Rik Vannieuwenhuyse mocht zich afgelopen zondag kronen tot kampioen van de Ford Pinto Cup. Hij had genoeg aan een tweede plaats en de volle pot op de Power Stage in de Rally van Doornik om de titel binnen te halen. De overwinning in de voorlaatste manche van de merkencup ging naar een ijzersterke Jeroen Van Wanseele.

Vijf teams kruisten afgelopen weekend de degens op het mooie parcours in de buurt van Doornik en de Mont St. Aubert. Rik Vannieuwenhuyse trok met drie opeenvolgende overwinningen vol vertrouwen naar Henegouwen met als doel de titel. Zijn grootste uitdager, Koen Verhaeghe, kwam ook aan de start om zijn koppositie in de cup te verdedigen. Ook Franklin Temperville, Jeroen Van Wanseele en Sam Warnez namen deel aan deze ASAF-manche die steeds geliefder wordt bij Vlamingen.

Jeroen Van Wanseele opende verschroeiend en zette zijn dichtste belager Rik Vannieuwenhuyse meteen op 15 seconden op de eerste proef. In de proeven die volgden diepte Van Wanseele zijn voorsprong uit. “Het was heel glad. Ik vond dat ik wat traag startte maar halfweg de eerste proef viel het in zijn plooi. We konden wat seconden pakken terwijl het glad was”, aldus Van Wanseele. De Tieltenaar was ongenaakbaar in natte omstandigheden en kon na de middag controleren. Hij pakte ook de algemene winst bij de historics.

Stannic
Stannic_animatie

Toen de wegen zondagmiddag begonnen op te drogen kwam Vannieuwenhuyse wel dichter bij de tijden van Van Wanseele en klokte hij zelfs een paar keer de snelste tijd, maar de vogel was al gaan vliegen. “Er stond geen maat op Jeroen vanmorgen. Hij had meer lef in de regen en ik kon echt niet volgen”, aldus Vannieuwenhuyse.

Maar belangrijker dan die overwinning was de strijd om de titel. De West-Vlaming had perfect geteld en wist dat hij met een tweede plaats en de punten van Power Stage genoeg zou hebben om het af te maken. Op die Power Stage pakte Vannieuwenhuyse de snelste tijd en dat was meteen genoeg om de titel te vieren. “Alles wat we binnen konden halen is binnen. Vier wedstrijden, vier keer aan de finish, drie overwinningen en een tweede plaats. We zijn heel blij met dit resultaat ook al was de titel geen doel op zich dit jaar, want we lieten de eerste twee wedstrijden aan ons voorbij gaan”, aldus Vannieuwenhuyse.

Koen Verhaeghe kwam naar Doornik met reeds vier resultaten op het conto. De Zwevezelenaar moest proberen om zijn minste resultaat te verbeteren en dat lukte niet. In zijn Escort MKI moest hij tevreden zijn met de vierde plaats in de cup na een moeilijke ochtend. Pas in de slotfase wist hij nog voorbij Franklin Temperville te gaan die zijn positie niet kon verdedigen door een haperende koppeling, maar dat volstond niet voor Verhaeghe om zijn titelkansen gaaf te houden.

Tussen Vannieuwenhuyse en Verhaeghe eindigde Sam Warnez die opnieuw sterke tijden liet noteren. In de slotfase liet hij zich wel nog even verrassen en dook een veld in maar zonder erg. Warnez wordt nu derde in de tussenstand. Hij moet wel die positie delen met Franklin Temperville. Beide kunnen nog een resultaat inbrengen.

De volgende afspraak is de 6 Uren van Kortrijk. Die rally wordt betwist op 26 en 26 november.

Tussenstand:
Vannieuwenhuyse: 110; Verhaeghe: 102 (vier beste resultaten); Temperville: 66, Warnez: 66, Van Wanseele: 53

Agenda:  11-12/03: Rallye de Hannut; 08-09/04: TAC Rally Tielt; 10-11/06: Rally van Wervik;
23-24/06: Historic Ypres Rally; 02-03/09: Rallye de la Semois; 07-08/10: Rallye de Tournai; 25-26/11: 6 uren van Kortrijk                

 

RT1
KAMV
BRC
63ste A&D Omloop Vlaanderen blijft vernieuwen
VAS
TN-Motorsport - Short Rally van Moorslede 2023
BRC
Maxime Potty verstevigt zijn leidersplaats met winst in de South Belgian Rally
Damien Strobbe ruilt Opel Corsa in voor Renault Clio
6 Uren van Kortrijk is allerlaatste wedstrijd GoDrive team
VAS
Kampioenschap wordt beslist in Regularity van Zuid-Limburg
VAS
6de Rally van Zuid - Limburg
BRC
DG Sport Compétition viert zijn titel tijdens de Spa Rally
BRC
Condroz Rally - Pieter-Jan Maeyaert oppermachtig met de BMW M3 E30
BRC
2WD Trophy - De Fina domineert in Condroz Rally, T'Joens neemt de leiding in kampioenschap
X