Foto FB NG
Foto FB NG

Monte Carlo … een mythische naam voor een legendarische rally. Waarschijnlijk de meest epische, uitdagende, verraderlijkste en mooiste rally, maar ook de wreedste van allemaal. In 2017 deed ze haar reputatie alle eer aan.

Het was voor alle teams een beetje uitkijken, uitkijken hoever ze staan met de met de nieuwe wagen ten opzichte van de concurrentie. Een wagen van een nieuwe generatie, krachtiger en agressiever, dit jaar geïntroduceerd. En het minste wat we kunnen zeggen is dat de Hyundai ingenieurs een echt goede wagen ontworpen hebben.

Vanaf de eerste hectometers, wisten we dat we het konden maken. Een gevoel dat door twee besttijden op de proeven van donderdagnacht werd bevestigd. Proeven voor “grote jongens”.

Een i20 WRC die werkt en een zelfverzekerde bemanning. Een combinatie die leidde tot grote prestaties op de met sneeuw en ijs bedekte wegen. Aan het eind van vrijdag hadden een 45 seconden voorsprong op Seb Ogier.

VAS
Stannic

De volgende dag, op een droog asfalt, we behielden onze voorsprong op onze concurrenten en startten zo op de laatste etappe als duidelijke leiders … maar de Monte herinnerde ons eraan dat het soms wreed kan zijn. Op de dertiende kilometer van de dertiende etappe *, de achterkant van onze Hyundai gleed weg in een langzame bocht en kletterde op een betonbalk verborgen in het gras. Het resultaat was een gebroken velg en een gebroken draagarm. Ernstige gevolgen voor ons enige foutje in de rally …

Een geïmproviseerde reparatie later -Thierry en ik ‘speelde de monteurs’ voor 29 minuten- bereikten we op tijd Gap en onze monteurs, ‘s werelds beste, konden de Huyndai repareren.

Als dank u, reed Thierry een ongelooflijke tijd in de Power Stage, wat 5 punten opleverde voor het kampioenschap. Een leuke troostprijs.

Wat moeten we onthouden van deze eerste ronde? Enkel het positieve! Het team heeft geweldig werk geleverd. Een speciale vermelding voor onze recce crew Bruno Thiry en Renaud Herman. De Hyundai is al ongelooflijk efficiënt en het tempo gedurende de rally zal een stimulans zijn om het nog beter te doen in Zweden!

Tot slot kan ik niet eindigen zonder dat u eraan te herinneren dat alhoewel rally is een prachtige sport, het ook een gevaarlijke sport is… De tragische gebeurtenissen die plaatsvonden op donderdagavond herinneren ons hieraan. Als we blijven genieten van het prachtige WRC, moeten we allemaal de veiligheidsinstructies goed opvolgen.

*Ik ben niet bijgelovig maar ga nu wel een hoefijzer en een klavertje vier kopen 😉

RallyTime animated
63ste OVV
VAS
Wout Coopman tankt zelfvertrouwen in Hemicuda Rally
BRC
East Belgian Rally - Spektakel en spanning verzekerd in de Oostkantons
BRC
63ste A&D Omloop van Vlaanderen - Veel outsiders willen favoriet Maxime Potty verrassen
BRC
Freddy Loix wint voor de tweede keer op rij de Aarova Rally
BRC
63ste A&D Omloop van Vlaanderen – Inschrijven aan voordeeltarief loopt ten einde
BRC
TAC Rally - Benoit Verlinde boekt een leerrijke overwinning
BRC
TAC Rally - PJ Maeyaert klopt Paul Lietaer in de sprint
BRC
Maxime Potty wint 48ste TAC RAlly
BRC
TAC Rally - Sterke affiche in BRC Masters
BRC
HBRC - TAC Rally - Paul Lietaer wil de BMW's weer verslaan
X