Door met de DS3 R5 naar het podium in WRC2 te rijden hebben Quentin Gilbert, Renaud Jamoul en het team van DG Sport Compétition hun opdracht vervuld, tijdens wat een échte Rally van Monte Carlo mag worden genoemd. De TV-beelden van de slotdag – die kurkdroge wegen toonden – gaven inderdaad een fout beeld van de wedstrijd: “Ik reed voor de vijfde keer de Monegaskische klassieker, Quentin was aan zijn derde deelname toe… en we zijn er het allebei over eens dat dit een heel moeilijke editie was”, stelt Renaud Jamoul. “Heel wat chronoritten hadden stroken ijs of sneeuw, stroken die je met een wagen uitgerust met slicks moeilijk kan nemen… Zoals altijd was de bandenkeuze een grote gok en twee of drie keer maakten we een allesbehalve ideale keuze. Dat zorgt ergens voor de charme van deze wedstrijd en geeft een goede prestatie nog wat extra glans!”

2016001292

Donderdagavond, na afloop van de eerste sprintproeven, prijkte de DS3 R5 #40 helemaal bovenaan de WRC2-hiërarchie. Het maakte de hoop van de vertegenwoordigers van DG Sport Compétition er alleen maar hoger op. “Voor de start mikten we op een top-5… en stilletjes op een top-3”, stelt Alain Georges, team manager van de renstal uit Theux. “Na die geslaagde start hebben we onze ambities wat bijgesteld… maar we kwamen al snel weer met onze beide voeten op de grond. Eerst hadden we al snel door dat Elfyn Evans in een andere categorie rijdt: na zijn twee campagnes op het hoogste niveau heeft de jonge Welshman heel wat meer ervaring dan zijn concurrenten en bovendien kan hij rekenen op een fabrieksteam. Bovendien kent hij zijn wagen door en door, want hij zorgde voor de ontwikkeling van de auto. De Fiesta steekt dankzij recente evoluties trouwens in topvorm. Tegen zo een tegenstander is ieder detail van groot belang en alle fouten, hoe klein ook, betaal je cash. Zo leverden de soft- banden niet altijd het verhoopte resultaat op. En Quentin en Renaud gingen ook even de hort op en belandden in een wei, waar ze niet onmiddellijk uitgeraakten. Tenslotte kostte een lekke band rechtsvoor hen ook nog eens twee minuten.”

Dat gebeurde tijdens de eerste doortocht van de lange proef van Faye (51,55 km): “We weten niet echt hoe het gebeurd is”, legt het team uit. “Ongetwijfeld hebben we in een bocht een steen geraakt. Met nog 18 km. te gaan, waren we wel verplicht om te stoppen! Gelukkig hadden we in de workshop goed getraind en wisten we het wiel in minder dan twee minuten te wisselen. Nadien zijn we op dezelfde manier verder gereden, en bleven we voorzichtig in de gevaarlijkste stroken… zo dat we meer konden aanvallen als de omstandigheden het toelieten. Zeker op zondagmorgen was dat het geval, toen de wegen er heel wat droger bij lagen.”

RT1
KAMV

20160015105

De conclusie na deze seizoensopener bleek dus ruim positief voor het team van DG Sport Compétition. Naast de 15 punten die voor het WRC2-kampioenschap werden gescoord wisten Quentin en Renaud de DS3 R5 heel wat beter onder de knie te krijgen, na een wedstrijd die in heel verschillende omstandigheden werd afgewerkt dan de voorafgaande testen. Reden genoeg om vol vertrouwen vooruit te blikken: “We zijn aan het bekijken of we geen nationale wedstrijd op onverhard kunnen afwerken, om met het zicht op de volgende manche in Portugal nog wat meer ervaring op te doen”, legt Alain Georges uit. “De Monte Carlo heeft ons bevestigd dat het er heel intens aan toegaat in WRC2 en dat het niveau heel hoog ligt. De concurrentie heeft zich goed voorbereid, of het nu Ford met zijn R5 Evo, dan wel om de Fabia van Skoda gaat. Maar ook de DS3 R5 zal ook vooruitgang boeken, mede dankzij de evoluties die vanaf Portugal op de wagen zullen steken. Het seizoen is nog maar pas begonnen… en dankzij die derde plaats op een heel goede manier!”

 

 

RallyTime animated
VAS
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X