Zoals elk jaar wordt het Belgisch rallykampioenschap in het tweede weekend van de herfstvakantie afgesloten in Hoei. De 43ste editie van de Condroz Rally kan opnieuw rekenen op een supersterke affiche met internationale allures, want Citroën Racing brengt zijn twee WK-fabrieksrijders van volgend seizoen aan de start, naast de regerende ERC Junior-kampioen. Ideale referenties voor onze landgenoten die zich willen bewijzen om sponsors en invoerders te overtuigen, zodat ze in 2017 een gooi kunnen doen naar de Belgische rallytitel.

naamloos-134

Het Belgisch kampioenschap ligt al in zijn definitieve plooi, want Freddy Loix heeft zijn vierde opeenvolgende Belgische titel al op zak sinds zijn zege in de Kenotek Ypres Rally. De kampioen is er niet bij in Hoei, maar de rest van de tenoren laat deze klassieker niet schieten. Kris Princen, zo goed als zeker vice-kampioen, gaat de uitdaging wel aan met zijn Peugeot 208 T16, net als Vincent Verschueren, die nog een waterkans heeft op de tweede plaats in het kampioenschap. Verschueren start in de Condroz Rally alvast met het nr. 46, gekend van zijn groot idool Valentino Rossi.

Maar, vooral met het oog op 2017 wordt deze Condroz Rally erg boeiend, want François Duval, 10 jaar geleden winnaar in Hoei, wil in de Condroz bewijzen dat hij klaar is voor een volledige campagne in het BRC met de Hyundai i20 R5 van First. Duval wordt een mooie speelkameraad voor Guillaume Dilley, die ook zijn kans gaat met de nieuwe Hyundai.

BRC
RT2

Citroën brengt twee van zijn drie WK-fabriekspiloten aan de start in Hoei. Craig Breen en Stéphane Lefebvre gaan beiden hun kans met een DS 3 R5, terwijl de gelijkaardige wagen van J-Motorsport weer bestuurd wordt door Emil Bergkvist, de ERC Junior kampioen die in de Omloop van Vlaanderen al overtuigend presteerde. Bij de collega’s van Peugeot krijgt Kris Princen het gezelschap van Cédric De Cecco, Christian Riedemann en Etienne Monfort, die alle drie geloven in het potentieel van de 208 T16.

Skoda is niet voor niets Kampioen van België bij de merken. De Fabia’s R5 bleken dit seizoen toonaangevend in het BRC. Cédric Cherain wil zijn overwinning in de East Belgian Rally graag bevestigen, terwijl Ghislain de Mevius met de Fabia R5 van BMA wil bewijzen dat hij in WRC2 veel progressie gemaakt heeft. Verder wil Vincent Verschueren het seizoen graag afsluiten met een topprestatie.

Bij Ford rekent men op lokale specialist Xavier Baugnet, altijd sterk in zijn thuisrally, terwijl Adrian Fernémont in de Rally van Wallonië zijn talent showde met de Fiesta R5. Davy Vanneste en Alain Litt kiezen ook voor een Fiesta R5.

Hoe sterk de R5’s ook zijn, op papier zijn de tweeliter WRC’s nog altijd krachtiger. Voor de dagzege zal zeker rekening gehouden moeten worden met de WRC’s van Chris Van Woensel, de winnaar van de Omloop van Vlaanderen met zijn Mitsubishi, Xavier Bouche, ideaal gewapend met een Ford Focus WRC, Yves Matton, David Bonjean en Bertrand Grooten, alledrie met een Citroën C4 WRC, Guino Kenis met zijn vertrouwde Mini RRC en de Skoda’s van Benoît Allart, Manuel Canal-Roblès en Fredericq Delplace.

Voor de muzikale ambiance zorgen de Porsches van Jean-Pierre Van de Wauwer, Francis Lejeune, Fred Bouvy en Henri Schmelcher.

Kortom, op alle niveaus is deze 43ste Condroz Rally een topevenement waarmee het Belgian Rally Championship 2016 wordt afgesloten. Een Belgisch kampioenschap dat telkens opnieuw zijn uitstraling bewijst met schitterende affiches. En dat zal volgend seizoen zeker niet minder zijn.

RT1
RT2
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
VAS
Monteberg Rally - Bjorn Syx geeft de zege niet uit handen
BRC
BRC MASTERS - Jimmy D'hondt op uithouding en regelmaat in Rallye de Wallonie
X