De teller staat op 25 R5’s… voorlopig. De inschrijvingen voor de Kenotek Ypres Rally zijn nog niet afgesloten, maar het is nu al duidelijk dat de R5’s weer voor een fantastisch schouwspel zullen zorgen. Alleen blijft de vraag wie Freddy Loix van een 11de overwinning in de Westhoek kan houden, want de regerende Kampioen van België komt met vertrouwen aan de start na 5 opeenvolgende overwinningen in het Belgisch rallykampioenschap. 

RT_RSVM_2016_JV_102

Voorlopig laten de buitenlanders het een beetje afweten. Naast de Tsjechische Skoda Fabia’s R5 van Jaromir Tarabus en Antonin Tlustak, de Ford Fiesta’s R5 van Jaroslav Orsak en Tomasz Kasperczyk en de Citroën DS 3 R5 van David Botka, is het vooral uitkijken naar de tijden van de Nederlander Hermen Kobus met zijn Skoda Fabia R5. Kobus heeft al bewezen dat hij in Ieper een Top 5 kan rijden, maar na zijn forse klapper op de Canarische Eilanden zal de piloot uit Lichtenvoorde wellicht iets voorzichtiger van start gaan.

Freddy Loix heeft na vijf opeenvolgende zeges in het Belgisch kampioenschap al een serieuze optie genomen op de titel. De Skoda-kopman lijkt ongenaakbaar, maar Kris Princen bewees vorig jaar al dat hij in Ieper een gevaarlijke concurrent zal zijn met de Peugeot 208 T16. Verder is het Skoda-kamp sterk vertegenwoordigd met Vincent Verschueren, vorig jaar al op het podium in de Westhoek, Melissa Debackere, die haar comeback viert met een gloednieuwe Fabia R5,  Ghislain de Mevius, schitterend 6de in WRC2 in Portugal en Didier Duquesne, vorig jaar al goed voor een top 10.

VAS
RallyTime animated

Ford rekent op de evolutie van de Fiesta R5 om mee te strijden voor de zege. Bernd Casier en Pieter Tsjoen, de 8-voudige Belgische kampioen die vorig jaar de nota’s las voor Kevin Abbring, hebben alvast elk een nieuwe Fiesta R5 Evo ter beschikking. Ook Claudie Tanghe en Davie Vanneste twee snelle streekpiloten, kiezen voor de R5 van de blauwe ovaal, net als Cédric Cherain, die in Ieper zijn talent al showde met een tweede plaats. Bruno Parmentier wil zich in de eerste plaats amuseren met zijn Fiesta R5.

Naast de eenzame 208 T16 van Kris Princen, zijn vooral de Citroën DS 3’s in de meerderheid. Kevin Demaerschalk start als officiële vertegenwoordiger van DS Belux met een R5 van J-Motorsport, het team van de Belgische Griek Jourdan Serderidis, zelf ook van de  partij met een DS 3 R5, terwijl ook Guillaume Dilley zijn prestatie van in Spa wil bevestigen. Ook Tom Van Rompuy, Frédéricq Delplace en Yves Bruneel kiezen voor een R5 van de PSA-groep.

25 topwagens van de moderne generatie, waarbij we nog geen rekening hebben gehouden met de snelle Super 2000’s, zoals de Skoda Fabia Super 2000 van Martin McCormack. Benieuwd wie er nog bij zal komen? Surf dan regelmatig naar www.ypresrally.com.

RallyTime animated
BRC
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
VAS
Monteberg Rally - Bjorn Syx geeft de zege niet uit handen
BRC
BRC MASTERS - Jimmy D'hondt op uithouding en regelmaat in Rallye de Wallonie
X