Rik Vannieuwenhuyse mocht zich afgelopen zondag kronen tot kampioen van de Ford Pinto Cup. Hij had genoeg aan een tweede plaats en de volle pot op de Power Stage in de Rally van Doornik om de titel binnen te halen. De overwinning in de voorlaatste manche van de merkencup ging naar een ijzersterke Jeroen Van Wanseele.

Vijf teams kruisten afgelopen weekend de degens op het mooie parcours in de buurt van Doornik en de Mont St. Aubert. Rik Vannieuwenhuyse trok met drie opeenvolgende overwinningen vol vertrouwen naar Henegouwen met als doel de titel. Zijn grootste uitdager, Koen Verhaeghe, kwam ook aan de start om zijn koppositie in de cup te verdedigen. Ook Franklin Temperville, Jeroen Van Wanseele en Sam Warnez namen deel aan deze ASAF-manche die steeds geliefder wordt bij Vlamingen.

Jeroen Van Wanseele opende verschroeiend en zette zijn dichtste belager Rik Vannieuwenhuyse meteen op 15 seconden op de eerste proef. In de proeven die volgden diepte Van Wanseele zijn voorsprong uit. “Het was heel glad. Ik vond dat ik wat traag startte maar halfweg de eerste proef viel het in zijn plooi. We konden wat seconden pakken terwijl het glad was”, aldus Van Wanseele. De Tieltenaar was ongenaakbaar in natte omstandigheden en kon na de middag controleren. Hij pakte ook de algemene winst bij de historics.

KAMV
BRC

Toen de wegen zondagmiddag begonnen op te drogen kwam Vannieuwenhuyse wel dichter bij de tijden van Van Wanseele en klokte hij zelfs een paar keer de snelste tijd, maar de vogel was al gaan vliegen. “Er stond geen maat op Jeroen vanmorgen. Hij had meer lef in de regen en ik kon echt niet volgen”, aldus Vannieuwenhuyse.

Maar belangrijker dan die overwinning was de strijd om de titel. De West-Vlaming had perfect geteld en wist dat hij met een tweede plaats en de punten van Power Stage genoeg zou hebben om het af te maken. Op die Power Stage pakte Vannieuwenhuyse de snelste tijd en dat was meteen genoeg om de titel te vieren. “Alles wat we binnen konden halen is binnen. Vier wedstrijden, vier keer aan de finish, drie overwinningen en een tweede plaats. We zijn heel blij met dit resultaat ook al was de titel geen doel op zich dit jaar, want we lieten de eerste twee wedstrijden aan ons voorbij gaan”, aldus Vannieuwenhuyse.

Koen Verhaeghe kwam naar Doornik met reeds vier resultaten op het conto. De Zwevezelenaar moest proberen om zijn minste resultaat te verbeteren en dat lukte niet. In zijn Escort MKI moest hij tevreden zijn met de vierde plaats in de cup na een moeilijke ochtend. Pas in de slotfase wist hij nog voorbij Franklin Temperville te gaan die zijn positie niet kon verdedigen door een haperende koppeling, maar dat volstond niet voor Verhaeghe om zijn titelkansen gaaf te houden.

Tussen Vannieuwenhuyse en Verhaeghe eindigde Sam Warnez die opnieuw sterke tijden liet noteren. In de slotfase liet hij zich wel nog even verrassen en dook een veld in maar zonder erg. Warnez wordt nu derde in de tussenstand. Hij moet wel die positie delen met Franklin Temperville. Beide kunnen nog een resultaat inbrengen.

De volgende afspraak is de 6 Uren van Kortrijk. Die rally wordt betwist op 26 en 26 november.

Tussenstand:
Vannieuwenhuyse: 110; Verhaeghe: 102 (vier beste resultaten); Temperville: 66, Warnez: 66, Van Wanseele: 53

Agenda:  11-12/03: Rallye de Hannut; 08-09/04: TAC Rally Tielt; 10-11/06: Rally van Wervik;
23-24/06: Historic Ypres Rally; 02-03/09: Rallye de la Semois; 07-08/10: Rallye de Tournai; 25-26/11: 6 uren van Kortrijk                

 

RallyTime animated
KAMV
Rallyliefhebbers kunnen hun hart weer ophalen in Trois-Ponts
BRC
TAC Rally - Boeiende affiche in de maak
VAS
Verslag Short Rally van Moorslede 2024
VAS
Debackere en Degryse domineren Short Rally van Moorslede
BRC
Miclotte-T'Joen vanaf TAC Rally in het BRC
BRC
2WD Trophy voor Delvigne met Nissan Micra in Rallye des Ardennes
BRC
Jonas Dewilde leider in het Kroon-Oil BRC Divisie 2
BRC
Jos Verstappen wint de 70ste Rallye des Ardennes
BRC
Rallye des Ardennes - Verstappen neemt de leiding na de opgave van Rouard
BRC
Rallye des Ardennes - Rouard neemt de beste start
X