In het Aulnenhof te Walshoutem werd maandagavond de Rally van Haspengouw officieel voorgesteld. Op uitnodiging van de organisatoren praatte Jean-Paul Klinkers, in zijn gekende stijl, alles aan elkaar. Met Benny Giebens, de wedstrijdleider, overliep hij deze editie van de opener van het Belgisch rallykampioenschap. Vervolgens werden enkele piloten aan het woord gelaten.

Dit jaar zal het hoofdkwartier niet gevestigd zijn in de villa maar wel in een van de hangars. Ook de rallyradio verhuist en zal te vinden zijn naast het podium. Naast deze wijzigingen zijn er ook wat wijzigingen in het parkoers.

“Halle-Booienhoven is er opnieuw bij op verzoek van vele piloten,” vertelt Benny Gieben. “Heel wat piloten vinden het een mooie KP. De KP is hier en daar wat hertekend maar uiteraard zit de spectaculaire passage aan de kasseien er opnieuw in. Ook de KP van Heers hebben we een beetje hertekend. Op deze KP starten we met een showgedeelte. De wagens passeren 2x op het stuk slechte asfalt.”

KAMV
RT1

In totaal krijgen we een 120-tal wagens aan de start, verdeeld over de nationale rally, het criterium en de regularity. Deze laatste zit met 42 deelnemers ook dit jaar in de lift. Het criterium blijft een beetje hangen op 26 deelnemers. Ook bij de nationale moet de Rally van Haspengouw het niet hebben van de kwantiteit. Kwaliteit is er uiteraard wel aanwezig met onder andere 10 R5 wagens, 1 WRC, 3 997 GT3’s en een achttal EVO’s…

“We moeten het niet hebben van de kwantiteit. Kwaliteit is er wel aanwezig. Natuurlijk zagen we liever meer wagens aan de start. De kosten voor het inrichten stijgen daardoor immers niet. De nieuwe puntentelling in het Belgisch kampioenschap, waar slechts 6 manches in rekening gebracht worden, zal er ongetwijfeld voor iets tussen zitten. Dit is zo voor ons en waarschijnlijk ook voor de TAC Rally, de Sezoensrally en de EBR. Allemaal rally’s die het moeten hebben van het aantal deelnemers om rond te komen,” aldus Benny Gieben.

In de strijd voor de Belgische titel gaat de aandacht natuurlijk naar de R5 wagens. In de Haspengouw kijken we dan ook richting Kris Princen.

“Natuurlijk willen we meedoen voor de titel,” vertelt Kris Princen. “Maar daarvoor moet je natuurlijk aan de start staan. We gaan proberen om een zestal wedstrijden te rijden. Het programma na de Rally van Haspengouw ligt nog niet vast. We zijn nog volop aan het overleggen. Misschien weten we meer tegen woensdag.”

In de Rally van Haspengouw zal Kris Princen aantreden met de BMA Skoda Fabia R5 van vorig jaar. Daarna zal hij met een nieuwe Skoda Fabia R5 rijden. Liefst zou Princen starten met een WRC wagen, maar het reglement laat dat niet toe. Princen begrijpt dan ook de keuze van Peter Kaspers wiens voorkeur ook uitgaat naar deze bolides. Hij wenst Peter Kaspers dan ook alle succes toen.

De Porsche GT3 spreekt duidelijk tot de verbeelding van de rallyfans. De aankondiging dat Patrick Snijers alle negen BK wedstrijden zal rijden in de BMA Porsche 997 GT3, klinkt dan ook voor velen als muziek in de oren.

“Met een gelukje is dit project tot stand gekomen,” weet Patrick Snijers. “Op restaurant kwam ik Maes, een vriend, tegen die een grote zaak heeft in container services. Hij vroeg me of ik nog wilde rijden. Natuurlijk maar enkel als de condities goed zijn, antwoorde ik. Ondertussen hebben we de Porsche 997 GT3 bij BMA gekocht. Het team van BMA blijft het ganse seizoen de service doen.”

Patrick Snijers mikt met Luc Bouchat op het GT kampioenschap. Al weet hij dat hij het niet cadeau zal krijgen.

De Rally van Haspengouw start zaterdagmorgen, 24 februari om 08:00. Er worden drie ronden van vier proeven verreden, goed voor bijna 157 wedstrijdkilometers. De winnaar wordt omstreeks 19:00 op het podium verwacht.

RallyTime animated
BRC
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X