Kevin Abbring en Pieter Tsjoen hebben historie geschreven in de 53ste editie van de Ypres Rally. Na een zenuwslopende wedstrijd met een bloedstollende finale, stuurden ze hun Peugeot 208 T16 naar een knappe overwinning. Voor Kevin zijn tweede overwinning van het seizoen in het Belgisch kampioenschap, nadat hij de Rally van Wallonië won, en tevens de eerste overwinning van een Nederlander in de Kattenstad. Maar, ook voor navigator Pieter Tsjoen was het een prachtig succes, want na zijn zege in 2001 als piloot met een Toyota Corolla WRC en daarna nog eens in de Cats Rally in 2005, boekte hij als eerste ooit een zege als piloot en copiloot.

Na de sterke opening van Thierry Neuville vrijdagavond, ging de Belgische WK-topper van Hyundai in de fout op de zesde chronorit, waar hij meermaals over de kop ging. Neuville moest opgeven, maar hij kon zaterdag nog wel het spektakel verzorgen met een herstelde Hyundai i20 R5.

Na de opgave van Neuville nam Bryan Bouffier het commando over, maar met slechts 14″6 voorsprong op Kevin Abbring was hij nog niet zegezeker. Dat bleek zaterdagochtend, toen enkele rijders zich lieten verrassen door de grote jump op de proef van de Kemmelberg. Bouffier ging er te optimistisch over en sprong een motorsteun stuk. Als bij wonder geraakte hij heelhuids in het servicepark, maar na het vervangen van de versnellingsbak, bleek de bediening van de bak het te laten afweten op de proef van Reninge, KP 12. Met een versnellingsbak geblokkeerd in derde versnelling, verloor de Fransman 39″ op de proef, waarna hij zelf een herstelling kon uitvoeren op de verbinding.

KAMV
RallyTime animated

Vanaf dat moment zette Bryan Bouffier de achtervolging in, maar de nieuwe leider, Kevin Abbring liet zich niet verrassen. Bouffier naderde tot op 4″1 bij het ingaan van de allerlaatste proef, Westouter-Boeschepe. Maar, de Peugeot-rijder zette zich schrap en won uiteindelijk met 8″ voorsprong op Bryan Bouffier.

“Vrijdagavond verloren we wat tijd omdat we gekozen hadden voor een versnellingsbak met korte verhoudingen, maar zaterdag kon ik maximaal aanvallen, ook al vloog onze achterruit stuk op die fameuze jump. Ik heb Bryan voor de slotronde gezegd dat ik nooit seconden cadeau zou doen,” lachte Abbring.

Bryan Bouffier had natuurlijk gemengde gevoelens na zijn tweede plaats. Hij had de overwinning ook verdiend, maar een klein technisch probleem hield hem van die grote zege in Ieper.

De derde plaats ging naar Vincent Verschueren, die voor de tweede keer in zijn carrière op het podium stond in Ieper, de thuisrally van Godrive, het team van Gaby Goudezeune. Voor het Belgisch kampioenschap scoort hij niet de punten van de tweede plaats, want Verschueren gaf vooraf aan dat hij Ieper niet wilde laten meetellen.
“Ik heb nog nooit zo hard gereden als dit weekend met de Skoda. Petje af voor Kevin en Bryan. Er zat voor ons niet meer in. Helemaal in het begin was ik even verrast door de gladheid van de proeven,” aldus Verschueren.

Bernd Casier werd vierde, een plaats die hij voor de vijfde keer behaalde in Ieper. Enkel vorig jaar mocht de Ford-rijder op het podium. Maar, Bernd Casier is wel de winnaar van het klassement van de Tour European Rally, voor Giandomenico Basso, 7de met zijn Hyundai i20 R5. Na een moeilijke openingsfase rukte Hermen Kobus met zijn Skoda Fabia op de slotdag nog op naar de vijfde plaats, precies zijn doelstelling voor de start van de wedstrijd. De Nederlander deed ook een goede zaak in de Benelux European Rally Trophy, al ging daarin de zege ook naar Kevin Abbring (elke piloot met een internationale licentie is automatisch ingeschreven).

De eerste Brit, tevens winnaar van de Belgische manche van het Brits rallykampioenschap en van de Toni Pond Trophy, werd Keith Cronin met zijn Ford Fiesta R5. Cronin bleef foutloos, wat niet gezegd kon worden van de twee Skoda-rijders die de leiding in het kampioenschap in handen hadden. Zowel David Bogie als Fredrik Ahlin gingen al erg vroeg in de wedstrijd van de baan, net als Marty McCormack, de piloot die als favoriet werd getipt. Matt Edwards werd tweede bij de Britten, voor Osian Pryce.

Voor het Belgisch kampioenschap beperkte Kris Princen de schade met een 8ste plaats, goed voor de punten van de derde plaats, achter Abbring en Casier. Princen verloor veel tijd door een lekke band. Hij ging in de slotfase nog voorbij Polle Geusens, die een regelmatige wedstrijd in de Renties Ford Fiesta R5 bekroonde met de 9de plaats.

Tim Van Parijs stuurde zijn Porsche 997 GT3 naar een klinkende zege bij de GT’s, voor Fredericq Delplace. Chris Debyser, Jochen Claerhout en Chris Van Woensel moesten opgeven.

Bij de jongeren in R2 was er de ganse wedstrijd een schitterende strijd aan de gang tussen de Opel-rijders Chris Ingram, Callum Devine en Timo van der Marel en de Peugeot-rijder van het RACB National Team, Guillaume de Mevius.

KAMV
RT1
Rallyliefhebbers kunnen hun hart weer ophalen in Trois-Ponts
BRC
TAC Rally - Boeiende affiche in de maak
VAS
Verslag Short Rally van Moorslede 2024
VAS
Debackere en Degryse domineren Short Rally van Moorslede
BRC
Miclotte-T'Joen vanaf TAC Rally in het BRC
BRC
2WD Trophy voor Delvigne met Nissan Micra in Rallye des Ardennes
BRC
Jonas Dewilde leider in het Kroon-Oil BRC Divisie 2
BRC
Jos Verstappen wint de 70ste Rallye des Ardennes
BRC
Rallye des Ardennes - Verstappen neemt de leiding na de opgave van Rouard
BRC
Rallye des Ardennes - Rouard neemt de beste start
X