pierre-Manuel Brasseur in Rallye de Wallonie
BRC
Niels Reynvoet is de Michelin Star of the Weekend - Rallye de Wallonie
BRC
Rallye de Wallonie - Niels Reynvoet wint na een waanzinnig spannende finale
BRC
2WD Trophy - Vanton favoriet in Rallye de Wallonie
BRC
HBRC - Emile Tollet mikt op de dubbel in Rallye de Wallonie
BRC
Rallye de Wallonie - Vincent Verschueren: “Onze eigen wedstrijd rijden”
Rally van Wallonië - Thierry Schloesser op titeljacht in Divisie 2
BRC
JBRC - Rallye de Wallonie - Zware concurrentie voor leider Jonas Dewilde
X