Motorsport heeft het steeds goed gedaan in de Stad en Provincie Luik. In 1956, toen Luik-Rome-Luik aan zijn 15de editie toe was, werd een originele wedstrijd georganiseerd op initiatief van het “Comité des Fastes” van de Luikse Politie, dat het jaar voordien opgericht was om culturele, sportieve, filantropische en sociale manifestaties van de Luikse politie samen te brengen. De ‘Rallye National Police’ was geboren, en was open voor zowel wagens als motoren. Misschien heeft Thierry Sabine zich wel op dit idee geïnspireerd voor zijn Parijs-Dakar…

De wedstrijd was voorbehouden aan politieagenten en rijkswachters, maar kende toch een mooi succes. Het jaar daarop werd de wedstrijd internationaal en trok hij al snel piloten uit de buurlanden aan. Om de ontwikkeling te ondersteunen werd in 1960 en een echte club, de Auto-Moto Club van de Luikse Politie, opgericht door enkele liefhebbers, waaronder Louis Genot, winnaar van zijn categorie in 1959 en vandaag voorzitter van de Club die ‘Koninklijk’ werd in 2014.

In de loop van de jaren bleef de internationale reputatie van de ‘Rallye Police Gendarmerie’ zich verder ontwikkelingen. In 1975, voor de 20ste editie, was er zelfs een team van de Amerikaanse politie van de partij met een Amerikaanse slee. Eind jaren 80 namen ook teams uit het Oosten deel, eerst uit Polen en vervolgens ook Rusland, die kwamen proeven van de unaniem gesmaakte sfeer van de Luikse wedstrijd.

BRC
VAS

Maar de tijden veranderen. De passie voor snelheid is niet meer dezelfde. De aan de autosport verbonden kosten lopen enorm hoog op. Het is vandaag niet meer mogelijk om zoals vroeger met de eigen dienstwagen aan de start te verschijnen, zoals enkele Italianen ooit deden met een Alfa… Om aan de steeds groter worden vraag te beantwoorden besloot R.A.M.C.P.L. in 2012 om ook teams toe te laten zonder politieagent of rijkswachter. Twee afgelastingen, in 2013 door een weigering van de gemeentelijke autoriteiten en in 2015 omdat de wegen in te slechte staat verkeerden na een strenge winter, hebben de viering van de 60e editie van de wedstrijd even vertraagd, maar op 12, 13 en 14 mei zullen de feestelijkheden wel degelijk plaatsvinden.

De ‘ verandert regelmatig van regio, maar blijft dit jaar in dezelfde streek als vorig jaar, rond de grens tussen de provincies Luik en Limburg. Het parcours wordt wel gevoelig gewijzigd om de variatie te garanderen. De wedstrijd is in principe open voor wagens, motoren en licenties van het niveau R.A.C.B. en B.M.B., maar ook wagens die beantwoorden aan ASAF/VAS normen worden aanvaard, net als regionale licenties mits betaling van een klein supplement.

Nieuwigheid voor de motorrijders: ter gelegenheid voor deze jubileumeditie wordt een Moto Challenge op poten gezet door de organisatoren van de twee Belgische “rally” wedstrijden op de weg, de R.A.M.C.P.L. en de Moto Club van Theux.

Na de verkenningen op woensdag 10 en donderdag 11 mei vindt op vrijdag 12 mei vanaf 15u op de Espace Tivoli, nabij de Place du Marché in Luik, de samenkomst en voorstelling van de deelnemers plaats. Vanaf 17u begeven ze zich naar de Renault Garage Neri in Burenville voor de administratieve en technische controle. Op zaterdag 13 mei wordt de wedstrijd zelf verreden over 4 ronden van 3 proeven met als zenuwcentrum het ‘Centre Culturel Nicolas Thomsin’, Rue Provinciale, 90 in 4042 Liers. De feestelijke prijsuitreiking vindt traditioneel plaats op zondagavond, gevolgd door een groot bal.

Noteer dus 12 en 13 mei om De ‘Rallye International Police Gendarmerie’ bij te wonen die, door zijn deelnemers en zijn auto-motor concept, uniek in de wereld is.

Meer info op www.rallyepoliceliege.com

RT2
RallyTime animated
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X