Foto Nico Botteldoorne – NicoHistoricRally.be

Uitrijden, ervaring opdoen en het zelfvertrouwen herwinnen. Met deze doelstellingen ging Wout Coopman van start in de Hemicuda Rally. Net zoals in de 6 Uren van Kortrijk vorig jaar nam Luca Verlinde de nota’s voor zijn rekening. Die laatste rally in 2022 zorgde trouwens voor een zure nasmaak… We laten Wout Coopman aan het woord.

In de 6 Uren van Kortrijk moesten we de Volkswagen Golf aan de kant zetten met een kapotte versnellingsbak. Deze werd volledig gecontroleerd om van start te kunnen gaan in het seizoen 2023. Omwille van een drukke agenda beslisten we om pas laat op het jaar twee wedstrijden te rijden. De Hemicuda Rally was de eerste.

De wedstrijd ging van start op zaterdagavond. Gelukkig moesten we niet van start gaan in het donker. Het was immers al een bijna een jaar geleden dat ik nog achter het stuur had plaatsgenomen. Zoals vooraf afgesproken gingen we rustig van start zonder risico’s te nemen. Met enige marge reden we richting ‘Flying Finish’. Enkele bochten voor het einde van de proef ging er een controlelampje branden. De V-riem begon ook een hels lawaai te maken waardoor ik vaart moest minderen. Bij controle tijdens de avondservice bleek er een probleem te zijn met de alternator. Het probleem werd opgelost en we konden met een gerust hart onze Volkswagen Golf in het wagenpark plaatsen.

VAS
RallyTime animated

Op zondag werd er gestart volgens de resultaten van zaterdag. Daar we zaterdagavond geen toptijd neergezet hadden, startten we vrij laat. Aangezien uitrijden en bijleren de doelstellingen waren, hadden we daar geen probleem mee. De verkenningen hadden ons geleerd dat we vooral op KP Kortemark moesten opletten voor gladde coupures. Dit werd bevestigd door de vele sorties die gemeld werden. Met een goed gevoel werkten we de eerste lus af.

Ook in de tweede en derde lus konden we dit gevoel vasthouden. Op de laatste twee proeven hadden we ook nog een richtpunt om naar toe te rijden. Onze voorligger kon niet voluit gaan omwille van een versleten koppeling. Hij haalde wel de eindstreep met aan de finish de nodige pirouettes. Zonder echte problemen konden we met onze Golf over het eindpodium rijden. De opluchting was enorm. De zure nasmaak is doorgespoeld en heeft plaatsgemaakt voor zelfvertrouwen. Op naar Kortijk!

Tot slot nog een dikke merci aan mijn co-piloot Luca Verlinde voor het leuke weekend. Ook een groot dankjewel aan RSE competition om de wagen klaar te stomen voor de wedstrijd. En natuurlijk ook aan de sponsors die het mogelijk maakten om te starten in Koekelare:

  • Filip Valcke (Tuinhuizen en meer)
  • Q-grafix
  • Slagerij Verlinde
  • RSE Competition

KAMV
VAS
VAS
Wim Meulders: Drie decennia autosport met passie
Pieter Tsjoen Racing met Toyota GR Yaris Rally2 in Ypres Rally
BRC
Vande Walle – Truyaert kijken tevreden terug op hun thuisrally
BRC
Van de Vivere - Canoot maakten kennis met Skoda Fabia Rally2 in TAC Rally
BRC
2WD Trophy - Spelmans komt net te kort ondanks sterke inhaalrace
BRC
TAC Rally - 2WD Trophy - Faustin Lahy wint bij zijn debuut in Tielt 
BRC
TAC Rally - One-man-show van Paul Lietaer in Historic
BRC
TAC Rally - Kurt Braeckevelt de snelste in Divisie 2
BRC
TAC Rally - Leerrijke wedstrijd voor debutant Dré De Rycke
BRC
Niels Reynvoet snelste in 49ste TAC Rally
X