Vrijdagavond was de hemel nog blauw, maar zaterdag vielen er ettelijke regenbuien in de regio van Namen. De weersomstandigheden waren bijzonder delicaat en uitdagend voor de 86 deelnemers die van start gingen in de Rally van Wallonië. Sportief loste het aangekondigde duel tussen Cédric Cherain en Adrian Fernémont alle verwachtingen in, want na de tweede etappe bedraagt het verschil tussen hen amper twaalf seconden.

Na het aperitief op de Citadel van Namen vrijdagavond, begon het serieuze werk zaterdagochtend voor de 86 teams die van start gingen in deze tweede etappe van de Rally van Wallonië. Na een valse start wegens het annuleren van de proef van Nettinne-Mohiville (tegenstanders van de wedstrijd hadden olie op de baan gegoten, waardoor een deel van de weg niet bruikbaar was), kon de strijd pas echt beginnen in Natoye.

Cédric Cherain kon tijdens de openingsronde zijn leidersplaats verdedigen, maar hij werd uiteindelijk toch gepasseerd door Adrian Fernémont, die telkens de juiste bandenkeuze maakte, ondanks het erg wisselvallige weer: “We zijn heel goed geïnformeerd, zowel door mijn ouvreurs als door vrienden langs het parcours,” verklaarde de streekrijder, die vastbesloten is om de Rally van Wallonië toe te voegen aan zijn palmares. “Ik hoopte op regen, want het is de enige manier om de VW Polo R5 van Cédric Cherain te kloppen. We maakten elke keer de juiste bandenkeuze. Voor zondag kondigen ze nog regen aan. Daar ben ik blij om, want ik wil hier absoluut winnen!”

RT2
BRC

Maar, Cédric Cherain geeft zich ook nog niet gewonnen: “Ik heb zelden zo een moeilijke weersomstandigheden gekend. Het is heel moeilijk, want het kan regenen bij de start van een proef, daarna in het midden van de proef droog zijn om in het slot er terug kletsnat bij te liggen. We staan slechts op 12″2. Het is zeker nog niet gedaan. Ik voel me goed in mijn rol als jager. Het is nu aan Adrian om zijn voorsprong te verdedigen, zoals ik het moest doen in Spa. Ik ga het hem niet makkelijk maken,” lachte de winnaar van de Spa Rally.

Ook het gevecht voor de derde podiumplaats is heel spannend. Ghislain de Mevius heeft slechts een marge van 5″4 op Sébastien Bedoret, die in Mohiville een uitstapje maakte in een veld. Xavier Bouche, vijfde, wil ook nog een gooi doen naar het podium, waar hij op had kunnen staan zonder een tijdrovende schuiver. De winnaar van vorig jaar, Vincent Verschueren, verloor deze ochtend meer dan een minuut door een lekke band, maar de Kampioen van België 2017 is aan een opmars bezig. Hij wil Kevin Demaerschalk graag van de zesde plaats verdringen. Patrick Snijers, Bastien Rouard en Olivier Collard, die de top 10 vervolledigen in die volgorde, hebben ook diverse incidenten meegemaakt in de loop van deze moeilijke etappe, waarin David Bonjean (sortie), Olivier Cartelle (mechanisch) en Cédric De Cecco (idem) moesten opgeven.

Pascal Gaban, dertiende, staat aan de leiding bij de GT’s. Hij heeft meer dan 1’30” voorsprong op de andere Porsche 997 GT3 van Romain Delhez, die tijd verloor door een lekke band tijdens de laatste doortocht in Nettinne-Mohiville.

Bij de Juniors domineert Grégoire Munster de strijd, ondanks een lekke band die hem meer dan een minuut kostte op de voorlaatste proef van de dag. Hij staat voor Tobias Brüls en Thibaud Mazuin. De jonge talenten worden in R2 voorafgegaan door Guillaume Dilley, die een mooie comeback maakt op nationaal vlak met de Peugeot 208.

In Historic zagen we een enorme afvallingsrace. We noteerden de opgaves van Dirk Deveux (alternator), Gino Bux (idem), maar ook en vooral van Guino Kenis, die overtuigend domineerde tot de koppeling van zijn BMW M3 hem in de steek liet in de vooravond. Daarvan profiteerde Arthur Kerkhove om de leiding te nemen met zijn Ford Escort Mk2, voor de identieke wagens van streekrijders Emile Tollet en Benoit Gillot.

De slotdag van de Rally van Wallonië zal op zondag nog erg spannend worden, want er wordt opnieuw wisselvallig weer aangekondigd. De rally opent met de showproef in Malonne. De strijd begint vanaf 9h25. Na twee ronden van 4 proeven (Malonne, Bois-de-Villers, Crupet en Nannine) worden de winnaars rond 15h op het podium verwacht.

RT2
BRC
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
VAS
Monteberg Rally - Bjorn Syx geeft de zege niet uit handen
BRC
BRC MASTERS - Jimmy D'hondt op uithouding en regelmaat in Rallye de Wallonie
X