Door in de Rally van Haspengouw als zevende te finishen in de openingsmanche van het Belgisch rallykampioenschap wist Sébastien Bedoret zijn opdracht met verve te volbrengen. Aan het stuur van de Peugeot 208 T16 van het Pevatec team liet de jonge rijder uit Donstiennes een mooie progressie noteren, zonder zich echt onder druk te laten zetten. Zijn leerschool gaat over minder dan twee weken verder, tijdens de Spa Rally.

Een brede glimlach siert het gelaat van Sébastien Bedoret als hij over het finishpodium van de Rally van Haspengouw rijdt. Bij zijn eerste wedstrijd met een vierwielaangedreven bolide met turbomotor wist de jongeman van 22 jaar alle verwachtingen in te lossen. “Samen met mijn entourage had ik beslist dat het halen van de finish mijn enige doel was”, legt hij uit. “Ik kreeg zelfs het formele verbod om de tussenstand te bekijken. Ik wou in de loop van de wedstrijd enkel beter doen, mijn ritme verhogen, zonder enig risico te nemen.”

Het scenario verliep zoals gepland. Met Thomas Walbrecq als perfecte corijder nam Sébastien de nodige tijd. “Ik had donderdag met de Peugeot 208 T16 van Pevatec zo een zestigtal kilometer getest”, stelt hij. “Maar dat was op een relatief korte testbasis, eerder een circuit zelfs. Een échte rally-KP, die ziet er uiteraard anders uit. Maar deze wagen is een waar plezier om mee te rijden. Efficiënt, sterke acceleraties, uitstekende wegligging, en vooral: stevige remmen! Ik denk dat ik in 90 procent van de gevallen te vroeg heb geremd… Toen ik wist dat er een uitloopstrook was, heb ik geprobeerd om mijn rempunten wat verder te leggen, wat me in de eerste proef meteen een schuiver rechtdoor opleverde. Maar dat is eigenlijk maar normaal… zo leer je het best!”

RT2
VAS

De hele dag lang wisten Sébastien en Thomas het verschil met de snelsten te verkleinen. “Bij het begin zaten we op twee seconden per kilometer”, bevestigt de corijder. “Maar dat verschil werd nadien wel kleiner. In de laatste proef van Horpmaal, toen Kris Princen en Vincent Verschueren op het scherp van de snee om de overwinning aan het strijden waren, moesten we op iets meer dan 12 km. slechts 14 seconden toegeven. Zonder enig risico te nemen bovendien, dus dat is een goed teken.”

Sébastien – kalm, rustig en weldoordacht zoals altijd – weet dat hij zich de tijd moet laten: “In de Spa Rally, over minder dan twee weken, start ik met precies hetzelfde objectief. We werken een programma over het hele jaar af, en nu mis ik vooral kilometers aan het stuur van een auto die zo krachtig is als deze. In Haspengouw begonnen we de rally tegen 60 procent, om te finishen tegen 80 procent. We zullen proberen om in Spa van op dat punt te starten… Maar, nog een keer, ik zal er nooit aan de start van een proef komen met de gedachte dat ik moet aanvallen. Dat volgt later wel…”

VAS
RT1
Pieter Tsjoen Racing met Toyota GR Yaris Rally2 in Ypres Rally
BRC
Vande Walle – Truyaert kijken tevreden terug op hun thuisrally
BRC
Van de Vivere - Canoot maakten kennis met Skoda Fabia Rally2 in TAC Rally
BRC
2WD Trophy - Spelmans komt net te kort ondanks sterke inhaalrace
BRC
TAC Rally - 2WD Trophy - Faustin Lahy wint bij zijn debuut in Tielt 
BRC
TAC Rally - One-man-show van Paul Lietaer in Historic
BRC
TAC Rally - Kurt Braeckevelt de snelste in Divisie 2
BRC
TAC Rally - Leerrijke wedstrijd voor debutant Dré De Rycke
BRC
Niels Reynvoet snelste in 49ste TAC Rally
BRC
Startvolgorde TAC Rally
X