Uiteindelijk gingen negentig teams van start in deze 35ste editie van de Rally van Wallonië. Er waren drie forfaits te betreuren, waaronder die van Niels Reynvoet, de leider in het Pirelli Junior BRC, die door motorproblemen zijn Fiesta aan de kant moest laten. De andere forfaits waren die van Pascal Regnier en Marcel Cailloux. 

Het spektakel ging gisterenavond van start op de Citadel, waar twee showproeven werden afgewerkt. Hoewel hij deze namiddag nog verklaarde rustig te willen starten, sloot Adrian Fernémont de eerste etappe af als leider. Een prachtprestatie van de piloot van de Skoda van SAN Mazuin, die beschikt over een evolutiemotor. “Ik wilde zaterdag niet speciaal de weg openen, maar als man van de streek als leider de eerste avond van de Rally van Wallonië afsluiten, dat is een droom die in vervulling gaat,” genoot de winnaar van de Spa Rally. Vanavond was hij op geen van beide passages de snelste. Eerst realiseerde Cédric Cherain de scratch en in het donker was Belgisch kampioen Vincent Verschueren de snelste.    

RT2
VAS

Met Xavier Bouche moet zeker ook rekening gehouden worden, want hij parkeerde zijn Skoda net buiten de top 3. De eerste vier rijders zijn wel gegroepeerd binnen de 3 seconden, dus het belooft een erg spannende wedstrijd te worden. David Bonjean is een prima 5de. De zakenman is definitief overtuigd van zijn keuze om met een R5 te rijden. Minder geluk was er voor Guillaume de Mevius, die in eigen streek vertrouwen wilde opdoen na zijn sorties in Spa en Corsica. Dat lijkt niet meteen gelukt, want tijdens de tweede passage tikte de Peugeot-piloot een borduur aan, waardoor hij op de velg finishte. De Mevius staat slechts 21ste. Het had ook Achiel Boxoen kunnen overkomen, want de Fiesta-rijder ging op de Route Merveilleuse ook even dwars op een borduur, maar de schade bleef beperkt.

In GT was Patrick Snijers veruit de snelste, maar echt gelukkig was de Limburger niet: “De tweede passage van de proef was nog erger voor de achterwielaandrijvers. Het zand op de Esplanade was helemaal om gewoeld. Ik vond geen tractie. Het was gewoon overleven.” De andere GT’s volgen op  ruime afstand. De dichtste achtervolger is voorlopig Olivier Cartelle, die 10″ verloor op Snijers. Hij staat net voor Frédéric Delplace.

Bij de voortrekkers demonstreerde Timo van der Marel nog eens zijn kunnen. De Nederlander staat met zijn Opel Adam R2 voorlopig op een geweldige 15de plaats. Hij staat 4″ voor de snelste Belgische Junior, Romain Delhez, ook met een Adam R2. Maar, Delhez heeft maar een tiende voorsprong op Jean Dilley met zijn Fiesta R2T. En die wordt op zijn beurt op de hielen gezeten door de Adam R2 van Grégoire Munster. Het zal nog spannend worden.

In Historic ging Guino Kenis het best van start met zijn BMW M3 E30. Hij reed een mooie voorsprong van 14″ bij elkaar op Stefaan Prinzie. Paul Lietaer staat derde op een seconde van de Opel Ascona 400. De Polle wil morgen wel in de aanval trekken om zijn twee rivalen terug te pakken.

RallyTime animated
RT1
VAS
Wim Meulders: Drie decennia autosport met passie
Pieter Tsjoen Racing met Toyota GR Yaris Rally2 in Ypres Rally
BRC
Vande Walle – Truyaert kijken tevreden terug op hun thuisrally
BRC
Van de Vivere - Canoot maakten kennis met Skoda Fabia Rally2 in TAC Rally
BRC
2WD Trophy - Spelmans komt net te kort ondanks sterke inhaalrace
BRC
TAC Rally - 2WD Trophy - Faustin Lahy wint bij zijn debuut in Tielt 
BRC
TAC Rally - One-man-show van Paul Lietaer in Historic
BRC
TAC Rally - Kurt Braeckevelt de snelste in Divisie 2
BRC
TAC Rally - Leerrijke wedstrijd voor debutant Dré De Rycke
BRC
Niels Reynvoet snelste in 49ste TAC Rally
X