Rallye de Hannut 2020

Na een verplichte pauze van een jaar, kan niemand beweren dat de 2024 editie van de Rallye de Hannut slechts een bescheiden comeback is. Met bijna 160 rijders, de meest indrukwekkende en krachtige wagens van het hele land en klassen die zowel in kwaliteit als kwantiteit uitblinken, staat de 55ste editie van dit evenement in Haspengouw garant voor spanning en spektakel.

Oorspronkelijk was de verwachting dat er 130 auto’s zouden meedoen, maar met 159 geregistreerde teams wordt zowel de populariteit van het evenement als de liefde voor rallyrijden in de Haspengouwse regio bevestigd. De race wordt geleid door Kris Princen, die met zijn Porsche 911 onder startnummer 1 rijdt, een nummer dat potentieel zijn eindpositie zou kunnen weerspiegelen als de weersomstandigheden meezitten op het snelle parcours van Hannuit. Dicht bij huis zal Princen zijn vaardigheden met zijn nieuwe wagen moeten aanscherpen om Verstappen (Skoda Fabia) het hoofd te bieden. Het staat buiten kijf dat Renaud Jamoul, de Verstappens copiloot uit de regio Hannuit, zijn lokale kennis ten volle zal benutten in de strijd om de eerste plaats. Lokale rivalen Cédric Hubin en Jérome Riguelle, die ook uit Hannuit komen en deelnemen met een Skoda Fabia uit de Rally2-categorie, behoren eveneens tot de kanshebbers.

Op de inschrijvingslijst springen nog drie andere prominente deelnemers in het oog. Emile Breittmayer, Jimmy D’Hondt (Citroën C3) en John Wartique (Polo Rallye2) zijn de namen om in de gaten te houden. De lijst wordt verder verrijkt met de toevoeging van Turrion in een Mitsubishi Lancer, Delhez achter het stuur van een Porsche 911, Jacobs eveneens in een Mitsubishi Lancer, Greg Vandevelde in nog een Mitsubishi Lancer, Christian Guillemin in een Porsche 911 en Henri Schmelcher ook in een Porsche 911. Een line-up in Divisie 4, die gereserveerd is voor auto’s op competitiebanden, die er mag zijn.

In Divisie 1-2-3 is Julien Delleuse (Opel Astra), eveneens uit Hannuit, de te kloppen man. Met meer dan twaalf deelnames op zijn palmares beschikt hij over een rijke ervaring. Concurrentie mag hij verwachten van Eddy Marique (Opel Astra), bekend om zijn snelheid, Corentin Tordeurs (Renault Clio), Jonathan Remilly (DS3 R3), Bart Vandevelde (Renault Clio), Kevin Humble (DS3 R3), Dennis Willem (BMW 130i) en Michaël Pirnay. Pirnay heeft zijn vertrouwde Citroën AX ingewisseld voor een Renault Clio.

VAS
RT1

Bijna 50 historics

Met in totaal 45 auto’s die meedoen in de SR- en PH-klassen trekt Hannut blijkbaar heel wat historics aan. Een aantal dat oploopt tot 50 wanneer de Demo-categorie wordt meegerekend.

In de PH-klasse, waarin auto’s zo dicht mogelijk bij de originele configuratie blijven, is het uitkijken naar enkele Ford Escorts met Detal, America, Tollet, Delchambre, Hellings, Allerts, Shields, Renson en Savigny. Drie van deze piloten zijn afkomstig uit de regio. Voor wat variatie zorgen de Volvo van de snelle en spectaculaire Guillaume Glaude, de Golf van Brichau, de Kadett van Doneux en de 323i van Coppejans.

In de SR-categorie zou de Ford Sierra Cosworth van Didier Jacob in theorie sterk moeten presteren. Maar ervaren rijders zoals Bernard Lamy (Volvo), de lokale held Fred Souris (Ford) en de Opel-fans Meuleman, Swert en Driesen zullen zeker hun kans grijpen. Verder van de partij Yannick Peigneur die BMW heeft verruild voor een Opel Manta. Johan Van Den Dries die terugkeert naar zijn 205 Rallye om de kleuren van Peugeot te verdedigen samen met de energieke Jean-Marc Dechany en Laurent Poncin. Liefhebbers van unieke wagens zullen ongetwijfeld interesse tonen in de eerste generatie Toyota Celica GT4 van Emmanuel Eggermont.

Praktische info

Vrijdag 08/03

  • Test Day en Shakedown in Burdinne (9h-18h)
  • Presentatieavond bij de Overdekte Markt van Hannuit
  • Programmaverkoop vanaf 19u30

Zaterdag 09/03

  • Opening van het rallycentrum
  • Technische en administratieve controles

Zondag 10/03

  • 3 lussen van 4 proeven (148 km tegen de klok)
  • Eerste auto start om 07:30 vanaf het podium
  • Volgorde: PH/SR – D4321 – Demo
  • Verwachte aankomst van de eerste auto op het podium om 18u23

Zoals gewoonlijk is de toegang tot de klassementsproeven gratis voor het publiek maar de organisatoren moedigen de toeschouwers aan hun sport te steunen door het kopen van het programmaboekje. Dat is vanaf vrijdagavond verkrijgbaar bij de Marché Couvert en vanaf zaterdag bij het Total-station in Hannut (Rue de Tirlemont 84, opening om 7 uur op 10/03) voor de democratische prijs van €5.

RallyTime animated
KAMV
BRC
2WD Trophy - Vanton favoriet in Rallye de Wallonie
BRC
HBRC - Emile Tollet mikt op de dubbel in Rallye de Wallonie
BRC
Rallye de Wallonie - Vincent Verschueren: “Onze eigen wedstrijd rijden”
Rally van Wallonië - Thierry Schloesser op titeljacht in Divisie 2
BRC
JBRC - Rallye de Wallonie - Zware concurrentie voor leider Jonas Dewilde
BRC
Genummerde deelnemerslijst Rallye de Wallonie
BRC
Elke BRC Powerstage voortaan live op TV
BRC
Mooi deelnemersveld voor 41ste Rallye de Wallonie
BRC
Cédric De Cecco start BRC campagne in Ralye de Wallonie
VAS
Wim Meulders: Drie decennia autosport met passie
X