Foto BRC Media

Tom Boonen en Erwin Mombaerts (Skoda Fabia RS Rally2) zijn zondag als tiende geëindigd in de Rally van Wallonië, de vierde manche van het BRC 2024. Het duo werkte in wisselende weersomstandigheden een foutloze wedstrijd af.

De Rally van Wallonië staat gekend als een uiterst snelle rally die gereden wordt op verschillende soorten asfalt met hier en daar een sliertje onverhard. Na de testdag van vorige week kwamen Tom Boonen en Erwin Mombaerts goed voorbereid aan de start. Na afloop van de eerste ronde van vier klassementsritten was het duo twaalfde. “Het wisselvallige weer bemoeilijkte de bandenkeuze”, blikt Tom Boonen terug op zijn wedstrijdbegin. “Na de eerste KP besloten we om twee slicks te vervangen door twee regenbanden. Op dat moment leek ons dat de juiste keuze, maar al snel bleek het tegendeel. Twee warme slicks kruislings gemonteerd in combinatie met twee koude regenbanden zorgde ervoor dat de wagen volledig in onbalans raakte. Je krijgt dan qua tijd meteen een pets waarna je moet achtervolgen. Zonder dat tijdverlies hadden we met Breittmayer kunnen bikkelen voor de achtste plaats. Het feit dat we twee maanden niet gereden hadden konden we niet wegsteken. De andere rijders hadden allemaal meer wedstrijdritme. En dan waren er nog de tijden van de andere rijders. Die gasten vooraan vlogen als het ware. We kwamen vaak aan de finish met een heel goed gevoel en op pakweg 10 seconden van de ritwinnaar. Als we dan naar de positie keken dan bleek dat we veertiende waren. Om maar te zeggen dat de lat het voorbije weekend ontzettend hoog lag.”

Op zondag stonden er nog negen klassementsritten op het menu. Dankzij enkele uitvallers schoven Tom Boonen en Erwin Mombaerts op naar de tiende plaats. “Met die tiende plaats kunnen Erwin en ikzelf zeker leven”, zegt Tom Boonen. “Op zondag was er voor ons niets meer te winnen. Dus hebben we wat afgetast en een paar dingen geprobeerd. Ik denk dat we hier een basis gelegd hebben waar we de rest van het seizoen op kunnen bouwen. De slotanalyse is dat we voor ons niveau heel goed gereden hebben en heel wat progressie gemaakt hebben. Je kan niet vanaf de eerste meter knallen als je niet weet waar je staat. Toen het op het einde van de rally hard regende had ik met vier slicks meer grip in vergelijking met de combinatie van begin van de rally. Het is belangrijk om te rijden, zo simpel is het. In dat opzicht is het fijn dat de volgende rally er snel aankomt.”

Opmerkelijk is dat sinds hun debuut met de Skoda Fabia R5 één jaar geleden in de Rallye de Wallonië het NAPA-duo elke wedstrijd uitreed en maximaal ervaring opbouwde. Die ervaring gaat hen over drie weken van pas komen tijdens de Sezoensrally. Het is de enige Belgische rally waarvan het parcours voor 30% bestaat uit onverhard.

RallyTime animated
BRC

VAS
RallyTime animated
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X