De 22ste editie van de Rally van Haspengouw ging vanochtend van start onder een aangename winterzon. Het parcours van de wedstrijd lag er droog bij, maar toch waren de omstandigheden verraderlijk door een fijn laagje stof op de baan. Een uitdaging voor de 48 teams aan de start van de openingswedstrijd van het Jobfixers Belgian Rally Championship.

Kris Princen had met zijn nieuwe VW Polo R5 duidelijk geen aanpassingsperiode nodig. De streekrijder zette drie snelste tijden op de tabellen. Enkel in Horpmaal moest hij Vincent Verschueren en Cédric Cherain voor zich dulden, maar met amper 0″9 verschil. Na de eerste lus heeft de BMA-rijder een voorsprong van 7″6 op Cédric Cherain en 10″9 op Vincent Verschueren.
“Het loopt goed, maar de proeven liggen er toch verraderlijk glad bij. In Horpmaal ben ik zelf ook even in een veld geschoven, dus het blijft opletten,” vertelde de leider.

RallyTime animated
RT2

“Kris heeft deze week getest op een parcours dat vergelijkbaar is met de proeven in Haspengouw. Dat maakt voorlopig het verschil, want wij hebben niet specifiek getest voor deze wedstrijd. Maar, we zitten op schema. Ik wilde binnen de 10″ blijven in de openingsronde. Alles blijft mogelijk, al is de Polo R5 toch wat nerveuzer dan men zou denken,” lachte Cédric Cherain. Op de 4de proef deelde hij de snelste tijd met Vincent Verschueren, die als derde volgt, als eerste Skoda-rijder: “Ik vrees dat we dit seizoen vaak dit beeld zullen zien. Ik zit aan het maximum, maar het is blijkbaar net niet genoeg. Ik ga proberen de afstellingen aan te passen om wat meer grip te vinden.”

Sébastien Bedoret volgt op een knappe 4de plaats, maar al op 34″3, 2″ voor Ghislain de Mevius, die met iets te harde afstellingen van start ging. Bastien Rouard is bij zijn debuut met een Fabia R5 de verrassing van de openingsronde met een keurige 6de plaats algemeen op 53″7. Daarmee is hij sneller dan Gunther Monnens, die in Gingelom op de openingsproef een aantal paaltjes velde vlak voor de finish, en Jonas Langenakens, die erg spectaculair onderweg is met zijn Mitsubishi Lancer EvoX. Niels Reynvoet volgt op de 9de plaats voor Christophe Verstaen, die de Ford Fiesta R5 onder de knie tracht te krijgen.

Matthias Boon, die even rechtdoor ging op de openingsproef, volgt net buiten de top 10, voor Franky Boulat, de leider in de M Cup. Zijn grootste concurrent, Mats van den Brand, ging op de derde proef over de kop. Ook Tobias Brüls maakte een indrukwekkende koprol in Heers. Bij de Juniors is het dan ook Grégoire Munster die de leiding in handen heeft, voor Glenn Snaet en Valentin Vertommen. In Historic voert Guino Kenis het klassement aan voor Nick Toorré.

Er waren ook een aantal belangrijke opgaves, zoals die van Patrick Snijers, die op de tweede proef in Neerlanden een rempunt miste met zijn VW Polo R5, nadat hij op de eerste proef 12″ had laten liggen. Guillaume de Mevius brak even later de transmissie en op de vierde proef in Horpmaal liet de transmissie op de Skoda Fabia R5 van Adrian Fernémont het afweten.

KAMV
63ste OVV
VAS
TN-Motorsport - Short Rally van Moorslede 2023
BRC
Maxime Potty verstevigt zijn leidersplaats met winst in de South Belgian Rally
Damien Strobbe ruilt Opel Corsa in voor Renault Clio
6 Uren van Kortrijk is allerlaatste wedstrijd GoDrive team
VAS
Kampioenschap wordt beslist in Regularity van Zuid-Limburg
VAS
6de Rally van Zuid - Limburg
BRC
DG Sport Compétition viert zijn titel tijdens de Spa Rally
BRC
Condroz Rally - Pieter-Jan Maeyaert oppermachtig met de BMW M3 E30
BRC
2WD Trophy - De Fina domineert in Condroz Rally, T'Joens neemt de leiding in kampioenschap
BRC
Condroz Rally - Verstappen wint, Jimmy D'hondt kampioen
X