Foto: Vincent Verschueren werd vorig jaar derde in Namen.

Het JobFixers Belgian Rally Championship schakelt in de maand april een versnelling hoger. Drie weken na de TAC Rally in Tielt, staat dit weekend de Rally van Wallonië op het programma in Namen. De driedaagse klassieker kan rekenen op een erg sterke affiche met maar liefst 16 wagens in de topklasse R5. En dat terwijl Kris Princen, de leider in het kampioenschap, afwezig blijft.

Nadat Vincent Verschueren forfait gaf voor de Spa Rally, blijft Kris Princen in de Rally van Wallonië aan de kant. Reglementair mag men maar punten scoren in 8 van de 9 wedstrijden van het kampioenschap, dus het is logisch dat de rijders een van de wedstrijden laten liggen. Maar, de affiche van deze Rally van Wallonië oogt nog altijd bijzonder indrukwekkend.

Met 10 Skoda Fabia’s R5, het model dat nog niet verslagen werd dit seizoen, zijn heel wat rijders goed gewapend. Te beginnen met Vincent Verschueren. De titelverdediger wil de kloof op Kris Princen verkleinen met een topresultaat. Maar, daarvoor moet hij wel voorbij Adrian Fernémont, de winnaar van de Spa Rally, Cédric Cherain, die op zoek is naar vertrouwen na twee vroegtijdige crashes, Sébastien Bedoret, die erg sterk debuteerde als officieel Skoda-piloot in Tielt, en Xavier Bouche, de routinier die altijd bijzonder snel is in eigen streek. Nog een streekrijder die wel eens kan verrassen is Olivier Collard, die voor de eerste keer aan de start komt met een R5.

RallyTime animated
RT2

De andere Skoda Fabia’s R5 zijn in handen van David Bonjean, Steve Matterne, de Nederlander Edwin Schilt en Etienne Monfort.

Guillaume de Mevius wil zich tussen de Skoda’s mengen met zijn nieuwe Peugeot 208 T16. In deze Rally van Wallonië moet de jongste van de broers de Mevius het vertrouwen opkrikken na zijn zware sortie tijdens de verkenningen voor de Tour de Corse. Ook Martin van Iersel moet de kleuren van Hyundai op zijn eentje verdedigen.

De Ford Fiesta’s R5 worden natuurlijk bestuurd door de drie JobFIXers-piloten, aangevoerd door de jongeren Pieter-Jan Michiel Cracco en Achiel Boxoen, naast teambaas Philip Cracco. De twee jongeren mikken ongetwijfeld op een dichte ereplaats op de snelle proeven rond Namen.

Naast de R5’s, moet ook rekening gehouden worden met de twee Skoda Fabia’s WRC, bestuurd door Francis Lejeune en Manu Canal-Roblès, maar vooral ook met de Porsches. In het verleden waren de GT’s in de kopgroep te vinden op dit parcours bij mooi weer. Patrick Snijers hoopt dat hij deze keer van pech gespaard zal blijven om het potentieel te tonen van de Maes-Porsche. Met de 997 GT3 van Fredericq Delplace heeft hij een stevige concurrent. De andere Porsches zijn in handen van Henri Schmelcher, Laurent Léonard, Laurent Mottet en Olivier Cartelle.

Voor de Top 10 zijn er nog een paar outsiders, zoals Jonas Langenakens en Steve Becaert met hun Mitsubishi’s, Stephan Hermann met zijn Fiat Punto S1600 en Christophe Verstaen met zijn snelle Opel Astra.

Kortom, spanning verzekerd op de 22 klassementsproeven van deze 35ste Rally van Wallonië, die vrijdagavond van start gaat met de unieke en sfeervolle showproef op de Citadel in Namen. Na 221 km tegen de chrono, zal de winnaar zondag rond 16h op het finishpodium gehuldigd worden.

RT1
KAMV
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X